Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zdroj teplé vody v koupelně

Od: ladislav* odpovědí: 14 změna:

Zdravím, z podkrovní místnosti cca 10m2 tvar L děláme koupelnu společnou se záchodem. Lámu si hlavu s tím, co použít na ohřev vody pro vanu, umyvadlo a případně malé topení. Kondenzační kombinovaný kotel, klasický plynový bojler nebo bojler s tepelným čerpadlem uvnitř.
Jsme mladý pár , časem bude jedno dítě. V případě bojleru by nám stačil objem 80 max 100Litrů. Máme problém s místem hlavně z toho důvadu že ve 2/3 koupelny je šikmá 45° střecha (větší část viz obrázek) a také v místě mezi vanou a záchodem bude 60x 60cm vstup na půdu. Vzhledem k potřebě vany kvůli dítěti do budoucna jsme musel upustit od sprchového koutu. Děkuji za odpovědi

Zdroj teplé vody v koupelně
Zdroj teplé vody v koupelně #2

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vana*
hodnocení

2x

Z praxe. Dítě nepotřebuje vanu a vy dospělí už vůbec ne. Vyřešili jsme to sprchovým koutem s 40 cm vysokou vaničkou a nemá to chybu. Máme bojler 125 l pro 3 lidi + z bojleru jde teplá voda i do kuchyně a bohatě to stačí.

Na vaši otázku odpověď nemám, ale snad k zamyšlení má odpověď bude.

doplněno 17.02.19 18:38:

U bratra mají 50 l bojler pro 4 lidi zapojený na ohřev 20 hodin denně ( jako přímotopy). Funguje to jako velký průtokáč.

janm*
Předpokládám,že málokdy se budete koupat všichni najednou a u toho ještě třeba mýt nádobí, pokud ještě málo kdy dáte vanu, ale spíš sprchu, tak by klidně mohla stačit i osumdesátka + neužíváte jen horkou vodu tedy počítejte i s ředěním vodou studenou, čili k okamžité potřebě i se studenou by jste tak měli třeba i 120 l vody...mám osumdesátku a většinou dá někdo jen sprchu + nádobí, ještě se mi nestalo že by se všichni chtěli ráchat najednou ve stejnou dobu...Čili je to spíš o způsobu užití, něco jiného by bylo dávat si zasebou 3 horké vany tam pak samozřejmě by to nestačilo, ale pokud ne, tak je zas zbytečné nahřívat třeba 200l vody jen pro strýčka příhodu, čili jak jste zvyklí doposud dle toho se rozhodněte...také v případě potřeby u plynu je možné užít průtokáč,pak máte jen tolik kolik skutečně potřebujete v danou chvíli, má to své výhody i nevýhody jako vše..

janm, ze zkušenosti, nájemník, dva dospělí a dítě 11 let, stále nestačil 80 litrů boiler, takže jsem jim koupil 160litrů, Stále děkují...

janm*
milan- Já to nezpochybňují uvádíte to zcela správně dle tabulek, jen poznamenavam ze své praxe, že je to o tom, jak se ta voda využívá, když byli u mně kdysi synovci tehdy malí, tak to bylo celkem o 4 někdy až pěti lidech, dal jsem sprchu, oni 1 vanu k tomu nádobí a problém nebyl, jestli ti tři se sprchují několikrát denné k tomu vanu nádobí apod. tak je jasné že jim by to nestačilo , vedle tabulek si to prakticky musí vyhodnotit každý sám
janm*
P.S. U lidi kde nevíte jak jsou zvyklí tj. nemáte to pro sebe je lepší dát objem větší to je jasné př.držet se tabulek

jamn, to není z tabulek, žádné nemám a neznám, ale ze zkušeností s nájemníky.

Taky je důležité, zdali je nahřívání 8 hodin rozloženě, nebo 20 hodin.

janm*
Aha, no já myslel z tabulek protože ono se to tak nějak uvádí na stránkách prodejců a výrobců ohř. vody, prakticky je to opravdu o využití to má každý jinak, jestli někdo dává pár sprch denně k tomu ještě s odstupem plus to nádobí tak vyjděte opravdu s minimem, jestli jsou ale všichni zvykli nebo to vychází najednou to koupání a ještě dávají vany nádobí apod. no tak tam pak víc je líp to je bez diskuze

Já jen doplním, že na to šetření s vodou si brzy budou muset zvyknout všichni, u nás už týden nespadla ani kapka, pršet asi taky hned nebude a známý, který má starou nádrž po septiku v ní zrovna dnes neměl ani kapku a přitom byly roky, kdy v půlce února tam měl staženou vodu z okolí, která měla hloubku přes půl metru. Bude to s tou vodou čímdál horší a nebudou muset šetřit jen nablblí aktivisté, ale všichni.

jenda2*

Vše je o zvyku. Také o plýtvání teplou vodou. Ztráty v bojleru stáním nejsou nijak dramatické. Horší je, že při sprchování teče voda naprosto nesmyslně. Na namočení, šamponování a opláchnutí vám vystačí zlomek vody z tabulek. Zvlášť v létě při suchu je takové 20 minutové sprchování naprosto šílené. Ale k tomu lidé brzo dojdou, jakmile se nebude dostávat vody.

Za mě je 200 L bojler nesmysl. Pro 4 lidi naprosto v pohodě 125 L.

Za mě je 300 L bojler nesmysl.

On psal někdo o tak velkém boileru?

vana*

O 300 l bojleru fakt nikdo nepsal. Ale o 200 l - chce to nové brýle:),

Nepochopil, nikdo tady nepsal o 200l boileru a pak Jenda napíše, že 200 litrů je nesmysl...Proto jsem napsal to co jsem napsal..

Už chápete?

hodnocení

1x

80litrů pro jednoho, 125 litrů pro dva, a 160 pro tři a více.

Kam umístit, to je na prohlíde místa, třeba ležatý boiler,

Já bych šel do elektriky se sazbou D25, popřípadě D 57, ale na to nevím podrobnosti o bytu.

hodnocení

1x

Také z praxe - po více než 10ti letech bydlení máme napojen bojler 80l do sítě bez hovadin a řešení nízký-vysoký tarif. Na okoupání 4 členů domácnosti a oholení mojí nevymáchané úst to stačí. Případně do hodinky je teplá voda minimálně na slušnou sprchu.

Vedle pračky v rohu si klidně vleze třeba tento. My máme v podkrovce vyšší prostor a máme tento. Tedy 80litrů...

tarif D45

Pokud je bojler jen pro koupelnu, je zbytečné řešit zásobu ...

Do kuchyně či dalších místností můžete dát průtokáče nebo menší bojler pod dřez...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]