Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak na bezbarierovou koupelnu v paneláku?

Od: lidus* odpovědí: 18 změna:

Vážení rádcové. Obracím se s prosbou, potřebuji nutně vyřešit bezbarierovou koupelnu a hledám nápady. Myslíte, že by podle vložené fotky to šlo v paneláku? Jádro se bude vyzdívat ytongem, sprchové kouty mají malý prostor otevření, zaujalo mě proto toto. Dík za nápady. Lida

doplněno 13.02.19 18:45:

Obrázek zkouším, nějak se nedaří vložit.

doplněno 13.02.19 18:47:

Ještě doplním, že nízká vanička by tam být musela, jde hlavně o prostor, vjet na vozíku a lehce se přesunout.

Jak na bezbarierovou koupelnu v paneláku?

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vilik*
hodnocení

2x
Určitě by to šlo, ale máte zřejmě na mysli úplně běžnou koupelnu, která bude mít malé rozměry na manipulaci s vozíkem. Další věc je, že ty kanálky musí být dostatečné a navíc raději i další odtok někde u dveří, aby nebyla voda i v jiných místnostech. A samozřejmě dobrou hydroizolaci.
doplněno 13.02.19 20:45: Raději to dám do doplnění než do komentáře.
Paní Liduš, vanička být nemusí, opravdu stačí žlab a podlaha z dlaždic. Doma jsme měli místo drahého žlabu normální sprchovou výpusť v rohu, dlaždice v prostoru 120x70 jen vyspádované, fungovalo to další rekonstrukce 25 let. Nevím, proč vám to radili.
Podle mého by zvýšení podlahy možná nemuselo být celých 10 cm, ale třeba jen 5, prostě co by nešlo zapustit. A nájezd by tím pádem, případně jen minischůdek, mohl být jen u venkovního vstupu, aby podlaha v celém bytě byla v jedné úrovni.
lidus*
hodnocení

Vilíku, jde o klasický panelák a klasické jádro, to bude vyzděné. Vím, že vanička musí být ale zbavila bych se problému se sprchovým koutem, ten bych asi se svoji rovnováhou a neschopnýma nohama zbořila při prvním sprchování. Zatím máme vanu se sedátkem ale začíná to být problém udělat dva kroky. Dveře musí být co nejširčí a prostor abych s vozíku rychle přesedla. Třeba bude mít někdo lepší nápad.

vilik*
Vanička, jak je takto na obrázku, být nemusí.
Okraje prostoru sprchy tvoří odtokové kanály na krajích (kanály na obrázku bych ale udělal delší, aby se dotýkaly rohy). Tím se s vozíkem dá najet po rovině až dovnitř. Namísto toho plastového závěsu je možné dát skleněné dveře.
V hotelech je takové řešení občas vidět (a uklizečky asi šílí:))
Mám ale pocit, že minimální prostor pro manipulaci s vozíkem-otočení, výpomoc- je snad 160 cm kruh uvnitř koupelny (plus vchodové dveře nejmíň 70 cm), kde nesmí být sprcha, umývadlo, pračka apod. S tím byste musela počítat, rozšířit koupelnu na úkor jiné prostory.

martinna*
hodnocení

2x

já chtěla toto,popsala jsem to neodborně...pánové prominou

Jak na bezbarierovou koupelnu v paneláku? #2
lidus*
hodnocení

Martino, zvedák zatím nepotřebuji a smířená jsem i s nízkou vaničkou. Když firmě řeknu co chci, mám pocit, že žádám nemožné, no spíš se jim nechce ono je to asi víc práce. Sprchový kout bez koutu, víc nepotřebuju. Foto co jste vložila přesně vystihuje to co potřebuji. Měřila jsem a v podstatě když odstraním asi 30cm umakartového jádra (obloženo a vychází to jedna kachle) tak tam v pohodě vjedu a přesednu i na vanu, myslela bych, že to přece nemůže být problém, že statiku to nijak nenaruší, prostě z toho prostoru když se jádro bude stavět z ytongu kousek uberu a dám co nejširší pojezdové dveře. Vychází mi to, že i pračka tam vleze.

berger*
hodnocení

0x

Já tam vidím jeden problém,a to je výška odpadu. Ty žlaby mají minimální výšku asi 7cm,asi 2cm spád a potom napojení do odpadu stoupačky. Máte v paneláku možnost jít 10cm do podlahy? Asi ne,anebo s komplikacema. Druhá možnost je schod,ale přes ten neprojede vozík...

vilik*
To se dá řešit zvýšenou podlahou v bytě, šikmým nájezdem ven, záleží na financích a výšce stropů bytu a jeho dispozici. To nevíme.
Zase by bylo lehčí udělat novou vodu, odpady, elektřinu apod.
lidus*
hodnocení

Bylo mi vysvětleno, že bez vaničky to nejde, v pohodě nízkou zládnu, jde o ty "dveře" sprcháče, v OBI a v UNIHOBY jsem jich mnoho vyzkoušela, nejde to řádně otevřít. Mám představu, že najedu s vozíkem, chytím se madel a přesednu. Dveře do koupelny musí být nejméně 80 a to není problém, nepotřebuju velký prostor, umím couvat nemusím se v koupelně točit. Práh 3cm přejedu v pohodě na vyšší schod musím jet pozadu.

berger*

Vilik,ten šikmý nájezd by byl asi fajn,ale rozdíl výšky deset čísel? Aby to nebyl pro ten vozík slušný sešup? Asi by bylo blbý,kdyby jí vozík ujel pryč. Nevím,s vozíčkáři /snad se lidus nenaštve,nevím,jaký jiný termín použít/ nemám zkušenost.

lidus*
hodnocení

Nenaštvu, nemám proč. Občas říkám, že na inv. vozík bych posadila všechny ty co třeba vymysleli bezbarierovou šalinu, výtah atd. Není nad to si to vyzkoušet i manžel když dělal na chalupě šikmý nájezd si to zkusil vyjet, měl co dělat a to na rozdíl odemně má ruce zdravé a síly dost, rychle změnil názor a udělal to lépe.

Výškově vychází líp žlab, i pod nejnižší vaničkou musí být sifon. Udělat to jde, viděl jsem koupelnu pro vozíčkáře v paneláku na dotace tzn. dle všech nezbytných předpisů..jenže to byl panelák kde se dala zabrat část chodby. Bylo tam několik problémů, např. atypická sprchová bezrámová stěna za 95 tisíc na zakázku kvůli líným zedníkům a veškeré zařizováky pro invalidy - WC , umyvadlo,veškeré baterie... několikanásobně dražší než klasika

hodnocení

0x

Pokud je to umakartové jádro, bývá nad ním prostor cca 30cm; stejně i v bytě pod vámi. Pokud se půjde domluvit, šlo by odpad od vás napojit na stoupačku pod vaši podlahou, u souseda. Ale chce to dobrého souseda...a rozumné vedení SVJ? SBD? ...neznám váš případ, čí byty jsou u vás...a můžete to udělat tak, jak si představujete...

Pokud by horní hrana vaničky ( výška vaničky 3-3/...) byla ve výšce 12cm, dá se odpad normálně řešit...mohu dát zítra foto...

hodnocení

0x
Všechno jde..tedy skoro všechno. Protože odvodnění pomocí žlábku do podlahy v paneláku prostě nelze dostat (bez zvýšení podlahy). A to je prostě zcela zásadní problém. Leda by se jednalo o byt v přízemí, tam by to mělo jít.
Umyvadlo na fotografii samozřejmě není pro vozíčkáře vhodné, ale to asi víte.

lidus*
hodnocení

Jasně, umyvadlo neřeším, zaujal mě kout bez sprchového koutu i ta vanička nízká mě neomezuje.

jabraka*
hodnocení

0x

Řešil jsem před časem využití odpadu vody z koupání.Voda z vany by se malým čerpadlem přečerpala do prostoru WC večla by setam nádržka asi 30 l a z ní by voda natékala do splachovačeWC.Co odpad vyřešit tímto čerpadlem?pak by stačila nízká vyzděná vanička a důlek pro sání čerpadla.Na úspory pitné vody lze dokonce čerpat dotace.

JABRAKA

Cena šílená, ale asi by to nejlépe řešilo problém s výškou podlahy a odpadu.

koupelny-ptacek.cz/...

martinna*
hodnocení

0x

Toto jsem řešila před časem pro manžela,také vozíčkář. Protože je panel málo vysoký a odpady ty potřebují vyšší místo tak mi 4 firmy řelky že to nelze. Potom mi jeden soukromník říkal že to lze zasekat 5 cm do panelu ale nikdo to nechce dělat kvůli izolaci,nakonec jsem vymyslela že časem někdy až se mi do toho bude chtít tak vybourat 80cm. dveře,nechat udělat větší otvor na projetí vozíku + dveře zašupovací co jezdí po stěně a celou koupelnu zvednout-tu podlahu o pár cm. Při vjezdu prostě bude kopeček a ta koupelna vyspádovaná cca. 3m. směr do rohu kvůli tomu odpadu. Máme tu koupelnu malinkou jiné řešení nevidím. Nebo koupit zvedák,zvedákem do vany na sedačku a zpět opět zvedákem. Vstup by musel být cca. 95 cm. kvůli zvedáku. Dnes přijedeme vozíkem ke dveřím a pak ho taháme 2 na sedačku. Ale až nebude síla...bude problém..

nebo se dělají vany se dvířky.Pokud na něco přijdete prosím dejte mi vědět...děkuji

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]