Dobrý den, zvažuji koupi bytu, který má úplně všechno, co bych si od bytu mohla přát, má "jen" jednu vadu, oproti bytu, kde jsem teď (obrovská okna na jih) je celkem tmavý. větší okna má na sever, kde stíní navic dalsi budovy, na jih ma balkonek, ovsem do uzounkeho a tmavého vnitrobloku, navic primo pred balkonkem roste obri smrk, tedy slunko do bytu temer nezasviti, je v prvnim patre. Zijete nekdo v takovém typu bytu? Zvykli jste si, nebo vas to depta vic a vic? Ja to vidim spis pozitivne, ale zajímaly by me vase zkusenosti. Díky!
Já nikdy neměla problém s malým množstvím světla od oken, ale takové tmavé stěny mě ubíjí. Teď mám byt s jedním oknem do jiné budovy, takže nastálo stínící roleta. Druhé okno je do vnitrobloku s budovami vyššími než moje okno, jedna je dokonce 12 pater a já jsem v prvním. Takže si asi umím představit, jak to v tom bytě vypadá. Moje rada je, zkuste poprosit o prohlídku v čase, kdy se začne šeřit. A nechte pracovat pocity, zpětně si byt vybavit. Moje sestra bydlí v bytě, který je na první pohled relativně světlý, ale kdykoliv si ho v mysli představím, tak se mi místnosti vyjevují jako strašně tmavé a nevyvolávají ve mně příjemné pocity.
Já mám okna k severu. Dřív jsem měla přímo k západu a je to rozdíl. Ale ne kvůli vlivu na psychiku, spíš jsem byla zvyklá koukat z okna na lepší panoráma.
Mám světlé vybavení, sem tam něco kontrastního a barevného, skvělý výhled na akvárko... opravdu útulné. Nedostatek světla příliš neřeším, kdyby mě to nějak trápilo, pořídím led pásky. Stejně hodně času trávím v práci a venku. Severní (severozápadní) balkón je nevýhoda, hodně na něj prší, ale v létě ho ocením. Jakýkoliv balkón je plus (i do vnitrobloku).
Píšete o smrku. No, kdo ví, jak dlouho tam bude. Tady u nás se lidé domluvili, sepsali petici a pár stromů na sídlišti padlo. Důvod? Stín, nebezpečí pádu. M.
Já sice svůj byt ještě nemám, nejsem plnoletý. Obývak máme nedávno rekonstruovaný a rodiče zvolili hnědé tapety s takovými černými prvky a vůbec se mi tu nelíbí, hrozně to tu je tmavé. Já bych si jednou ve svém vlastním bydlení představoval pokud možno tak všechny stěny bílé nebo jiné světle barvy ale bílá prostě vyhrává. Byt máme jinak hodně světlý, 6. patro a okna na východ a na západ takže to jde. Neumím si představit bydlet v 1. patře už kvůli výhledu, bydlíme na konci města a náš panelák je prakticky úplně na kraji města a z pokoje mám pěkný výhled na louky kopce a lesy což by mi fakt chybělo.
Chodíváme s manželkou občas do Ikea a tam v oddělení záclon, závěsů a žaluzií mají umělá okna, rám s bílým sklem a za ním svítící LED panely v teplé bílé. Vždy se před to jedno jakoby balkónové okno fascinovaně postavíme a neveřícně nasáváme ten pocit, že za tím oknem je odpolední letní slunce. Ten pocit je strašně věrný.
Píšu o tom proto, že LED osvětlení je dnes levné na pořízení i provoz a pokud někomu sluneční svit chybí, tak tak i tímto osvětlením je možné ten psychiku dobíjecí vliv světla docela dobře uměle vytvořit.
72mona3*
Jo jo, dívala jsem se, že i dvířka kuchyňské linky mají takto řešeny. Nádhera. M.
A ať se na mne rádci nezlobí, ale radu na řešení nedostatku světla umělým osvětlením můžete dávat možná tak dědicovi zemljanky a ne zájemci o koupi bytu. Pokud bych osobně kupoval byt, musí splňovat základní světelný komfort. Pokud tazatel hodlá bydlet pouze sám a nevadí mu méně světla, problém nevidím. Ale co na to rodina? NAvíc - za pár let může nedostatek světla začít vadit i samotnému tazateli...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.