Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
prosím o radu. U interiérových dřevěných dveří, starší typ, pověšených do kovových zárubní došlo asi vlivem zubu času a teploty k mírnému zkroucení (luk po délce). Zámek - zadlabovací s dozickým klíčem již dosluhuje, ale střelka při zavření drží v zárubni (o plechovou hranu) Při výměně na rozměrově stejný typ zámku došlo k tomu, že ten má možná krapet menší střelku a ta při zavření dveří prostě nedrží/nezaskočí do kovových futer. Co s tím? Dá se to nějak řešit, nebo je nutné dveře vyměnit za nové? Vzhledově jsou dveře v pořádku, takže se mi zatím nechce měnit dveře, ani štěpit barevný ráz ostatních místností. Poradí prosím někdo? Předem děkuji všem.
namažte futra v místě střelky vazelinou a zkuste zavřít a otevřít, uvidíte kde se vazelina shrnula
Otvor v zárubni je vždy v souladu s velikostí střelky.Závada tkví jen v místě ,kam střelka dosahuje výškově.Náprava lze provést,pokud jde o výšku,buď podložením pantu,jestli střelka nezapadne do otvoru dole.Nebo propilovat otvor v zárubni nahoru.Pokud se jedná o hloubku,tedy dveře jsou nějak zkroucené,pak je na místě hoblík,nebo bruska a dveře přihoblovat.Rozhodně by pomohl snímek situace.
JABRAKA
Doplněno: Nová střelka nového zámku prostě nedrží ve výřezu ve futrech. Tj. škvíra mezi dveřmi a futrem je cca 1cm. V tom spatřuji problém. Střelka drží ve futru jen na samém konci a nestačí tedy držet dveře zavřené. Foto bohužel nemám. Otázka zní jestli se to dá nějak opravit. Hoblování by mi ještě více zúžilo dveře. Naopak já bych je potřeboval rozšířit... Při nezmáčklé klice prostě dveře se střelkou překrývají futro jen asi 2mm.
Pak je jedna z možností pákou vymačknout plech trochu ven,další možnost je kousek plechu přišroubovat na futra tak,aby se zarážka tím zvedla.Další možnost je podlořit panty.Podle druhu pantů.Jsou panty šroubovací,tam stačí o jednu otočku pant vyšroubovat.Pokud je připevněn vruty,pak pod plech podložit(přilepit) kousek dřívka.Někdy jsem použil dvě zápalky.
JB
aha, takže co znamená že starý zámek dosluhuje? janak by se možná dala vyměnit střelka a když ne tak možná nadvařit když jste kupoval nový zámek měl jste starý s sebou
Starý zámek dosluhuje, začíná "přeskakovat", "drhnout" střelka, "lítá klika" za ty roky na to má asi právo. Typově je to jiná konstrukce a uchycení střelky, oproti novému zámku. Ten má prostě tu střelku krapet kratší a v tom spatřuju problém, nedrží v těch futrech, hnedka to vyskočí a dveře se otevřou...Snažil jsem se kleštěmi přihnout/vyhnout plechový výřez u střelky, prostě napnout futra, ale ani to nestačilo. Panty nejsou šroubovací ale zadlabány, "zanýtovány" a skryty ve dveřích.
Z toho co píšete, by předělání na šroubovací panty bylo možná řešení. Ale jak odstranit staré panty, které tam jsou nějak "humpolácky" navaleny a pak asi překytovány...? Jen uřezat?
Řešil bych to tak, jak už zde někde padlo, pokud se jedná o to, aby se aspoň kousek střelka zachytila v zárubni, tak pomocí sikovek, nebo hasáku přihnout panty na zárubni, směrem ke středu dveří. Předpokládám, že staré dveře nemají šroubovací panty. Nějaký milimetr by to mělo jít. Případně se někde poohlédnout po jiném zámku. Některé zámky mívají také střelku seřizovací.
Na dveře jsem dal silné magnety,na staré dveře do sklepa něco pdobného: unimagnet.cz/...
Jo nad zámek směrem na železné futra.
Tak potom jedině trochu podložit zámek. Vyšroubovat zámek, do osazení vložit nějakou podložku a našroubovat zpátky. Tím se dostane zámek více do futra. Bude to ovšem vypadat všelijak. Navíc bude potřeba asi i malinko hnout s kováním kliky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.