Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám problém a prosím o radu, z jakého důvodu mám často zanesené potrubí vedoucí od lokálních kamen v místnosti do komína?
Jedná se kachlová lokální kamna umístěné v místnosti, dále vede potrubí vodorovně v délce 2,5 m do komína (potubí je v chodbě kde se netopí nazateplené bez izolace)!
- topíme odpadovým dřevem (rozřezaný odpad ze stavby), dřevem sušeným štípaným (borovice/smrk), v kombinaci s hnědouhlenými briketami
- potubí vedené z kamen v délce 2,5m neizovované s vyústěním do komína
- nutnost čištění potubí je cca 1x za 3.týdny
- komín je čištěný před 5.měsíci a jiný zdroj do komína není
- potrubí z kamen je původní s vedením do komína (2xkoleno)
- v potrubí jsou patrné silné kondenzáty, napečenini zjevného povlaku z chladného kouře a dále krápníkové krystaly dehtu
- postup topení je prováděno s předpokladem, že nikdy nevyhasne, tedy udržujeme stálý oheň s pravidelným čištěním popelníku a roštu. Na noc udržujeme minimální přívod vzduchu do kamen, taky aby vydržel obsah kamen co nejdéle
Předem děkuji za odpovědi/zkušenosti s podobným problémem
S pozdravem
DM
v příloze foto zaneseného potrubí po 2.týdnech po vyčištění
Měl jsem to samé v kamnech na uhlí (tříkapsové samodomo výroba)než jsem je zrušil,v podstatě příčiny znáte-minimální přívod vzduchu+různá kvalita paliva,takže pokud nezměníte způsob topení tak bude nutnost čistit,jinak doporučuji nad kamna na kouřovod dát toto hornbach.cz/... .
Vzhledem k tomu, že se jedná o kachlová kamna, která akumulují dostatek tepelné energie, bych topil přerušovaně a vždy na plný výkon topeniště s dostatkem spalovacího vzduchu, který bych se snažil přivést i sekundárně někam do spalinové cesty. Tak by při hoření vznikal jen popílek, který by zanášel kouřovod jen minimálně.
Naše ministerstvo životního prostředí se snaží všemožnými způsoby, které zatěžují finančně občany, snížit exhalace z topenišť na tuhá paliva, ale nepřipustí si, že občané prostě neumí tuhými palivy topit
Má topeniště vubec sekundární hoření? - Vzduch do plamene pod deflektorem . Dřevo moc nepotřebuje vzduch zespoda (rošt) , ale spíše do plamene . Mám obyčejné severské bezroštové litináky s uzkým , nízkým ale hlubokým topeništěm(odhřívají) a běžně je zavírám na škvírku . Velké otočné kolo co stejně dole uzavírá primár a nahoře sekundár . Čistím potrubí i komín jednou za rok a vybral jsem malou lopatku sazí .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.