Nejste přihlášen/a.
Máme problém se sousedy, kteří bydlí v bytovce pod námi. Prakticky neustále mají otevřené okno v ložnici a to včetně zimních měsíců, kdy je teplota pod nulou a mrzne. To nám způsobuje silné promrzání podlahy a stěn v naší ložnici, kterou nejsme schopni řádně vytopit a navíc se nám tím i zyvšují náklady. Nevíme důvod jejich jednání, možná tam zřízenou místo ložnice spíš a pod. Museli jsme se dokonce i přestěhovat do dětského pokoje.
Na naše upozornění se jen nechápavě na nás dívali , Dá se tomu nějak čelit? Děkuji.
Moc nechápu, že se na vás jen "nechápavě dívají". To přijdete k nim ke dveřím, zaklepete, řeknete: "Dobrý den, pane a paní Vomáčkovi, moc se omlouvám, ale máme v pokoji od podlahy velkou zimu, děti to špatně nesou, koukal jsem, že máte i v zimě otevřené okno v pokoji pod námi, mohli byste ho, prosím, zavírat?" a oni bez odpověďi jenom koukají? Nic neřeknou? A vy pak řeknete: "Tak nashledanou" a odejdete?
Snad vysvětlím v klidu svou prosbu, pozeptám se, co tam mají - a čekám na odpověď. Klidně donesu buchty nebo něco.
tezko je k necemu donutite, a taky neni duvod, muj otec nemel v loznici snad nikdy zapnuty radiator a i kdyz je venku -10 tak proste vetra,
pokud ma nekdo pod vama otevrene okno a vy kvuli tomu nemuzete vytopit pokoj tak bych spis resil to ze mam radiator tak nejak k nicemu
kdyby mel radiator ktery dobre topi a je takovych rozmeru jak je treba tak se urcite nestane aby kvuli otevrenemu oknu o patro niz nemohl vytopit mistnost
Mně to s tím silným promrzáním podlahy v bytovce nesedí.
Dokud jsem bydlela v paneláku, musela jsem stále mít otevřenou ventilačku. Topilo se v bytech okolo, pod i nad námi, v místnosti s vypnutým topením a otevřenou ventilačkou jsem měla neustále přetopeno.
Bez otevřené ventilačky bych tam nevydržela. Bránit se nijak nedalo... (Nemá to soused pod Vámi podobné?)
Pane Dvořáku,
vůbec není co závidět, přetopené místnosti jsou mnohem nepříjemnější než zima. Kdyby mi bylo chladno, vezmu si mikinu nebo svetr. Co ale dělat, když je doma horko i v tričku s krátkým rukávem?
Každý pociťuje teplo/horko jinak. Někdo potřebuje vytápět pomalu na 25 stupňů, jinému stačí 20/21. A panelákové malé pokoje (místnosti) stačí vytopit na přijatelnou teplotu i jen trubky. Někdy dokonce přetopit.
Navíc bývá v bytech s ústředním topením příliš suchý vzduch, což vede k problémům s dýchacími cestami a hlasivkami. Žádné zavlažování v tom zmíněném bytě nepomáhalo. Jenom větrání.
Tak to Vám upřímně závidím, že máte teplo díky topení sousedů. My jsem na tom spíše obráceně - jelikož bydlme pod střechou, tak my vytápíme stoupačkami sousedy pod náma . Domnívám se, že by to mělo být zohledněno i při rozúčtování nákladů za topení, takto jsou zvýhodňováni na náš účet.
Již nejdnou se nám podařilo v ložnici nastydnout, spát musíme pod peřinou + deky. A topení běží. Okna máme nová, tam problém není.
Mimochodem naše bytovka je postavena sice z cihel, ale pokud to porovnám s panelákem, tak ten je teplejší.
To zvýhodnění podle polohy bytu už nové předpisy mají. Týká se to bytů pod střechou, bytů přízemních a bytů rohových, každý se svými koeficienty. Ovšem na větrající sousedy se to nevztahuje.
Jejky, jejky... Tak mi to máme jako iz. Bydlíme v bytovce (zateplené). Za celou zimu jsme nepustili ani jednou radiátor, kluci tady běhají jen ve slipech a je jim teplo. Já pracuji celý den u počítače, žádný pohyb a je mi taky teplo.Bohatě nám stačí 18 - 20. A na spaní i méně. Takže větráme. A že nás vytápějí sousedé? A doplácí na nás? Ale houbelec. Je to právě naopak. Já doplácím na to, že nejsou nijak otužilí a že potřebují mít v místnosti 25 stupňů. Kdyby byli normální a stačilo by jim 18 - 20, tak by se ZA PRVÉ v bytovce tolik neprotopilo a já bych nemusela ten jejich "přepych" platit a za DRUHÉ kdyby u nich bylo 20, tak by přeci "netopili" i mě, že? Nemuseli by se vztekat, že topí někomu jinému...
Mě by v bytovce asi rádi neměli. Miluji spánek v chladu, i v zimě v mrazu a sněžení jdu občas o víkendu spát na dvůr do sítě, nebo na houpačku. Kvůli manželce bohužel musím strpět spaní v 19°C, ale bydlet sám v bytě, chci mít v ložnici rozhodně pod 10°C a hlavně proudící vzduch. I si často na usínání pouštím do sluchátek zvuky sněhové vánice, abych si to aspoň takto užil.
@vladislav18 - V tomhle případě má dotyčný na výběr
Ale jděte - vždycky si vybírat nemůže podle svých představ.
Jojo, štírku. A oblečení pěkně narovnané na židli. Nahoře pěkně to první, co se oblékalo, aby se v tom nemuselo v té zimě hrabat ... Jojo... Proto jsme otužilí a větráme i v zimě. A nezapínáme radiátory !
My jsme na tom obdobně. Už druhým rokem je pod námi prázdný byt, nájemník pracuje v cizině a zdržuje se zde pouze 2 týdny v létě. Od podlahy máme velký chlad, když sedíme u televize, je zima na nohy, jsme zabaleni v dece. Topit musíme na maximum, jinak je velký chlad. Oproti jiným rokům nás stálo loni topení o 800,-Kč více, a to nebyla žádná zima. Letos se děsíme, o kolik více ještě zaplatíme. Byt je družstevní, byli jsme na družstvu se zeptat, prý se s tím nedá nic dělat. Také uvažujeme o podlahové izolaci, ale nechce se nám do toho vrážet moc peněz, když byt není a nebude náš.
kazdymu vyhovuje jina teplota, a podle toho se taky zaridi. Takze je mozne, ze soused pod vami nezapne topeni jak je rok dlouhej, a teplotu mu staci korigovat oteviranim okna. Existuje tusim zakon, dle ktereho nesmi teplota v byte klesnou pod 16 stupnus prave kvuli takovym pripadum, jako je vas. Nicmene urcite tam nevetra jen tak z pleziru, ma k tomu zajiste nejaky duvod, a tak bude nejlepsi se na ten duvod zeptat.
Kdyz vam povim priklad naseho domu, tak my mame otevreny okno na ventilacku celou zimu, pokud venku neklesne teplota pod nejakych - 10. Teplota v byte nam neklesa pod 22 stupnu, pokud se tak 3x za zimu stane, zapnu topeni. Vetsinou mame kolem 23 stupnu a vice jenom tim, ze nas byt vytapi sousedi ze vsech stran. A ted si predstavte, kolik stupnu musi byt v bytech kolem nas, kdyz nas vytopi pres zdi na 23. Jsou to vetsinou duchodci, takze to tam perou celej den na buhvi kolik stupnu.
Sice chápu i vás, ale když někdo rád spí v 10 °C, těžko ho můžete nutit spát ve 23 °C. Můžete si svýšit izolaci podlahy a pořídit si podlahové topení.
Souhlas s tomkk- začít sekat do betonové podlahy v oné prochládající místnosti od 7:00 hod ráno do 21:00 hod, ideálně tak týden. Na případný dotaz sousedů co se děje, že se dělá zateplení, podlahovka a rámus kvůli větrání u spodních sousedů, ať si to případně vyřídí s nimi.. Nebo na vstupní dveře domu vyvěsit ceduli např. znění: "Oznámení nájemníkům/sousedům: dne toho a toho započne rekonstrukce podlahy (bourací práce) v prvním patře, bytě č.3 z důvodu neustálého ochlazování z bytu č.1 , který je pod tímto bytem. Bourací a související topenářské práce budou trvat přibližně 10 pracovních dnů. Předem se omlouváme za hluk a zvýšenou prašnost v domě. Děkujeme za pochopení Novákovi..
olinl: je zajimave jak bys kvuli vlastnimu pohodli chtel trestat vsechny kolem a vlastne je stvat proti sousedovi ktery si ve svem byte vetra, pokud bydlis v panelaku tak te musi mit vsichni kolem asi strasne radi
Jurajjuraj- naštěstí mám inteligentní sousedy a pomáháme si navzájem/vycházíme. To zateplení podlahy je ale v tomto ohledu nejlepší řešení-může být i bez bourání, ale se schodem do místnosti..
Bydlím také v bytě a topení v ložnici otevřu tak 2x za zimu jen aby ten studený vzduch se trošku ovlažil.Okno pootevřené stále.Neusnula bych pokud by bylo teplo. Je tam okolo 13-16 st. jak kdy. Kdyby někdo došel abych ho zavřela tak by pěkně narazil. Můj byt,má ložnice a jak si ji vytápím a v jaké teplotě spím je čistě jen má věc.To se mám v noci potit? Nebo spát na balkoně? Paní se musí odstěhovat do baráčku, tam si vše může regulovovat sama. Nikde není psáno že já majitel bytu si musím zapínat topení aby sousedům nebyla zima. To každý smete se stolu.To je jak s kouřením na balkoně. Také musím čichat smrad co se line z cigaret a nic nenadělám. Jen můžu zavřít okno - nic víc.
Obávám se, že někteří čtenáři mne nedobře pochopili. Rozhodně nechci někomu zakazovat, aby větral nebo naopak nařizovat, že musí topit.
Stejně tak nevím, proč bych měl já na své náklady dělat nějaká technická opatření s cílem zlepšení izolačních vlastností bytu kvůli tomu, že je někdo bezohledný. Bydlí nás v domě 16 a pokud se podívám zvenční na dům, tak 15 partají má okna zavřená, pouze okno u ložnice těch sousedů je otevřené, a to celodenně 24 hodin. Máme prostě smůlu, že právě oni bydlí pod náma a vzhledem k tomu, že se dobře známe - tu bytovku jsme stavěli svépomocí před 35-ti lety, nechceme dělat zlou krev. Snad nás jednou pochopí a budou větrat tak, jak se má. Mimochodem dost bych se divil, že v té ložnici vůbec přespávají, jedině že by trénovali na pobyt za polárním kruhem, o čemž vzhledem k jejich věku lehce přes 60, silně pochybuji.
Jinak děkuji za ten odkaz na Občanský zákoník a příslušnou vyhlášku o povinnosti udržovat teplotu v místnostech na 20 0 C v době 06 - 22 hod.
Jak tu už padlo, tak tato vyhláška neurčuje povinnost majitele bytu udržovat teplotu, ale určuje povinnost pro dodavatele tepla či např. SVJ, aby mohlo být těchto teplot dosaženo.
Já přesně vím,jak vám je,já jsem to měl skoro to samé,bydlel jsem v cihláku v přízemi,pode mnou sklepy všude otevřené ventilačky,když přišla zima,tak ani parkety a koberec nepomohly,tam kde jsem netopil,tak byla neplota 5 stupnů,tak jsem šel za těma lidma co pode mnou měli sklepy,byly 2 at si laskavě zavřou ventilačky,koukali na mě jako telata na nový vrata,ten první měl sklep narvaný papírem,on léta sbíral ty reklamní letáky a schovával je a druhý měl sklep narvaný dřevem,protože měl doma krb a proto prý musí větrat a že se nedostanou k okýnku,tak jim povídám,máte na to 2 dny a pak volám požární inspekci,no a za 2 dny okna zavřený,já na vašem místě bych šel na družstvo se zeptat a informovat je,protože ono vyvětrat a nebo mít stále rozcapíno je něco jiného,pak navštívit právníka co má tyto věci na starosti a informovat se,přece musí na to být nějaká páka,no a konečné řešení by bylo,jak už tady naznačil jeden kolega,když ty mě,tak já tobé...
No, v našem panelovém domku jeden ze sousedů nechal v 10. patře otevřené okno a několik týdnů se neukázal. I SVJ oslovilo Policii ČR. Policie pravila, že tohle není oprávněnný důvod pro vniknutí do bytu. Ale si zjednala pomoc hasičů. I přijel nejvyšší žebřík v ČR a hasič za asistence policie okno zvenku zavřel. A fakturu za ten celý cirkus dostal k zaplacení větrač ..
ra252 > Hasiči buď provádí záchrannou činnost a dělají to zcela bezplatně a nebo provádí zásah mimo jejich zákonnou povinnost a tam je potřeba 2 smluvních stran na uzavření smlouvy.
Tedy pokud SVJ zavolalo hasiče mimo jejich záchrannou činnost, tak tento zásah platí SVJ. Hasiči nemohou sami od sebe částku fakturovat majiteli bytu. Jen pokud by s tím vyjádřil souhlas.
SVJ by si následně mohlo nárokovat po majiteli náhradu škody, pokud by tímto jednáním, odvraceli daleko větší škodu např. na jejich majetku.
Na druhou stranu nemůžete očekávat, že budete doma chodit v trenýrkách a tepelnou pohodu vám zajistí sousedé
@jedubabicka: naopak, pokud si v bytě řádně topím a za topení platím, tak bych měl očekávat určitou tepelnou pohodu
Bližší košile než kabát. Soused řeší svoji pohodu. A zcela ho chápu.
Nastěhovali jsme se dočasně do paneláku od počátku prosince. Topení vypnuto. Stoupačky hřejou jak blázen (protože nějaký blázen nad námi topí jak blázen), takže je tam vedro. Zimomřivec se může více obléknout, jási kůži nesvléknu. Z domku jsme zvyklí na 17 v ložnici. V paneláku se bez větráni nedostaneme pod 22. Tak musíme větrat. Vzhledem ke krátké dočasnosti pobytu se mi nechce rešit obalení stoupaček tepelnou izolací, jinak bych to hned udělal.
Prostě si dejte na podlahu lino s filcem a uvidíte jak se to hned vylepší. Teploučko chcete miít vy svém bytečku, tak si ho řešte ve svém bytečku. Soused si to ve svém bytečku vyřešil. Právní nárok bezpochybně nemáte. A on se kvůli vám nerozteče. A nezkoušejte deklarovat, na jakou teplotu topení je normální. Každý to má jinak a topit na co nejnižší teplotu je i ekologické a ekonimické.
Já vím, že zima končí, ale od podzima to bude zas to samé. Jistou nadějí pro nás je, že byt přenechají mladým
a ti jistě budou mít větší ohledy na sousedy, zvláště pokud budou mít malé děti.
Jinak mne udivuje postoj některých, kteří vlastně dávají za pravdu sousedům a chtějí po nás, abychom chodili spát
ve svetru nebo abychom se nejlépe pořestěhovali. Znovu opakuji, že po nikom nechceme, aby nám náš byt vytápěl.
Naopak jde nám o to, aby si uvědomili, že nám parkticky znemožňují řádné užívání bytu včetně zvýšených nákladů na otop právě kvůli tomu jejich imrvére oteřenému oknu. Zvažuji , že si nechám od odborníka vyčíslit, jaké ztráty musíme kvůli nim platit a požadovat to od nich.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.