Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám vedle sebe pračku a sušičku a potřebuju je připojit společně na odpad. Oba spotřebiče mají normálně odtokovou hadici. Zatím to mám tak, že pračku normálně přes pračkový sifon ve zdi. Sušička odtéká do kýble, který vylévám. Mám koupeno dvojité kolínko i zpětnými klapkami koupelny-cz.cz/...
Důvod kýble je ten, že pořád váhám tam oba spotřebiče připojit na tu rozbočku. Docela často se stává, že pereme druhou várku a první se už suší. A já se bojím, že kdyby vypouštěli oba spotřebiče zároveň, že pračka natlačí do sušičky špinavou vodu. Prostě se mi to nezdá dostatečně vzdálenostně odděleno. Má to tak někdo? Je to spolehlivé?
tak pendlovat se zásobníkem mezi sušičkou a místem, kde to můžu vylít, není řešení hodné 21. století. To nás bavilo jen první měsíc a pak jsem si blahořečil, že jedno z důležitých kritérií při volbě sušičky byla možnost přidělání odtokové hadice.
Asi mi nezbude, než se pustit do drobných bouracích prací a odpad ve zdi předělat. Asi jsem příliš bázlivý, ale ta rozbočka od Alcaplastu ve mě dodatečně vzbudila nedůvěru, ale bohužel až když jsem jí koupil. Nejelegantnější bude asi řešení, jak píše třeba satam.
Já mám za pračkou sifon s se zpětnou klapkou - gumová kulička s pérkem. Koupil jsem to v Hornbachu. Ne kvůli sušičce, tu mám odvětrávací (bohužel už se neprodávají, jednoduché provedení, vysoká účinnost, žádná odpadní voda ), ale kvůli zápachu z odpadu.
Ta pružinka zpětné klapky je tak slabá, že by to mohlo fungovat i bez čerpadla, jen rozdílem výšek. Kupte samotnou zpětnou kapku za cca 50 Kč a vyzkoušejte, jestli tím voda ze sušky vyteče. Jmenuje se to zápachový uzávěr, když dáte jeden za pračku a jeden za sušku a sloučíte, mělo by to fungovat.
Toto je uvnitř. V nejhorším by ta pružinka šla u vývodu sušky úplně vyhodit, zavřel by ji případný zpětný proud vody z pračky.
Pak jsem našel toto, ale nemám ověřeno. V dotazech prodavač doporučuje kombinaci HL410 + HL2.0 + HL19.2.
Omlouvám se za chybu v obrázku, patřilo toto:
Máme pračku a sušičku nad sebou, sušička je AEG a vzhledem k tomu, že za jedno sušení se v zásobníku shromáždí jen pár litrů vody, nemám potřebu napojovat sušku na odpad. Stejně je nutné po každém sušení čistit filtry, tak mě už nezabije vylít zásobník.
v dnešní době nosit vylévat vodu? já řeším nákup a už dopředu vím, že budu muset pořídit rozdvojku na odpad.
stejně tak čištění těch filtrů. to mohli vymyslet nějak jinak bezúdržbově. třeba u kombinace pračky se sušičkou se žádný filtr nečistí. proplachuje se automaticky do odpadu.
Docela dobrý fórek. No tak až tu sušku budete mít, třeba si vzpomenete, až se Vám kondenzátor ucpe. Já už bych si na rozborku sušek skoro mohl otevřít živnost, ta závada je častá zejména tehdy, když je uživatle líný čistit filtry po každém sušení, ale vtip je v tom, že se to dá řešit prakticky jen tak, že se suška rozebere prakticky na prvočinitele a kondenzáror se vyplachuje proudem vody..
Ale chápu, že pro někoho dát 3 litry za to nedělá problém...
Jednoduché řešení jednoduché otázky:
Mám pračku a sušičku, odpad zavedený do jednoho odpadního potrubí. Ale! Pračka přes pračkový sifon viz @tomkk, sušička plastovou hadičkou průměr 8mm volně do hned vedle umístěného vstupu odpadní trubky průměr 32mm, pochopitelně s kolínkem otočeným nahoru. Vzhledem k průměru odpadní trubky nemá pračka šanci "přetlačit"odpadní vodu ani do toho kolínka, natož do sušičky tou "osmičkou"hadičkou. Naprosto bezproblémově funkční již rok.
Pro stávající instalaci stačí sifon vytáhnout z odpadní trubky ve zdi, použít odbočku nebo odbočku a do té odbočky připojit zpět rovně sifon a do nahoru otočeného vývodu tu plastovou hadičku. Tu stačí jen zastrčit do potrubí cca 20-30 cm tak, aby nevypadla.
Voda by ven cákat neměla, v opačném případě použijte zátku, do které vyvrtejte díru pro plastovou hadičku.
Ale z principu by u tohoto typu měl tlak vody z pračky kuličku ještě lépe dotlačit a výstup sušky uzavřít. Také je možné namontovat na výstup sišičky klasickou poctivou mosaznou zpětnou klapku, at, prostě zpátky nemůže ni výrazného projít.
Taky mě napadá, jestli není problém v zanesené odpadní trubce, tedy že čerpadlo pračky musí přetlačovat velké odpory a voda s pračky se pak cpe kudy může. Dnes se často pere jen na 40 a trubky i hadice se postupně zanáši silnou mastnou vrstvou, která postupně zmenšuje průměr odpadu.
Nejmenší a nejlevnější řešení je asi toto:
Máte pračku vedle sušky, nebo na sušce? Máte u obou spotřebičů udělanou takovou tu smyčku z haduce vedoucí do držáku cca v úrovni horní hrany spotřebiče? Pokud by oba spotřebiče byly vedle sebe a ta smyčka nahoru chyběla, pak si umím představit, že nějaká voda z pračky bude do sušky prosakovat, protože ty klapky zastaví krátce vody pod tlakem, ale pokud tam vnějaká voda déle stojí, tak pochopitelně pomalu proteče. Asi by bylo nejlepší foto, nebo obrázek.
Pokud tolik vody proudí do sušičky, tak to znamená, že ta přepínací klapka nefunguje vůbec, jako by tam nebyla, tedy je buď zaseknutá, nebo chybně smontovaná, nebo tam ten vnitřní přepínací bazmek chybí úplně. Osobně se mi tedy to řešení s jedinou společnu klapkou moc nelíbí, ale alespoň trochu fungovat musí. Těm zpětným klapkám s kuličkou bych věřil víc.
Pozoroval jste to, když to přetíkalo do sušičky? Kam vám to vede, před sifon pod vodovod, nebo do samostatné odpadní trubky? Viděl jste to téct přímo v okamžiku, kdy vypouštěla pračka? Ptám se proto, že ta vaše jednoduchá klapka asi bude fungovat pouze pokud voda teče z výstupu pračky, nebo sušičky, myslím, že je to jen přepínací klapka. Pokud by se z nějakého důvodu voda vracela z odpadu (připojená třeba ještě myčka, nebo samotná voda z vodovodu), tak tomuto zpětnému toku přepínací mechanismus nezabrání. Tam pomůže jen samostaná zpětná klapka. Někdy se například děje to, že pračka připojená pod vodovod, ktrerý má zanesený odpad při vypouštění nestíhá téct do odpadu a vytlačí vodu až do vodovodu. Taková voda by se pak měla snahu vracet zpět do obou spotřebičů.
Také jsem řešil napojení odpadu pračky a odtoku od pojistného ventilu topného okruhu plynového kotle a i nově odtok sušičky do jednoho vývodu odpadu.
Nejdříve jsem koupil napojení AlcaPlast P149Z se zpětnými klapkami.
Po roce mi sušička zahlásila chybu odčerpávání kondenzátu, po kontrole spodní nádržky s čerpadlem jsem zjistil, že je plná rosolovité špinavé tekutiny, kterou slabé čerpadlo sušičky nedokáže nasát.
Vše jsem vyčistil a zjistil, že na připojení AlcaPlast P149Z nedrží zpětné klapky. Vrátil jsem původní napojení pračky s kuličkou a pružinou, horní víčko jsem nahradil přípojením na sušičku a na hadici sučičky jsem osadil zpětnou klapku ze vzduchování jezírek.
Klapka drží perfekně, trochu jsem se obával, že ji nezvedne nízký tlak čerpadla od sušičky, ale funguje to perfektně i tak jak je to na fotce. Jen pro jistotu jsem klapku přesunul hned na vývod čerpadla, tak jak by to mělo být. Případný malý průnik čistého kondenzátu sušičky přes kuličku do čerpadla pračky neřeším, tam to nevadí a potrubní systém a buben pračky je velký, tam nic nehrozí, ostatně s původním připojením od Alca Plast tam voda stejně prolínala.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.