Nejste přihlášen/a.
Dobrý den vážení,
měl bych dotaz, jakožto amatér netuším jak postupovat. Potřeboval bych obložit místnost obklady-kachličkami. Je nutné strhnout malbu, tj. primalex oškrábat až na maltu nebo lze lepit přímo na malbu? A druhý dotaz, při rekonstrukci místnosti, kde už kachličky jsou, staré čtvercové, je nutné je osekat nebo lze při použití současných lepidel/směsí lepit nový obklad (větších rozměrů) na tento starý obklad, který je na zdi přilepen předpokládám na cement (po staru). Stejný dotaz platí i pro podlahovou dlažbu.
Předem děkuji za konstruktivní odpovědi a přeji hezký den.
petan, určitě jste se rozhodl správně, ale když rodičům jen obklad na obklad, a drží to, proč pro sebe jinak a složitě?
0) nenajdete správný postup, páč každý to dělá jinak a má svůj správný postup
1) malba musí dolů, očistit buď napenetrovat, nebo vlhčit vodou. Obklad by chytil na malbu, ale ta se i s lepidlem odloupne od podkladu.
2) jde obklad přilepit na obklad, pokud použijete adhézní můstek, třeba PPB, nebo PENECO KONTAKT, či od jiných výrobců.
3) vyrovnání roviny je dle potřebné síly. Pokud je to více jak 1cm, lze použít EPS 100Z 1cm, celoplšně přilepit a obklad na polyš. Pokuď je pár mm, lze použít lepidlo v hustší kondenzaci.
Přeji úspěch.
Děkuji za Váš velmi přínosný názor. Jen se ještě zeptám ten EPS100Z lepit čím? Lepidlem na obklady nebo něčím jiným? Nehrozí, že by se pak výsledný obklad měl tendenci zamáčknout nebo má polystyren takovou hustotu, že je nepromáčknutelný?
Jen se ještě zeptám ten EPS100Z lepit čím? Lepidlem na obklady nebo něčím jiným?
Nehrozí, že by se pak výsledný obklad měl tendenci zamáčknout nebo má polystyren takovou hustotu, že je nepromáčknutelný? ***Nehrozí, udělejte pokus, položte na zem polyš, na něj obklad, aby byl pod celou podrážkou, postavte se na něj, vezměte manželku do náruče. Pak slezte a zkontrolujte polyš. Poté spočítejte zatížení na metr, které nikdy nevyužijete.
Děkuji za odpověď. V místě kde obklad není (tj. půjde se s obkladem výšeji) jak moc silnou vrstvu lepidla lze nanést, jde mi o potřebu vyrovnat původní tloušťku obkladu, tj. cca 0,7cm+lepidlo. Je možno?
ze stavařského hlediska je prasárna lepit obkladačku na obkladačku...i když už jsem se s tím setkal. Oškrábat, napenetrovat a nalepit. Ideálně je to na hrubou, ale i na tom štuku/vápně to bude držet.
cokoliv, co se dělá jinak, nežli je zvyk se nazývá "ze stavařského hlediska je prasárna"
Proč pak výrobci udávají, že je možno za použití tohoto materiálu lepit obklad na obklad.
Je to tak, kdysi nám v práci zvelebovali umývárny a použili právě způsob lepení obkladu na původní a drží to tam dosud. Poznat to není, pouze v místě ukončení obkladu je náběh na stěnu trochu širší, protože jsou dvě vstvy obkladu na sobě. Štukem se vyřeší elegantní oblouček. Tam kde jsou baterie použili prodloužení, takže je to OK.
Stěnu vymalovanou bych rozhodně zbavil všech maleb.Penetrace nutná není,lepidlo stěnu dostatečně zpevní,aby na ní po oškrabání malby kachlíky držely.Po oškrabání malby lze stěnu trochu zdrsnit ocelovým hřebenem ale rozhodně nechat vyschnout.Na mokrou stěnu nelepit!Pokud se vyskytne stěna okachličkovaná a kachlíky dobře drží,pak nové lze nalepit na staré,ale ne flexilepidlem.já jsem lepil kachlíky a příslušenství (držáky ručníků,mýdla a na kalíšky)silikonem.Držely tak,že když jsem je po čase chtěl sundat,rozlámaly se.Takže nové bych lepil vždy na několik bodů(5x5) a dobře přitlačil.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.