Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, záleží na tom, kolik toho máte a zda není lepší to rychleji spotřebovat než skladovat. Ano, měli jsme dříve na balkoně zateplenou bednu, ale ze strany ke zdi zateplená nebyla - tam byl zevnitř radiátor, bytovka v té době ještě zateplená nebyla, dařilo se. Zemáky nepomrzly, ostatní zelenina to také vydržela (ovšem nějaké -10 přes den také už ne, to se musela podle předpovědi počasí vymyslet taková jídla, aby se to co nejdříve spotřebovalo). To bylo když jsem tam ještě bydlel také jako kluk. Dnes je ta chalupa zateplená a mamka si ode mne vozí jen to, co do týdne dvou spotřebuje. Záleží na tom, jak to máte Vy. Bedýnka by se dala i malinko vytápět, hrozí-li mráz - třeba natažením v ní odporového drátu na 12V, máte-li možnost...
Nevím za jak dlouho zkonzumujete 10 - 15 kg brambor, ale bude to několik týdnů. Při teplotách jako nyní budou i v sebelépe zaizolované krabic do druhého dne zmrzlé. Je to jako s vodou- "jak silnou izolaci mám dát na trubky aby mi na chalupě nezamrzla voda?" - moje odpověď je že voda v trubce zmrzne vždy - při slabší izolaci za týden, při silnější za dva při extrémně silné za 3 týdny. Pokud není trubka vytápěná a v chalupě je pod nulou, tak teplota vody pořád jen klesá - pomaleji či rychleji. A to samé je s bramborami - pokud je venku pod nulou tak zmrnou vždy - je to jen otázka času.
Když jsem bydlel v paneláku tak brambory a i jablka jsem na balkoně uchovával zabalené ve dvou dekách.Nikdy nezmrzly.
v tom případě asi nemrzlo, nebo jim aktuální venkovní teplota ještě nevadila. Protože když nemají zdroj tepla, po čase se teplota uvnitř deky a venku vyrovná. Deka to jen zpomalí, to je vše. V dece se zázračně teplo nevytvoří.
Toto jsem našel na internetu
Balkon
Proto chceme-li i tak větší množství brambor skladovat doma, můžeme použít krabici vyloženou polystyrenem, kterou umístíme na balkon a kterou ještě zakryjeme pytlovinou nebo starým kobercem.
V minulých dobách se brambory skladovaly v krechtech. Krecht je jáma vystlaná slámou, na kterou se nasypaly brambory, na ně se dala vrstva slámy a celé se to zasypalo zeminou. Krecht se zakládal přímo u pole a sloužil k dlouhodobému ukládání a skladování brambor, ale i jiných polních plodin. Dnes se krechtování používá jen zřídka. V současné době se brambory skladují ve velkoskladech, což jsou rozsáhlé klimatizované sklepy.
Bramborové výrobky jako jsou bramborové moučky, snacky a chipsy skladujte v suchém skladu, kde je sucho, temno a teplota do 25°C. Vždy se ovšem řiďte instrukcemi uvedenými na obale.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.