Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zateplená bedýnka na balkon

Od: volik odpovědí: 14 změna:
Dobrý den,
chtěl bych se poradit, veškeré brambory a všechny potraviny co mají rády chlad a tmu nemám kam v bytě umístit, v teple např.brambory naklíčí a změknou. Mám lodžii, jen nezasklenou. Napadá mě koupit nějakou zateplenou bedýnku a do ní tyto brambory atd. vložit? Nepomrznou?
Nebo jak to řešíte vy?
Děkuju

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Pomrznou. Potřebují nějaký zdroj tepla, jinak bude za pár hodin, max dní teplota v izolované bedně stejná, jako teplota okolo.

Kam se ztratí teplo uvolněné dýcháním hlíz? Neuskladňujete šroubky, ale živý organizmus.

hodnocení

2x

Dobrý den, záleží na tom, kolik toho máte a zda není lepší to rychleji spotřebovat než skladovat. Ano, měli jsme dříve na balkoně zateplenou bednu, ale ze strany ke zdi zateplená nebyla - tam byl zevnitř radiátor, bytovka v té době ještě zateplená nebyla, dařilo se. Zemáky nepomrzly, ostatní zelenina to také vydržela (ovšem nějaké -10 přes den také už ne, to se musela podle předpovědi počasí vymyslet taková jídla, aby se to co nejdříve spotřebovalo). To bylo když jsem tam ještě bydlel také jako kluk. Dnes je ta chalupa zateplená a mamka si ode mne vozí jen to, co do týdne dvou spotřebuje. Záleží na tom, jak to máte Vy. Bedýnka by se dala i malinko vytápět, hrozí-li mráz - třeba natažením v ní odporového drátu na 12V, máte-li možnost...

hodnocení

1x

Nevím za jak dlouho zkonzumujete 10 - 15 kg brambor, ale bude to několik týdnů. Při teplotách jako nyní budou i v sebelépe zaizolované krabic do druhého dne zmrzlé. Je to jako s vodou- "jak silnou izolaci mám dát na trubky aby mi na chalupě nezamrzla voda?" - moje odpověď je že voda v trubce zmrzne vždy - při slabší izolaci za týden, při silnější za dva při extrémně silné za 3 týdny. Pokud není trubka vytápěná a v chalupě je pod nulou, tak teplota vody pořád jen klesá - pomaleji či rychleji. A to samé je s bramborami - pokud je venku pod nulou tak zmrnou vždy - je to jen otázka času.

hodnocení

1x
Řešit by to šlo, třeba topným kabelem či jiným topným tělesem (vyrábí se například topná tělesa do venkovních rozvaděčů) a termostatem v bedně na dejme tomu 5°C.
jabraka*

Dobrý nápad,připojuji se.

JABRAKA

volik
hodnocení

Dobrý den, máme většinou do zásoby koupeno 10-15kg domácích brambor, proto bych je chtěl někde uskladnit.
Jinou možnost než v paneláku nemáme, sklepy jsou vyteplené, tak mě napadnul jedině ten balkón.
Jak by jste to řešili v mojem případě?
Děkuju
pb®
A to v paneláku nemáte špajz s větracími otvory zkrz zeď dole a nahoře? To ve většině paneláků bývá, pravda moje sestra ve 2+kk to v kuchyňském koutu nemá. Já sice v domku, leč sklep i špajz naprd, obojí teplé, zkrátka do zásoby brambory nekupuju. Ty 2-3kg skladuju v lednici v šuplíku na zeleninu.
volik
hodnocení

Dobrý den,
ano špajzu s větracími otvory nahoře a dole mám, ale na zimu je ucpávám hadrama, protože ze špajzy pak táhne do kuchyně chladný vzduch.
Jak to vyřešit s tou špajzou? Není to špatný nápad.
Děkuju

Utěsnit dveře od špajzu.

hodnocení

0x

Když jsem bydlel v paneláku tak brambory a i jablka jsem na balkoně uchovával zabalené ve dvou dekách.Nikdy nezmrzly.

v tom případě asi nemrzlo, nebo jim aktuální venkovní teplota ještě nevadila. Protože když nemají zdroj tepla, po čase se teplota uvnitř deky a venku vyrovná. Deka to jen zpomalí, to je vše. V dece se zázračně teplo nevytvoří.

Jak vysvětlíte když na jaře při hrabání listí se nachází zdravé jablka,nebo při vláčení pole kde na podzim byly bramory se nacházejí zdravé brambory,nezmrzlé.?

hodnocení

0x

Toto jsem našel na internetu

Balkon

Proto chceme-li i tak větší množství brambor skladovat doma, můžeme použít krabici vyloženou polystyrenem, kterou umístíme na balkon a kterou ještě zakryjeme pytlovinou nebo starým kobercem.

V minulých dobách se brambory skladovaly v krechtech. Krecht je jáma vystlaná slámou, na kterou se nasypaly brambory, na ně se dala vrstva slámy a celé se to zasypalo zeminou. Krecht se zakládal přímo u pole a sloužil k dlouhodobému ukládání a skladování brambor, ale i jiných polních plodin. Dnes se krechtování používá jen zřídka. V současné době se brambory skladují ve velkoskladech, což jsou rozsáhlé klimatizované sklepy.

Bramborové výrobky jako jsou bramborové moučky, snacky a chipsy skladujte v suchém skladu, kde je sucho, temno a teplota do 25°C. Vždy se ovšem řiďte instrukcemi uvedenými na obale.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]