Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, řeším takovou nezvyklou věc.
Je mi 13 let a vlastním byt. Můj otec se od nás odstěhoval a mám podezření, že mi z nájmu bere peníze a lže, že kupoval spoustu věcí, když je byt úplně nový. (Můj byt je v pronájmu, byl zakoupen jako úplně nový a nyní je v pronájmu.) Když jsem z něj po delší době vytáhl aspoň část informací (dokumentů), tak tam nebyla aktuální nájemní smlouva. On mi vyhrožuje, že pokud mu nevrátím výše napsané dokumenty, tak mi nedá smlouvu. A že se o to mám starat sám, a že zruší dodávku služeb (plyn, elektřina, voda) a že zruší nájemní smlouvu. Jde jen o to, jestli mám jako vlastník tohoto bytu právo ze zákona, že mohu vidět všechny informace o bytu? I když nejsem plnoletý?
Předem děkuji za odpověď
Myslím,že jako třináctiletý máš v tom dost zmatek.Jakým způsobem jsi zjistil,že vlastníš byt?Je byt v tvém vlastnictví a je zapsán v katastru nemovitostí?nebo máš mjen od otce slíbeno,že ti byt věnuje?Jako vlastník bys musel mít už 18 let.Smlouvu o pronájmu někoho v tvém bytě bys musel podepsat ,nebo aspoň tvůj zákonný zástuápce.Takže nejprve je nutné mít přehled o právních záležitostech.
JABRAKA
Ano, byt je v mém vlastnictví už dlouho. Schválil to i soud. Je zapsán v katastru nemovitostí a můj otec je v tomto ohledu můj zákonný zástupce. On za mě podepisuje všechny smlouvy.
Jak jste přišla na to, že v tom má zmatek? Vlastnictví nemovitosti (nebo čehokoli jiného) není omezeno věkem. Ano, nemůže sám podepsat smlouvu o prodeji nebo nákupu, ale to neznamená, že ho nemůže vlastnit. Smlouvu, jak tu darovací, tak tu nájemní, podepisuje zákonný zástupce, od toho ta funkce existuje. Ale ani na to nemusí čekat do 18, soud mu může přiznat svéprvnost mnohem dřív, jako se to podařilo aktivistovi Jakubovi Čechovi. Pak by mohl s bytem nakládat sám.
@pletiplot - soud mu může přiznat svéprvnost mnohem dřív
Jen o dva roky a za přesně daných podmínek.
NOZ § 37 Přiznání svéprávnosti
(1) Navrhne-li nezletilý, který není plně svéprávný, aby mu soud přiznal svéprávnost, soud návrhu vyhoví, pokud nezletilý dosáhl věku šestnácti let, pokud je osvědčena jeho schopnost sám se živit a obstarat si své záležitosti a pokud s návrhem souhlasí zákonný zástupce nezletilého. V ostatních případech soud vyhoví návrhu, je-li to z vážných důvodů v zájmu nezletilého.
@komar - Mám otce i matku.
V tom případě je maminka váš naprosto stejný zákonný zástupce jako otec, tedy se stejnými právy. Pokud vám otec skutečně "z nájmu bere peníze a lže, že kupoval", pak porušuje zákon a matka by se o jeho jednání měla zajímat. protože se jí to týká taky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.