Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lednice po 15 letech

Od: sisi® odpovědí: 18 změna:

Dobrý den, máme 15 let starou lednici, nedávno byl u nás známý a divil se, proč si nekoupíme novou, že tyhle staré hrozně žerou. Nám to tak nepřijde, za elektřinu nám vždy vracejí. Jsou ty rozdíly ve spotřebě opravdu tak velké? Chystáme novou kuchyň, tak jestli má cenu kupovat novou lednici nebo ne. Ta stará je trochu bokem ve výklenku, takže se dá vyměnit kdykoliv, Děkuji za odpovědi.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

10x
Vůbec to nemusí být pravda, také záleží, jak je namáhána, jestli je v chladné spíži, nebo v teple. Samotný kompresor (pokud nebyl měněn) už pochopitelně vlivem opotřebení bude mít účinnost nižší.
Jde o to, že ročně lednice spotřebuje elektřinu za cca 1000 Kč (záleží na velikosti, umístění, frekvenci otevírání a doplňování potravin..), takže i kdyby ta vaše už na tom byla o 50 % hůře, tak je to 500 Kč ročně, tedy investice do nové se v takovém případě vrátí až za cca 15 let. :)
Takže za mě, pokud je zachovalá a bezproblémová, není důvod kupovat novou.
doplněno 07.02.19 11:46: Indikací, že už opravdu dosluhuje je obvykle to, když i za běžné pokojové teploty už kompresor většinu času běží a téměř nevypíná.

Souhlasím, vidím to podobně...a další věc; ten patnáctiletý kompresor vydrží třeba dalších patnáct...což se o dnešních říct nedá...vlastní zkušenost, lenice řtyři roky, ůnik chladiva do izolace, verdikt servisu - kupte si novou...

co jsem to jen napsal, "enice řtyři roky, ůnik chladiva"...musím vyměnit klávesnici, už taky má nějaký rok...nebo ne? Nebo to po sobě mám dokonce i kontrolovat, jakou blbost jsem to napsal? Asi se přhlásím na Univerzitu třetího věku, ale jestli to pomůže...to se uvidí...

Nesmysl, navody čtou a napsané po sobě kontrolují jen úplní zoufalci. :)
Navíc je prý prokázané, že inteligentní lidé chybějící,spletená a prohozená písmena v textu vůbec nevnímají. A já si fakt po prvním přečtení vašeho textu ničeho nevšiml, tak to asi bude pravda. *smich*

karel556*

pro "tomkk", ha ha ha, taky jsem si toho stylu psaní všiml až po druhém přečtení*smich*

hodnocení

6x

Nepíšete typ lednice. Ale osobně bych ji nechal dosloužit a vzhledem k životnosti nových zařízení a pokud bych rozpočetl cenu nové lednice k nákladům za elektřinu - tak určitě bude ve výsledku levnější provozovat statou funkční lednici. Ideální by bylo si pomocí měřící zásuvky změřit spotřebu za den, týden a pak se případně rozhodnout. Ale pokud bych uvažoval u nové kombi lednice s roční spotřebou 250 kWH a u staré o 50% více, tak je navíc spotřeba 125 kWh x cca 3 Kč/kWh= 375 Kč roční rzdíl v provozu, ale cena nové cca 8 až 10 tisíc.

Ale i s tou měřící zásuvkou, pokud tedy nevrátí nějaké extrémní hodnoty, budete těžko na dálku posuzovat, o kolik by si v daných podmínkách vedla nová lednice lépe.
otyduj

Zcela zásadně záleží na podmínkách, ve kterých se lednice nachází.

Tedy panelákový byt vytápěný na 26°C, kde je dnes cca 6kč za kWh a nebo lednice na chodbě baráku, kde je 15°C a topí se zde elektrikou. Tam odpovídá cena 3kč za kWh.

Rozdíl bude mnohonásobný.

Já měl do nedávna lednici CALEX starou 35 let na které jsem měřil spotřebu za 24 hodin a překvapila mě spotřeba. Tak ty dnešní reklamy na nízkou spotřebu se musím jen smát. A to kolik vydrží nová nechci ani domyslet.

armf

Já mám ještě pořát lednici Calex s mrazákem, běží nepřetržitě 40 let, možná více. Kolik žere nevím, ale určitě méně než PC a také: funkční věci nevyhazuji. Občas promrazí až dolů, jak se snaží *smich*. Tak novou spíš jen pro vizáž*frajer*. To výše uvedené měření mne překvapilo. Příjemně, asi-.

Já mám schovanou starou absorpční ledničku, ještě ten kulatý design. Už se těším až se pustím do renovace. Jinak samozřejmě tou měřící zásuvkou jsem myslel- pokud bude rozdíl do 5% v porovnání s novou, tak nic neřešit. Pouze pokud by byla spotřeba 2 x a více násobná. Ono další téma do diskuze by byla reálná spotřeba v porovnání se štítkovou hodnotou. Sám nevím zdali se tyto liší tak jako spotřeby osobních aut.

A jak ten rozdíl bez nové lednice zjistí? :)

... samozřejmě do 50 %...
- jak zjistí rozdíl- podívám se na obdobnou lednici na její energetický štítek, kde je udávána roční spotřeba

Právěže na štítku je uvedena spotřeba za nějakých stanovených podmínek a skutečná se pak podle reálných podmínek může výrazně lišit i u nové lednice, a to tak, že klidně bude i dvakrát vyšší u lednice hodně přiražené ke zdi ve vytopené místnosti, do které stále někdo courá pro potraviny, nebo naopak nižší u lednice v chladné spíži, kam se chodí 2x týdně. Štítek také nereflektuje nastavení termostatu, už nastavení nižší teploty o 5°C samo o sobě zvýší spotřebu o desítky %.

hodnocení

2x
Ja měl lednici 18 let ale už kapku blbla a než mi došli náhradní díly tak si přítelkyně dupla *smich* a já pořídil novou
Jinak pokud chodí a nedělá brykule nevidim dúvod proč kupovat novou

hodnocení

1x

Připojuji se ke všem, kteří radí nechat lednici dosloužit. Před přibližmě 2 roky jsem potřebovala vyměnit gumové těsnění u lednice Calex. Mám ji asi dvacet let. Opravář mě sám od sebe radil, ať si ji nechám, dokud bude funkční. Že je to spolehlivý starý kus. S novými výrobky má ty nejhorší zkušenosti. Vydrží prý 4-5 let a musí se kupovat další nová.

ax*
hodnocení

1x

staré lednice nežerou za předpokladu,že mají v pořádku agregát a dost chladiva..Nežerou,říkají to jen hloupý lidé.Mají jen jediný nedostatek,odchází těsnění okolo dveří,nebo tvrdne.Pak jde do lednice,mrazáku teplý vzduch.Takže si lze jedině pomoci zapřít dveře o klacek,který se dá mezi dveře ledničky a nějaký nábytek nebo stěnu.Nebo na dveře ledničky přidělat nějaký forichtung,který dveře více přitiskne.Já si staré ledničky,mrazáku vážím více než těch nových aušusů.Protože dnešní přestávají fungovat okolo 10 stupňů,mají jiné chladivo.Kdežto staré ledničky mohou být klidně venku na mrazu a fungují pořád.Takže máme starý mrazák s masem v zimě venku v přístřešku,kde se netopí a ještě se v zimě ušetří proud,protože skoro vůbec neběží.Na rozdíl od dnešních aušusů,které musí být uvnitř domu a běží pořád,protože v domě je teplo.

hodnocení

0x

Zkontrolujte poměr času, kdy kompresor běží a kdy "odpočívá". Naše dvacetiletá Calexka běžela 90% času a výměna ve vyplatila.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]