Dobrý den, chtěl bych Vás požádat o radu. Mám pronajatý byt a rozhodl jsme se nájem ukončit z důvodu pořízení vlastního bydlení. Chtěl jsem se pronajímatelem domluvit na výpovědi z nájmu dohodou s tím, že bych zajistil nového nájemníka, ale pronajímatel bohužel nekomunikuje a neodpovídá. Proto jsem zaslal pronajímateli bytu výpověď z nájmu a je tedy zřejmě nutné počítat s 3měsíční výpovědní lhůtou, jelikož na zprávy pronajímatel nereaguje a tím pádem není možné se domluvit na výpovědi dohodou. Můj dotaz je tedy následující. Je možné porušit nájemní smlouvu a byt přestat užívat dříve? Samozřejmě počítám s tím, že by mi propadla vratná kauce na byt, ale chtěl bych zjistit zda má pronajímatel právní nárok vymáhat nájemné za všechny 3 měsíce, které bych už byt neužíval? Velmi děkuji za Vaší odpověď
pokud pronajímatel plní své závazky vyplývající ze smlouvy, pak platí tříměsíční výpovědní lhůta, kterou máte tedy sjednanou a nárok na nájemné za tyto tři měsíce má.
tekky*
děkuji za Vaší odpověd.
situaci jsem popisoval viz výše, jde mi hlavně o to zda má pronajímatel právní nárok požadovat zaplacení nájmu za ty měsíce co byt už nebudu žívat (s tím že počítam že za porušení smlouvy příjdu o vratnou zálohu) .
děkuji
dusatka*
Ano, nárok na to má, a tento nárok může částečně nebo zcela pokrýt z kauce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.