Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
jak se u kotle na tuhá paliva řeší dochlazovací smyčka, pokud je voda v domě zajištěna darlingem, tedy při výpadku elektřiny velmi brzy přestane téct i voda. Nějaký zásobník za stovky litrů vody je vyloučen, stejně jako záložní zdroj pro 2200 W darling . Má to nějaké alespoň formálně vyhovující řešení?
Jistě, tohle je prakticky fukční nutnost. Mně jde ale o případy, kdy současný zákon vyžaduje použití dochlazovací smyčky a bez ní zřejmě nezískám revizi, přitom ale její zapojení na vodovodní rozvod závislý na elektřině nedává příliš smysl, snad jen pro případ poruchy regulace, ale ne pro případ výpadku elektřiny.
Dobrá otázka, která mě nikdy nenapadla (mám vlastně tentýž problém)! Já si myslím, že pokud vypnou proud a my nebudeme přikládat, tak pojišťovák to vyřeši. Odpustí přebytečnou vodu a my ji pak do systému budeme muset doplnit. Trošičku problém bude asi při topení koksem, ale v tom případě bych to řešil tak, že celý obsah kotle "vyhrábnu" ven a zahasím vodou. Jinou možnost opravdu nevidím!
Šlo mi o spíše o formální splnění. Jestli to chápu dobře, tak u kotlů s možností ručího přikládání a uzavřeným okruhem je dochlazovací smyčka povinná.
A to je ten důvod, proč u kotle na pevný paliva nedělám oběh pomocí čerpadla, ale na samotíž a pak to nemusím řešit, i když je dneska smyčka povinná.
Pokud není potřeba tak povinná není.
Pokud je smyčka, tak musí být zdroj vody pro ní. Darling vyjede pár litrů a stojí = musí být např. nádrž z které to poteče samospádem, příp. malé čerpadlo se záložním zdrojem...
Příp. systém předělat na otevřený, pak taky smyčka být nemusí (a osobně radši mám klasickou otevřenou expanzku - stálý nízký tlak = delší životnost výměníku kotle)
To "dochlazovací smyčka nemusí být u otevřeného systému" platí jen pro kotle s nuceným oběhem (s oběhovým čerpadlem).
U systému bez oběhových čerpadel (samotíž) dochlazovací smyčka být nemusí ani i když je systém tlakový. Viz ČSN 060830, 7.6 ochrana proti nadměrné teplotě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.