Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kanalizace na sousedním pozemku

Od: bimbam® odpovědí: 7 změna:

Soused plánuje výstavbu kanalizační přípojky. Se stavbou mám jako majitelka sousedního pozemku vyjádřit souhlas. Přípojka má jít sousedním pozemkem rovně a pak šikmo. Pak městským chodníkem a bude napojena na hlavní kanalizaci.

Sousedův pozemek má přípojka opouštět v místech vzdálených dle situačního plánku 0,2 m od mého pozemku. V tom místě mám sloupek zahradní branky.

Z připojené technické zprávy opisuji: ...bude provedena rýha šířky 0,80 m (0,90 m vč. pažení), od hloubky výkopu nad 2,5 m musí dojít k rozšíření rýhy na 1,1 m. (moje poznámka - chybí zmínka o pažení. Tedy dalších 10 cm?)

Další info z technické zprávy: Ochrané pásmo kanalizační přípojky je 0,75 m od vnějšího líce stěny potrubí na obě strany. Toto území nesmí být zastavěno (týká se i výsadby rostlé zeleně) a musí být přístupné pro případné opravy.

Obávám se, že je stavba plánována přílš blízko mého pozemku. V regionu bývají nadprůměrné mrazy a já i jiní sousedé míváme během některých zim v mrazech problémy s posunem sloupků u zahradních branek, Konkrétně mě trochu zlobí ten druhý sloupek. Sloupek, který by mohl být dotčen stavbou, je zatím pevný. Dalších starostí bych se chtěla vyvarovat. Zároveň chci se sousedem dobře vycházet.

Nerozumím centimetrům uváděným v technické zprávě. 20 cm od mého pozemku by měla být hrana rýhy? Nebo vnější líc stěny potrubí? Není to málo? Nějaké ujištění o "uvedení do původního stavu" nemusí stačit. Při mírných zimách se na problém může přijít až za pět let...

Předem děkuji za posouzení problému. Případné odpovědi pište prosím jazykem srozumitelným laikovi.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pavelka*
hodnocení

2x
Situační plánek by pomohl...
Pokuď něco zbourají, případně poruší základ sloupku branky,tak trvat na novém sloupku.
Pokuď již teď máte problém se základem sloupku,tak to jistě nebude jejich problém,budete muset udělat pořádný základ...pokuď využijete situace,ušetříte za techniku.

kanalizace
hodnocení

2x

Rozumím tomu tak, že ochrané pásmo povede půl metru po vašem pozemku? Také by se mi to nelíbilo, aby mi někdo rozkazoval co si mohu a nenohu na zahradě zasadit atd. Nelze kanalizaci vézt minimálně 0,75m od hranice vašeho pozemku, aby ocharnné pásmo bylo jen u sousedů a ne u vás?

hodnocení

2x

Domnívám se, (neznám podrobnosti zprávy) že kanalizace bude dost hluboká, že se nehne Váš sloupek. Při výkopu ho zajistí, a pak podbetonují. Třeba, ale jen spekuluji.

asd1

Spíš vykopou, zahází hlínou a postupně to bude sedat a sloupek se hne..

= je třeba dobře si to ohlídat... Pokud mají místo tak bych je hnal dál od plotu.

hodnocení

Děkuji za odpovědi.

@kanalizace - v místech ochranného pásma je nyní betonový vjezd na zahradu. Poškozený, drobivý. Já už to opravovat nebudu, ale myslím na budoucí majitele. Omezilo by je to ve výběru materiálu?

Proč nevedou celou kanalizaci rovně, nevím. Budu se ptát. Ale zde na poradně bych ráda získala různé názory a pohledy na problém.

@milancukrar - měla bych si do podmínek uvést podbetonování sloupku?

Já ale nemůžu na dálku radit, když nevím, jak to tam vypadá. Nevím jaký sloupek tam je. Ale měl by být v betonu. Na tom bych asi trval.

kanalizace
hodnocení

0x

Píšete - (Ochranné pásmo) Toto území nesmí být zastavěno (týká se i výsadby rostlé zeleně) a musí být přístupné pro případné opravy.

Vy máte v ochranném pásmu betonový vjezd. To jej budete muset zrušit?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]