Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Záhada Grónské pomazánky

Od: ewjfnw odpovědí: 26 změna:

Proč se Grónská pomazánka jmenuje tak, jak se jmenuje?

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

Výrobce naznačuje, že pomazánka někde cestou potkala rybí maso.

amrf
hodnocení

1x

Právě: v Grónsku ji eskymácké kuchařiny houfně připravují, aby měla rodina nějaké ty vitamíny. A celer mají z dovozu*smich*Tato pomazánka patří do kategorie zeleninových pomazánek. (Celer povařit ve vodě s přídaním octa, po vychladnutí jemně nastrouhat. Vajíčka natvrdo i salám Gothaj 150g také nastrouhat. Vmícháme utřený česnek a dva měkké sýry. *mnam*Můžeme přidat i jemně nastrouhanou mrkev a všechny suroviny spojíme. )

Nazvat Grónsko zelenou zemí byl marketink/g?ový tah Erika Rudého*smich*

Erik byl šikula, ale docela dobře tam zemědělcovali, protože opravdu bylo pěkně teploučko.

Když roku 1110 přecházela polská vojska Krkonoše, byly zalesněné až do nejvyšších poloh.

amrf

...a asi zase bude teploučko. Ostrov stoupá o 2.5cm za rok, jak taje ledovec, a stoupání se zrychluje. A je tam krásně - že by tam ten celer na pomazánku nešel vypěstovat? Je to jasné *smich2* upload.wikimedia.org/... Erik Rudý tam ale prý zkrachoval také proto, že došla mrožovina - kromě těch úplně nejstarších vzorků byla veškerá mrožovina pocházející z Evropy mezi lety 900 a 1400 ze západní linie mrožů – kterou měli plně pod kontrolou Gróňané. abicko.cz/...

hodnocení

0x

Čort znájet... *smich*

Byli jste někdy v Grónsku? Já ne, ale třeba tam někdy pojedu.
Kamkoli jezdím, chci ochutnat místní speciality. Co tak asi bude specialita, kterou se chlubí grónská gastronomie? Napadlo vás, že snad ryba? I já bych to očekávala. Ale asi jiné informace má výrobce potraviny s názvem "Grónská pomazánka", kterou prodává jeden pražský obchodní řetězec.

Dle přiloženého rozpisu složení na víčku této pochutiny (viz foto) mě napadlo, zda výrobní salám, majonéza či stabilizátor pocházejí přímo z grónských dálav a že nic grónštějšího na našem trhu asi nenaleznu.
Není lepší volby, než propůjčit si marketingový název z cizí gastronomie a upravit ho dle vlastních představ a profesionality.

slowfood.cz/...

72mona3*

Majolka, salám, celer, cukr, konzervanty a regulátor kyselosti = grónská záhada *smich*

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, jen obchodní název na úrovni názvu pomazánky Ševcovský mls . Zdravím!

doplněno 05.02.19 07:28:

Ten salám by měl být asi z nějakého grónského (dánského) zvířátka. O rybě se v receptu nehovoří, ale možná ty konzervanty rybí chuť vytvoří (nebo nikoliv).

tentato
hodnocení

0x

A též 32 éček - viz Peklo na talíři.

Nemusí být nutně z ryby. Nežijí tam též medvědi, sobi a tuleni?

A taky Eskymáci *ee*.

tentato

Amper, co kroutíš očima? A žádní eskymáci tam nežijí, tak je pojmenoval ostatní svět, a původní obyvatelé si říkali Inuité = lidé. Eskymák je náš přiřazený název, zrovna tak jako Grónská pomazánka. Inuité se živili převážně syrovým masem. A že to nebylo pouze maso ryb je jasné.

Samozřejmě jídelníček sestával z 90 % ryby, ale i další zvířata, kachny atd, vitamíny z obsahu žaludku soba = natrávený lišejník. Jater pomálu, hrozí předávkování vitamínem A a oslepnutí.

cs.wikipedia.org/...

Česká Grónská pomazánka namísto masa z kachny použije salám a namísto lišejníku celer. Trošku fantazie, prosím a nebrat vše tak vážně.

kolemjdouci
05.02.19 14:13
tentato

Kolemjdoucí, co je Vám, špatně?

Vy jste jako dítě nečetl dobrodružné knihy o cestovatelích, cestopisy našich cestovatelů do Afriky, Jižní Ameriky, Holuba, Friče, Běhounka?

Kdybyste byl číňan, tak si pochutnáte na psovi, kočce, potkanu, hadech, broucích, kachních zárodcích, někde i sýry s červy, někde v arábii jedí oči ze skopce, mozeček z opice opravdu není výmysl scénáristy nebo režiséra a v zamrzlé,s everské krajině se v zimě po ulovení soba opravdu snědl obsah žaludku, protože obsahoval snědený lišejník, zdroj vlákniny a vitamínů.

Pokus předložit cizincům naše Olomoucké tvarůžky skončil též neslavně. Některá pokusná osoba měla nutkání na zvracení. O delikatese ze Švédska o shnilé rybě jste již slyšel - Surströmming? Pro smrad se doporučuje jíst v přírodě, ty hodně vyboulené otvírat v rukavicích, s ochranným štítem, botulismus u ryby nehrozí. Ryba chuťově není až tak špatná, jako ten smrad k po-lití. A tady video z mnoha -

kolemjdouci

tentato nech si chutnat *blee* sračky nežeru

tentato

Mimoň. Kde píšu, že to já jím?

kolemjdouci

Sán seš mimoň, už tvůj dědek musel být mimoň, když to tady tak krásně popisuješ. Asi ti to dělá dobře. *blee*

kolemjdouci

kolemjdoucí - vše, co popisuji jsou národní zvyklosti, národní jídla a speciality, které lid musel konzumovat třeba v době nouze a hladomoru. Konkrétně specialita Švédska. Kdyby neměli naložené, zkvašené ryby, tak by při hladomoru zemřelo plno obyvatel. A Inuité nepřečkali kruté zimy, něco o kurdějích asi znáš.

Mám hotelovou školu, takže o jídle se mohu bavit.

Například v televizi zrovna vařili v soutěži býčí žlázy. Řeknu rovnou, že se smaženým vemínkem jsem je lidem v restauraci servírovala, nebo pajšl. Asi nevíš, co je hlad v době nedostatku a třeba i války.

Při obléhání Leningradu pili lidé sladkou vodu z hlíny vybombardovaného cukrovaru. Nejdříve ve městě zmizeli psi, potom kočky, potom i krysy. Vařily se kožené opasky, boty. Lidé zkoušeli vařit i knihařský klih.

oprava jména na tentato

To bych ráda věděla, kde se dají sehnat koule nebo vemínko - už jsem je neviděla dobře třicet let.

tentato

Tak Masterchef je sehnal. Soutěž jsem neviděla, ale četla v Blesku.

Asi to je podpultové zboží, na objednávku, a normálně na pultě v nabídce nebudou. blesk.cz/...

A žádní eskymáci tam nežijí.

Dobrá logika. Podle stejné logiky tam ale nemají ani ty ryby, poněvadž ryba je taky jen náš přiřazený název. V Německu taky nepotkáš Němce, dort leben die Deutschen ;)

tentato

Amper - nechápu Vás.

Srovnáte rybu s Eskymákem?

Přečtěte si, je to docela krátké - cs.wikipedia.org/... ...Označení Eskymáci zase nelze použít pro domorodce v Kanadě a Grónsku, protože je pejorativní.

Pejorativní = hanlivý /podobně jako se používalo, nebo si někdo v dnešní době troufne říci, slovo negr/.

hodnocení

0x

Španělský ptáček taky není ptáček a Španělsko neviděl ani ho tam neznají. Segedínský guláš má málo společného se Segedínem, Hamburská kýta se nedováží z Německa ..

Prostě každý byl někde na dovolené nebo má doma aspoň glóbus a fantazii. I kuchař (chemik) ..

kolemjdouci

Rómská pečeně taky není z ... *ua*

hodnocení

0x

Grónskou pomazánku mám spojenou s jikrami. Určitě jsem o tom někdy někde četla. Na takovéto drobné a zbytečné informace mám dobrou paměť. Příchutě této pomazánky zřejmě mají trochu připomínat nějakou jinou pomazánku, v originálním receptu s opravdovými jikrami. Originální pomazánka bude zřejmě oblíbená v severských zemích.

hodnocení

0x

Pokud jde o severské speciality - na Islandu i jiných ostrovech loví ptáčky a tak jak je chytí, nacpou je do pytle z tulení kůže, zatíží kameny a nechají pár měsíců fermentovat. Lahůdka podávaná o svatbách a jiných nejvýznamnějších příležitostech ..

72mona3*

Jo jo, alky. Mňam! :)

amrf

No jo, fakt: kiviak: idnes.cz/... Alky jsou od námořníků vybité, dělá se to z terejů, prý.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]