Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pila neřeže

Od: milis® odpovědí: 7 změna:

Pro řezání palivového dřeva používám el. pilu. Řežu borovou kulatinu ruzného průměru. Řetěz pilky si dobrušuju sám pomocí pilníku a vodítka a jednou za čas jej nechám přebrousit bruskou. Je normální, že aby šla pila do řezu musím ji opřít o zuby na tělě pily a kývavým pohybem provést řez? U menších kulatin to jde lépe.U řetězu přebroušeného bruskou jde pila do řezu krapánek lépe. Omezováky mám snížené taky podle měrky. Když si v lese kácím motorovou pilou takové problémy nemám. Ikdyž je řetěz tupý do řezu jde. Dělám někde chybu?

doplněno 03.02.19 16:01: Řetěz je Oregon 90PX045E 45 článků, šířka 1,1mm, 3/8

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x
Někde asi chyba bude. Těžko ovšem říci kde. Muselo by se to vidět.
Radši brousím častěji a pak ti stačí dva tři tahy na zubu. Když je řetěz už opravdu tupý, je to na dlouho, pořádně ho nabrousit. Opravdu dokonale nabroušený řetěz dělá dlouhý třísky i u příčnýho řezu.
Osobně vůbec nemám rád brousit ručně a jednou za čas na brusku. Buď pořád ručně a nebo pořád bruskou.
Já brousím jen ručně, bez vodítka a pila řeže jak divá.

hodnocení

2x
Který řetěz máte, označení?
doplněno 03.02.19 18:50:

U těchto řetězů, jako váš - Micro-Lite, úzká řezná spára, 1,1 mm, kulatý zub (a nejenom u nich) je někdy problém s řezným výkonem při nestejné délce řezacích zubů....při řezání většího průměru dochází i k "podřezávání", řez není rovný, ale "uhýbá" na jednu nebo druhou stranu...Doporučil bych vám koupit řetěz nový a tím odzkoušet řezání palivového dřeva...jestli je chyba na straně dřeva nebo pily...setkal jsem se s podobným problémem, jak vy. Měl jsem ale lištu 1,3mm (a pilu Narex) a tam je větší výběr řetězů...použil jsem řetěz s hranatýmu zuby (místo původních kulatých) a řezání bylo o něčem jiném; někdo můžete říct, že bude docházet k přetěžování pily, ale u průměrů, které jsem řezal, nebylo co řešit. V těchto případech je možno použít kratší lištu i patřičný kratší řetěz...

hodnocení

0x

Takže jestli chápu tak vám to dělá u každého (dvou) řetězu?Tak buď jsou oba špatně nabroušené nebo -nejspíše bude problém v liště,kdy jste naposled brousil otřep?

kolemjdouci
hodnocení

0x

Někdy, po nabroušení na brusce, se nechtěně nasadí řetěz naopak. *zmateny*

To by snad tazatel poznal, když už řeže delší dobu (roky?)...ale i tak...vše je možné...

hodnocení

0x

může být ohlá lišta

anebo špatně napnutý řetěz

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]