Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pomocná konstrukce zateplení

Od: milod odpovědí: 22 změna:

Dobrý den,

chtěl bych poradit s konstrukcí při zateplení. Máme celkovou tloušťku zateplení v podkroví 44cm u klasické vazby. Z důvodu tloušťky zateplení byla vytvořena pomocná konstrukce. Na kleštiny jsme přišroubovali po 60 cm desky a na tyto desky přijde kolmo udělat rošt, který bude kotven přes přímé závěsy s rozestupy 50 cm. Původně to bylo v plánu dělat s latí 6x4, ale bylo nám doporučeno použít CD profily. Pod to bude použita natřená OSB deska jako parozábrana. Důvod, proč se řeši tak složitá konstrukce je hlavně vzduchotěsnost celého stropu. SDK podhled pak bude kotven přes rychlozávěsy do předešlé konstrukce. Tedy do OSB a latě nebo OSB a CD profilu. Meziprostor který vznikne mezi OSB a SDK je určený pro instalace a rozvody rekuperace cca. 20cm.

V tomto případě je lepší použít pod OSB desky latě 6x4 nebo stačí CD profil. Mám obavu zda by se pak nemohl rychlozávěs od SDK vytrhnout z cd profilu.

Děkuji

Pomocná konstrukce zateplení
Pomocná konstrukce zateplení #2
Pomocná konstrukce zateplení #3

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jenda2*
hodnocení

0x

Staré domy měly krovy bez izolace a neustálým prouděním vzduchu byly vysušované. Myslíte že vaše provedení vydrží 100 let, jako ty staré? Není to trochu přehnané?

milod
Asi jsem nepochopil co by se tomu drevu melo stat pokud do nej nebude vnikat vlhkost. Aby se z interieru do konstrukce a vaty nedostavala vlhkost tak je tam parozabrana. Duvod zvoleni takto provedene konstrukce je nosnost, protoze to ponese OSB desky a pak sdk podhled + nejake ty instalace.
@jenda2 Staré domy měly také poněkud jinou energetickou náročnost...

hodnocení

0x

rychlozávěs od SDK vytrhnout z cd profilu.
uzkuste udělat tahový npokus a zjistíte, že to vydrží. Zavěste na každý závěs 120 kg, uvidíte, že to vydrží.

milod

Právě jsem se obával, zda to vydrží, protože šroub bude namáhaný na tah. Drát rychlozávěsu bude šroubovaný zespodu skrz osb buď do latě nebo toho CD profilu. Pokud by to bylo na střih tak bych v tom neviděl problém.

Díky

Pokud máte pochybnosti, dejte hustší rastr.

milod

Teď to mám v plánu dělat po 50cm. Pokud tedy zůstanu u těch 50 tak jen nevím jak začít od stěny. První lať by byla hned u stěny a další nevím zda dát rovnou 50 nebo dát cca. 20cm od stěny. Důvodem je, aby lať vycházela na místo kde pak bude rychlozávěs od sdk stropu. Doufám, že je to pochopitelné.

nepochopil jsem Vás, můžete to namalovat?

milod
03.02.19 10:02
Pomocná konstrukce zateplení #4

OK, první lať je max 10 cm od stěny, další osově 50 cm od stěny.

milod

Děkuji, lať tedy dám těch 10cm a pak po 50. Jen ještě uvažuji zda dám lať úplně ke stěně, aby osb deska byla u stěny přišroubovaná.

milod
hodnocení

0x

Ještě doplním obrázek šroubu který jsem myslel.

Pomocná konstrukce zateplení #5

hodnocení

0x
Já bych tedy CD profil pod Osb nepoužil. Bude strašně jednoduché v něm strhnout závit při snaze zapustit vrut do Osb.
Dělal jsem skoro stejnou skladbu a nevidím na latích nic špatného.
Pomocná konstrukce zateplení #6
milod
Ty vazniky zavidim. Jednoduche rychle. Izolace klidne pozdeji. Nevim proc, ale ty late mi proste prijdou pevnejsi.

milod
hodnocení

0x
Jeste bych pozadal o radu pokud pouziji CD profil jak vyresit napojeni v sikmine. Muzu rozstrihnout cd profil a pouze ohnout? V miste pripojeni vychazi pouze jeden primy zaves
Pomocná konstrukce zateplení #7

udělejte ještě fotku, když couvnete. Aby bylo více vidět uchycení více CDéček.

milod
Predne dekuji, ze se snazite poradit. Po rozmysleni nakonec upoustim od pouziti osb jako parozabrany a misto osb prijde klasicka al parozabrana. Za mesic se maji delat omitky a tak potrebuji parozabranu, aby nesla vlhkost do vaty. Rastr byl spocitany, na vahu osb jen ted mi prijde zbytecne husty, kdyz na nej pujde jen parozabrana. Rozestupy u lati jsou 50 cm a lat je uchycena po 60 cm. Nokonec asi pouziji ty stresni late. Lepe do nich pujde sponkovat parozabrana a kdyz se do nich pak budou sroubovat rychlozavesy tak se sroubek neprotoci.
Pomocná konstrukce zateplení #8
Pomocná konstrukce zateplení #9

Po rozmysleni nakonec upoustim od pouziti osb jako parozabrany a misto osb prijde klasicka al parozabrana.

OSB není parozábrana, ale parobrzda, což je rozdíl

Rozestupy u lati jsou 50 cm a lat je uchycena po 60 cm. ***Osově po 50 cm je správně, uchycení by stačilo 80-100cm.

milod

Ano vím, že osb je jen parobrzda. Na osb měl ještě přijít nátěr latexem a přelepení spojů. Nicméně po zvážení pracnosti, ceny, hmotnosti použiji hliníkovou parozábranu. Věřím, že při pečlivosti provedení al parozábrany dosáhnu podobné životnosti. Ještě jsem se chtěl zeptat v jednom pokoji vychází rozestup latí cca 65cm je to problém? Latě by měly sloužit pro přichycení parozábrany uchycení vaty. Teprve pak se bude do těchto latí kotvit křížový rastr na sdk buď přes přímé nebo rychlozávěsy závěsy. Rastr na sdk bude udělán později. Mám pocit, že jsem se špatně vyjádřil a došlo k milné informaci, že na těch předchozích fotografiich už by měl přijít sdk.

Za měsíc se budou dělat omítky a nutně potřebuji udělat parozábranu.

Ještě jsem se to snažil nějak rozkreslit snad to bude lepší.

Pomocná konstrukce zateplení #10

Jestli bude problém něco, co se nemá dělat? Může být, taky nemusí. Na příčky se dává rozteč max. 62,5 a Vy chcete dát na strop 65? Již jsem viděl na stropě rozteč 62,5 (na šířku desky) a strop byl prohnutý.

Udělejte rozteč 50cm max. Všechno jde.

milod
Nevim zda se dobre chapeme a myslime to stejne. Konstrukce pro sdk bude provedena cd profily s rozestupy u nosnych profilu tech 100 a montaznich 50, ale to ted nemyslim. Jde mi o rozestup lati 6x4 na, ktere bude teprve sroubovana konstrukce pro sdk. Prave tam resim rozestup zda take musi byt 50.

Snad se již pochopíme,

laťe jsou konstrukce pro CD. Tak to nemusí být po 50 cm, ale stačí rozteč 100-120. Jako když se dělá křížový rastr.

Knauf D 111 a 112.

knauf.cz/...

strana 7

Hezký víkend

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]