Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bazénová voda slaná, či sladká?

Od: ales* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, nemohu se rozhodnout jaký typ úpravy vody zvolit do našeho nového bazénu, který jsme si nechali vybudovat na podzim a chceme ho začít užívat hned z kraje léta, či již na jaře. Je to betonový skelet potažený bazénovou folií o rozměrech 8x4x1,5m s posuvným zastřešením a budoucím tepelným čerpadlem k ohřevu vody. Můžete mi prosím pomoci s rozhodnutím jestli vodu(resp.technologii) slanou či obyčejnou chlorovou? děkuji Heřman

doplněno 05.02.19 14:46:

takže když bych to shrnul, budu-li chtít ovládání udržování vody mít plně automatické vyjde mě jak pořizovací cena tak poté běžná údržba levněji u chlorované vody než slané že?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Měl jsem slanou, ale přecházím na sladkou. Už kvůli tomu, abych po sezoně nelil X kubíků slané vody do kanalizace, ale mohl ji využít na zahradě. Uvažoval jsem o kyslíkové a chlorove desinfekci. Rozhodnul jsem se pro chlorovou s UV, kterou bude hlídat automat, takže chladina chloru nebude kolisat a bude nízká.
Chlor z vody vyprchá a můžu s vodou zalít zahradu. Navíc je to snad i nejlevnější.
doplněno 01.02.19 07:45:

Myslím, že se nedá srovnávat chlorová desinfekce, kterou se snažíte uhlídat ručně a pořád hladina chloru kolísá nahoru a dolů s automatem (pokud funguje správně :-D), který to dávkuje rovnoměrně a drží nižší hladinu chloru než člověk, který to lije od oka (nebo půlí tablety apd) a jednou za týden (a ne každý) to otestuje, aby to srovnal a nalije rovnou šokovou dávku... Ba ne, určitě jsou i takoví, kteří to umí líp než automat, ale jsem si jistý, že ani já ani většina lidí mezi ně nepatří.

Slaná voda není natolik slaná, aby to mělo nějaký prospěch na pokožku. Jediný benefit to pro mě mělo, že se to dobře dávkovalo - většinou to znamenalo nasypat sůl na začátku sezóny a bylo hotovo.

Ovšem máme tak tvrdou vodu, že solinátor se musel pravidelně čistit, ideálně každých 14 dnů - jednou za měsíc už bylo pozdě (odstranit vodní kámen, takže přes noc do kyseliny citronove). Rozebírat se mi to opravdu nikdy nechtělo a pokud jsem zapomněl a nevšimnul jsem si včas, tak solinátor vyhodil hlášku a prostě nefungoval, což bez kontroly znamená zelenou vodu. Všechno má své. Sladká i slaná voda.

hodnocení

1x
Slana voda je fajn, ale potrebujete mat kazdy den poctivo pustenu filtraciu, aby solinator mohol do vody elektrolyzou uvolnovat chlor zo soli. Tiez budete musiet raz za cas naliat do bazenu trochu kyseliny sirovej alebo chlorovodikovej, aby ste vyrovnali zasadite pH, ktore sa tam bude tvorit.
Pokial budete pouzivat chlorove tablety v plavaku, filtracia by sice mala tiez bezat kazdy den, nie je to ale az take kriticke. Podla toho, kolko bordelu Vam do bazenu nalieta a aku mate vodu, tak bude z neho smrdiet chloramin.
Pokial tam mate kovove prvky z nerezu, tak slana je mimo hru. Dtto vymennik tepelneho cerpadla musi byt pre slanu vodu z titanu.
Cenovo najlepsie vychadza 3-5 kg vedro chlorovych tabliet vo vypredaji.
Davkovat ich treba rozumne a obcas premerat hodnoty volneho a cwlkoveho chloru an pH a drzat ich v norme. Od solinatora by som ocakaval, ze si postrazi koncentraciu chloru automaticky, pH asi len tie drahsie.

judit
hodnocení

0x

Já jsem pro slanou. albixon.cz/...

Tady máte sepsané všechny výhody a popř. potřebná opatření. Když jsme ještě měli bazén, měli jsme ze začátku chlorovanou, ale údržba byla strašná a pak se mi objevila i zarudlá pokožka po delším pobytu ve vodě, tak jsme bazén vypustili a další sezonu slaná voda, která byla ve všech ohledech lepší a taky bylo koupání mnohem příjemnější.

ales*
hodnocení

děkuji za informace i odkaz. Jsem také spíše pro slanou, ale bazénář co nám to dává dohromady mi doporučuje spíše chlorovanou, jelikož je prý šetrnější k folii i k technologii. Také je s ní prý lepší údržba a že výroba soli je stejný proces jako u chloru, takže to je jedno a tak.Kovové prvky nemám a výměník bude také titanový. Chtěl bych to mít plně automatizované, jelikož přecházíme z klasického nadzemního bazénu s pískovou filtrací a UV lampou ve kterém se nám stejně kazila voda. Technologie pro chlorovou vodu mě prý bude stát do 25.000, ale pro slanou vodu okolo 40.000,-. Myslíte, že to je až takový rozdíl za slanou vodu pro cca pádesátikubíkový bazén? Čerpadlo pro filtraci i protiproud budu mít dostatečně silné.děkuji

hodnocení

0x

Konkrétní nacenění si nechejte udělat u prodejce a máte jistotu. Nic to nestojí. Údržba bude u chloru rozhodně jednodušší resp snad žádná.

Jen bych doporučil nedávat na automat velký kanystr chemie ať si vezme, co chce. Jednomu známému se zbláznil a napral do bazénu celý kanystr, takže mu to zničilo folii. Je to sice řada let, ale nestojí to nic, přelít do menšího a mít pro automat zásobu na dva týdny a vždy dolít. Jistota je jistota. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]