Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zapojit tento termostat?

Od: novak1* odpovědí: 25 změna:

Bylo to zapojené na 3vodiče.Odpojil jsem to a teď to chci zapojit. Ten vypínač ,den a noc nebyl zapojený.

Jak zapojit tento termostat?

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

A proč jste si nevyfotil/neopsal, co kde bylo zapojené? My netušíme, jaké barvičky vodičů vám trčí ze zdi, zda jsou správné a jak je to zapojeno na druhé straně do kotle.

Můžu vám tak akorát dát schéma zapojení.

Jak zapojit tento termostat? #2
olinl

Je potřeba vzít měřidlo (vadasku apod. ) a najít lidově řečeno ostrou fázi, vypínanou fázi a pokud svítila ta leddioda, tak i nulu - v případě použití termostatu a "zdroje" 230 V. Jinak se obrátit na nějakého elektrikáře..

novak1*
hodnocení

Proč,proč.Vyhodil jsem ho ,nešel kotel ,tak jsem myslel že je vadný. Farby drátu ,hnedý,modrý,žlutozelený. Toto je chema.

Jen to je otázka .Muže se to pokazit když popletu dráty? Pokud ne ,mužu experimentovat.Je to starý termostat rego.

Jak zapojit tento termostat? #3
Jak zapojit tento termostat? #4
novak1*
hodnocení

Dráty byli určite na prvných dvou šroubech od tlačítek vypínaču,tretí drát nevím jiste jestli byl zapojen.

Žádný elektrikář kvuli takové maličkosti nepřijde ,na tom by nezarobil.

Hnědý, modrý a žlutozelený je už z principu špatně. Netušíme, jestli jste měl fázi zpět puštěnou nesprávně přes modrý a žlutozelený nesprávně sloužil jako nula (ikdyž u TN-C soutavy by se to dalo tolerovat), nebo naprosto prasácky puštěnou fázi zpět přes žlutozelený a modrý správně jako nula. A nebo úplně jinak, protože kdoví kdo to zapojoval.

Nejlepší bude najít druhý konec kabelu a podívat se jak je připojený, podle toho se dá poradit tato strana. Jen tak z fleku ne.

novak1*
hodnocení

Mám tam ted vypínač obyčejný na místo termostatu a hnedý a modrý je fáza a žlutozelený je tam jen tak nezapojený ted.

V tom případě:
U1: hnědá
U2: modrá
N: žlutozelená
Samozřejmě nezapojovat pod napětím.
111®

@mikihans: a jsi si tím jistej? @novak1? a byly zapojeny všechny 3 vodiče?

novak1*
hodnocení

Prívod faze bude na druhém šroubku a odchod fáze do kotle bude na prvním šroubku.Snad. Je to jednoduché zapojit, jako vypínač,dva dráty jsou na fázy.

Na co je tam nulák.Aby svítilo to červené svetílko?

111®

na houby tam je, měl by tam být správně kabel bez zelenožluté takže buď CYKY 2-O , barva hnědá, modrá, spíná to jen fázi od kotle zpět ke kotli. Svítit to bude i tak

Na co je tam nulák.Aby svítilo to červené svetílko?
Taky, ale hlavně tam je nulák aby fungovala regulace hystereze.

novak1*
hodnocení

Hystereze jede i když to není v elektrike si myslím.To delá ten kov ,že se to vypne když vychládne.

Je tam ješte takové kolečko a to se šroubovákem šteluje -citlivost.

Není t tak jednonuché bez zapojení 3.vodiče to nesvítí

Musí tam být fáze i nula pro ohřev tělíska pro noční pokles teploty.

novak1*
hodnocení

To na nočný, nebylo zapojený,prej se to kazí ,tak to ani nezapájel ten servisák. Jenom vypínač a svetílko aby šlo a na to asi taky je potrebný nulák.

Hystereze bez nuláku regulovat nejde. Reguluje se tím trimrem Rc.

111®
hodnocení

0x

a co vám brání ty dráty tam vrátit když vítze kde byly , jestli je mezi sebou přehodíte nehraje roli

jenicek*
V praxi často bývá hnědý ostrá fáze(L),modrý spínaná fáze (L) a zž jako nulák. Ale už jen to že k termostatu někdo táhne kabel 3Jx1,5mm je prasárna *ee*
olinl
Jenicek: ..spíš že ty barvy někdo nepřeznačil..

Jenicek? - proč tak příkře, že kabel 3Jx1,5mm pro termostat je prasárna. Vždyť existují termostaty v provedení, které vyžaduje PE /PEN/!

jenicek*
@vitovec: netušil jsem že existují celokovové pokojové termostaty. Zatím jsem ale na žádný nenarazil. A to že je "prasárna" tahat k termostatu 3Jx1,5mm (h/č,m,zž,) a za tím si stojím. Tento kabel je určen jako přívod k zásuvkám a světlům,nikoli k vypínačům nebo termostatům (pokud nepotřebují N vodič pro světelnou signalizaci). Pro tento případ je určen kabel 3Ox1,5mm(č,h,š)
P.S mohl by jste mi dát odkaz na nějaký celokovový termostat? Díky

@jeniček : omlouvám se za kritiku vašeho stanoviska, nesprávně jsem vyhodnotil předmět vaší kritiky /počet vodičů kabelu versus barvy vodičů/. Použitý kabel 3J není jistě správně. Řešený termostat potřebuje pro všechny funkce 3 vodiče . Z toho modrý /N/ pro správnou funkci kontrolky a přepínání na noční provoz).

Celokovové termostaty se dodávaly, asi ne jako pokojové, ale pro průmyslové využití. Původní tazatel ale nepíše, v jakém prostředí má termostat umístěn. Tyto termostaty měly celokovové tělo, uvnitř svorku na připojení PE a vně byl ještě uzemňovací šroub pro případné pospojení. Odkaz vám nedodám, ale mohu vám později, až pojedu na chalupu, dodat fotografii, případně údaje z typ. štítku. Tam 3 kusy provozuji jako bezpečnostní součást klimatizačních / provětrávacích/ jednotek.

S pozdravem J.V.

@jenicek - myslím, že bych jej našel. Kdysi jsem v Polsku sehnal , a mám jej osazený, páčkový vypinač na světla, který má mosazný rámeček a má přivedenou i ochranu zemněním a mám ten dojem, že v tomto dizajnu byl i termostat. Ale je to naprostá vyjímka.

novak1*
hodnocení

Tento termostat je celý z plastu-obal.Mám ho v pokoji.

Zmátla ma barva vodiču,ted už vím že hnedý a modrý je fáza.

jenicek*
@vitovec: neomolouvejte se. Každý občas udělá chybu a špatně zhodnotí příspěvek zde ;). Ten celokovový termostat si případně vyhledám. Nemusíte spěchat na foto termostatu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]