Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Švagr nám zastavil náš majetek

Od: janiczka odpovědí: 27 změna:
Dobrý den potřebuji poradit zda můžeme něco dělat . Bydlíme v baráku u manzelovych rodičů vzali jsme si úvěr na rekonstrukci a upravili si patro domu . Bohužel tchán jen slibuje ze to na nás přepíše a dodnes nic. Teď jsme se dozvěděli ze je barák od května loňského roku zastaveny aby dostal švagr hypotéku . Zastavil tím i byt který jsme rekonstruovali a na vše máme doklady kuli úvěru co už deset let splacime . Je nějaká možnost se bránit aby náš majetek nebyl zastaveny? Můžeme nějak napadnout zástavní smlouvu?

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

id
hodnocení

9x

Buď se dohodnete s tchánem a nebo přestaňte platiti svou hypotéku - ručitlem je tchán. Pak se věci dají do pohybu. Za ušetřené peníze ze splátky hypotéky si pronajměte byt a z domu se odstěhujte. Vím, že přijdete o hodně peněž (již splacených), při nic nedělání přijdete o mnohem více.

Kde je v dotazu napsáno, že ručitelem je tchán? Myslím rucitelem Vaší půjčky na rekonstrukci.
Oprava: už jsem našel příspěvek tazatelky.

hodnocení

5x

@janiczka - Je nějaká možnost se bránit aby náš majetek nebyl zastaveny?
Není, protože se nejdná o váš majetek - viz "tchán jen slibuje ze to na nás přepíše a dodnes nic".
Z toho, co uvádíte, vyplývá, že jste si vzali "úvěr na rekonstrukci" cizí nemovitosti - máte vůbec s vlastníkem/vlastníky nějakou smlouvu?

iz*
hodnocení

4x

Není zastaven Váš majetek, ale majetek manželových rodičů (ten byt Vám nepatří).

Jestli máte okna, koupelnu, rozvody apod. uskladněny někde v garáži (můžete-li je odnést), jsou Vaším majetkem. Jestli jste ale okna vyměnili, koupelnu vybudovali a rozvody udělali, staly se součástí domu.

Také se zeptám, jestli máte s manželovými rodiči uzavřenu nějakou smlouvu. (JInak jste dobrovolně investovali do majetku, který Vám nepatří).

Upřesnění: Váš švagr zastavil majetek rodičů (s jejich souhlasem), nikoliv Váš majetek.

hodnocení

4x

Podle mne jste investovali na základě slibů manželova otce, což plně chápu, vždyť je to jeho otec a nenapadlo Vás, že to takto dopadne. Já bych na Vašem místě zkusila zajít s manželem za tatínkem a pokusila se o nějaké východisko. Píšete, že se jedná o barák a Vy máte zrekonstruované horní patro, kde bydlíte. Ale když máte doklady o tom, kolik jste investovali, tak snad nic nehrozí. Já bych se na Vašem místě obrátila napřed na nějakého právníka, aby mi poradil, jak bych měla postupovat bez toho, aby došlo k nějakému velkému nedorozumění v rodině. Pokud bratr Všeho manžela bude hypotéku splácet, tak Vám snad nic nehrozí a nemusíte se prozatím proti ničemu bránit. Ale chápu Vaše obavy, nikdo neví, co se může stát. Tohle chce opravdu radu právníka.

hodnocení

4x
Já osobně by to řešil tak, ať vás tchán, vyplatí z baráku, a jděte bydlet sami. Stačí totiž, aby švagr nezaplatil pár splátek na hypotéce, a aniž by jste to vy věděli můžete přijít o vše v dražbě. Exekutor totiž informuje jen vlastníka nemovitosti, že jde dům do dražby. Podotýkám, že se draží nemovitost v třetinové ceně nemovitosti.Takže by jste skončili lidově řečeno pod mostem, poněvadž, veškere peníze z prodeje, by šly do banky. A ještě by jste spláceli úvěr, co jste využil na rekonstrukci. Možná se pletu, ale vy se o problému dozvíte až vám zazvoní exekutor u dveří. A mám dojem, že může zabavit i vaše movité věci.Exekutora nebude zajímat, že jsou to vaše movité věci, ho zajímá co může prodat, vy se potom můžete bránit soudní žalobou výhra 50:50,že dostanete vše zpět, ale stejně, to vám musí sepsat právník, a to už budete mít výdaje,za soudy. I exekutor má právníky, a ti se umí bránit, takže doufejte, že švagr vše bude platit. Rád by se pletl, ale zaráží mne skutečnost, že švagr musel ručit nemovitosti kde bydlíte, a zřejmě nemovitosti co koupil. Banka se už při sepsání hypoteční smlouvy jistila. Snad se pletu, a nechci strašit, ale já už jsem měl osobní zkušenost s exekutorem a soudy. Jen informativně :bydlel jsem v nájmu, a majitel měl dluh, který neplatil, a zazvonil u mě exekutor, a vše mi chtěl zabavit, /TV, notebook, nábytek, kuch.spotrebiče-robot,kavovar,mixer/,gauč atd. Musel to řešit můj právník a celkem 3.soudy, a dostal jsem zpět jen několik věcí. Za soudní poplatky, a právníka jsem zaplatil 22.000.kč.V době soudu šel být do dražby, byť v hodnotě 1 300 000.kč,exekutor vyražil za 900 000.kč.Protože prodáné věci i moje/například televizi kupní cena 17000.kč,rok stárou prodal
v dražbě za 6.800.kč/ naštesti jsem už bydlel jinde. Vratli mi 50% zabavenych věci. Mimochodem, některé zábavné věci jsme měli na úvěr, a také jsme je spláceli, ikdyž jsme o ně, né vlastní vinou přišli. Podal jsem žalobu na vlastníka bytu, a soud zjistil, že má 3.exekuce,a je bez práce, takže nikdy už neuvidím peníze,o které jsem přišel, a co jsem zaplatil za soudy.Snad nedopdnate, jak my.Ja by šel za právníkem, snad zaplatit tchanovi podíl ve vlastnictví nemovitosti, ať jste v katastru dva majitele. Nebo žalobou se domahat vyvazáni se vašeho bytu v zástavní smlouvě. Urcite doporučuji právníka, bude to stát peníze, ale budete mít klidně spaní. Jak jde o majetek a peníze, tak vím, že vztahy jdou stranou.
iz*

Podle mne není moc pravděpodobné, že by tchán svého syna vyplatil ze svého domu. Dokonce by mohl trvat na tom, aby před odstěhováním vše uvedl do původního stavu.

Ani přepis části zastaveného domu na syna by nemusel být jednoduchý.

"...ať vás tchán, vyplatí z baráku, a jděte bydlet sami".

A to jako proč by je měl vyplácet? Celý dům je jeho a podle NOZ jsou jeho i veškeré úpravy, které kdokoliv v domě provedl, pokud se s majitelem prokazatelně (písemně) nedohodl jinak. Takže tazateli tam pravděpodobně mimo nábytku a osobních věcí nepatří vůbec nic. Je to smutné, ale nic s tím nenadělá.

tentato
hodnocení

4x

Pokud nebyla dosud Vaše plná informovanost ze strany švagra a otce, docela bych se obávala budoucnosti. Něco se upeče bez Vás.

Je potřeba ale doplnit, jak platíte majiteli nájem za obytné a nebytové prostory, použití zahrady atd., jak jste domluveni na úhradě el., topení., odpadů a dalších plateb. Snad tam asi bydlíte těch deset let? Platíte tedy nájem?

Kolik používáte metrů. Vynásobte to ve Vaší obcí danou cenou. Třeba zjistíte, že bydlíte za hubičku a Vaším zvelebením koupelny a rozvodů a jiného jste si vlastně bydlení jenom zaplatili.

Samozřejmě neznám skutečný vztah mezi Vámi a panem otcem pronajímatelem. Možná, že si bydlení odpracujete na zahradě sekáním trávy, skládáním uhlí, přivezením nákupu, nebo dokonce otci uklízíte a vaříte atd. To si již musíte spočítat sami. I když ta péče o otce by měla být normální vděk, bez úplaty.

tentato - "...jak platíte majiteli nájem za obytné a nebytové prostory, použití zahrady atd., jak jste domluveni na úhradě el., topení., odpadů a dalších plateb..."

...a další je zcela bezpředmětné. Nemovitost patří konkrétnímu majiteli a ten s ní může dělat, co chce. Třeba i prodat, darovat, či zastavit. Jediné, co se musí splnit je, že případný nový majitel nemovitosti musí podle zákona dodržet nájemní smlouvu se stávajícím nájemcem. Jestli jsem ale pochopil, tak žádnou takovou tazatel nemá, takže má smůlu. Jestli tazatel do nemovitosti něco investoval nového majitele zajímat nebude.

tentato

Magdon: Vím, že jsem na otázku zadavatelky neodpověděla. Ale chtěla jsem, aby se zamysleli i z druhé strany, že v podnájmu v rodinném domku, u cizích, by zaplatili za deset let bydlení statisíce, ne-li přes milion //levný příklad = deset tisíc měsíčně krát 120 měsíců//.

Zrovna tak, jak zde radí stir - zhodnocení nemovitosti - vymáhat peníze zpět a odstěhovat se. A protože nevíme, jestli byly smlouvy, jestli se platil nějaký vůbec nějaký nájem, tak otec by mohl chtít, aby mladí na oplátku zaplatili nájem zpětně.

-----------------------------

Podle mne to bude práce pro právníky. A rodinné vztahy vniveč.

hodnocení

2x

@janiczka - Nás majetek jsou okna , vybudována koupelna veškeré rozvody atd
Ano - tak si buď vyřiďte s tchánem "přepsání" nebo požádejte, aby vám vrátil to, co jste investovali do jeho nemovitosti - jinou možnost nemáte.

asd1
hodnocení

2x

Njn, investice do cizího majetku má svoje rizika.. Mmch. všechno pevně zabudované už není váš majetek, ale součást domu. Do smluvního vyřešení bych tam dál nic neinvestoval...

hodnocení

2x
Ja to vidim jako velkej malér ted už bude přepis velkej problém
Barák je zastavenej a pokud se cokoli semele budete v háji bud budete splácet za švagra nebo přijdete o celou investici
Ja bych se pokusil o to aby se tchán s váma nák finančně vyrovnal a začal bych si schánět vlastní bydlení
Pokud by se vyrovnat nechtěl či by se to táhlo jak s přepisem tak bych se zamyslel nad tim jestli mi někdo za ten uvěr ručí a pokud je ručitel tchán nebo někdo z tý rodiny přestal bych úvěr s okamžitou platností splácet a nebral bych žádný ohledy na nic
Vidim to tak že na vás tchán udělal slušnej podraz a dle toho bych se taky začal chovat a jednat
janiczka
hodnocení

Ono to není tak jednoduché úvěr bude už za par měsíců splacen . Štve mě to ze 10 let bereme dětem od huby dali jsme sem už skoro mil. korun a teď jsme chtěli udělat střechu která už je fakt potřeba ale to jsem říkala ze už bez přepisu ne a dopadlo to tak ze nemůžeme nic jen se modlit. Vyplacení nepřichází v úvahu tchán je na pracaku.
danys*

Tak ono byste těch 10 let taky někde museli bydlet a ne zadarmo, takže byste v případě nájmu zaplatili skoro to samé. Tohle je holt riziko bydlení v mamahotelech a sypání peněz do "cizího" Na druhou stranu, pokud byla dohoda, že se dům přepíše na vás nebo vašeho manžela, zkusil bych se domluvit se švagrem, aby si po dostavení domu udělal zástavu na svůj dům, pokud by hodnota nebyla tak vysoká, aby si našel jiného ručitele.

hodnocení

2x
Přepsat dům s břemenem bych ani nechtěl. Švagr přestane splácet a jste víte kde... Na druhou stranu jste za svoje peníze zhodnotili cizí nemovitost a pokud na vše máte doklady, můžete tuto sumu s pomernym ziskem na nemovitosti vzhledem k tržní ceně vymáhat zpět. A raději dřív než bude pozdě. Taky nepíšete na co švagr potřebuje ručit? Jestli koupil nějakou nemovitost, lze poté zástavní právo převézt na tu jeho koupenou. Teprve poté bych si tu nemovitost ničím nezatizenou nechal převézt na sebe. Alespoň to svoje patro, kde bydlíte.
janiczka
hodnocení

Přepis domu po dobu zástavy nejde je to přímo v zástavní smlouvě švagr si vzal hypotéku na koupi pozemku a stavbu domu. S tím až bude mít hodnotu přejde zástava na ten dům a nas s nad vyvazou ale to záleží na bance jestli jeho barák ohodnoti na 5mil. Což tomu moc nevěřím . Jestli bude nas barák zastaven víc jak pět let tak nám už spadne střecha na hlavu.
Já vám s tím bohužel víc neporadím. Jste v nevýhodné pozici. Z vašich peněz jste zvýšili hodnotu nemovitosti, to se náramně hodilo svagrovi a teď můžete jen čekat, až jeho barák bude stát a bude mít nějakou hodnotu. Když švagr přestane platit, tak máte smůlu. Chtělo by to promluvit s tchanem, proč Vás takto využil, protože ač je barák jeho, máte v něm investici. A střecha je přece tchana, vím, že tam poteče i vám, ale je to blbost. Může se stát, že to zabaví exekutor a vám nikdo nic nedá. Rozhodně promluvte s tchanem a taky by to chtělo nějakou radu od advokáta.

Bohužel vám neporadím, ale pro další, kteří to čtou - nikdy nedávejte peníze do cizí nemovitosti, i když vám majitel slíbí modré z nebe. Raději do něčeho malého, ale svého! V příbuzenstvu jsme měli podobný případ a dopadlo to tak, že ti, co zrekonstruovali barák, museli jít pryč a všechno zůstalo nejmladšímu ze sourozenců, protože s rodiči nebyla řeč. Až po smrti otce se přišlo na to, že matka je psychicky nemocná, vše dirigovala a vůbec si neuvědomovala, co způsobila. .

hodnocení

1x

Dělá se to obráceně. Nejdřív se přepisuje a až pak investuje. Zhodnotili jste tchánovi barák a za to tam bydlíte. Na druhou stranu neměl váš švagr problém se zástavou na hypotéku, když je polovina domu po rekonstrukci.

ella12*
hodnocení

1x

jak si to vůbec může dovolit

výtka
Upozornění od sys milancukrar 31. 01. 2019 05:54:32
Dáváte radu, nebo pokládáte dotaz?
cyklopoutnik*

Neřešte to pane Cukrář. Někdo je naštvaný už jenom tím že to čte. Někdo udělal na někoho pěknej podraz. Pracují pak emoce, tak chápejte, buďte trochu tolerantní a hlavně to neřešte z pozice sysla. Jménem diskutéra nebo diskutérky elly 12 Vám děkuji. Taky já jsem z toho naštván, že někdo může někoho v rodině takhle vypéct. Tazatelka udělala tu chybu, že investovala do cizího majetku na čestné slovo někoho kdo čest nemá.

janiczka
hodnocení

Jakou smlouvu? Máme akorát smlouvu o úvěru na bydlení? A tchán nám děla rucitele
doplněno 30.01.19 18:56: Nás majetek jsou okna , vybudována koupelna veškeré rozvody atd

yjatusi
hodnocení

0x

Tady několik lidí radí, přestat platít úvěr, který má tazatelka sjednaný a tchán je ručitel.

Jste normální? Tímto jednáním budou spojený smluvní pokuty, penále atd... Takže nejen, že tazatelka se svého dluhu nezbaví, ale ještě bude dlužit více. Jaký je smysl?

iz*

myslím si totéž, také mi to přijde nesmyslná rada.

hodnocení

0x
Tak jak to dopadlo, je něco nového?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]