Nejste přihlášen/a.
Buď se dohodnete s tchánem a nebo přestaňte platiti svou hypotéku - ručitlem je tchán. Pak se věci dají do pohybu. Za ušetřené peníze ze splátky hypotéky si pronajměte byt a z domu se odstěhujte. Vím, že přijdete o hodně peněž (již splacených), při nic nedělání přijdete o mnohem více.
@janiczka - Je nějaká možnost se bránit aby náš majetek nebyl zastaveny?
Není, protože se nejdná o váš majetek - viz "tchán jen slibuje ze to na nás přepíše a dodnes nic".
Z toho, co uvádíte, vyplývá, že jste si vzali "úvěr na rekonstrukci" cizí nemovitosti - máte vůbec s vlastníkem/vlastníky nějakou smlouvu?
Není zastaven Váš majetek, ale majetek manželových rodičů (ten byt Vám nepatří).
Jestli máte okna, koupelnu, rozvody apod. uskladněny někde v garáži (můžete-li je odnést), jsou Vaším majetkem. Jestli jste ale okna vyměnili, koupelnu vybudovali a rozvody udělali, staly se součástí domu.
Také se zeptám, jestli máte s manželovými rodiči uzavřenu nějakou smlouvu. (JInak jste dobrovolně investovali do majetku, který Vám nepatří).
Upřesnění: Váš švagr zastavil majetek rodičů (s jejich souhlasem), nikoliv Váš majetek.
Podle mne jste investovali na základě slibů manželova otce, což plně chápu, vždyť je to jeho otec a nenapadlo Vás, že to takto dopadne. Já bych na Vašem místě zkusila zajít s manželem za tatínkem a pokusila se o nějaké východisko. Píšete, že se jedná o barák a Vy máte zrekonstruované horní patro, kde bydlíte. Ale když máte doklady o tom, kolik jste investovali, tak snad nic nehrozí. Já bych se na Vašem místě obrátila napřed na nějakého právníka, aby mi poradil, jak bych měla postupovat bez toho, aby došlo k nějakému velkému nedorozumění v rodině. Pokud bratr Všeho manžela bude hypotéku splácet, tak Vám snad nic nehrozí a nemusíte se prozatím proti ničemu bránit. Ale chápu Vaše obavy, nikdo neví, co se může stát. Tohle chce opravdu radu právníka.
Podle mne není moc pravděpodobné, že by tchán svého syna vyplatil ze svého domu. Dokonce by mohl trvat na tom, aby před odstěhováním vše uvedl do původního stavu.
Ani přepis části zastaveného domu na syna by nemusel být jednoduchý.
"...ať vás tchán, vyplatí z baráku, a jděte bydlet sami".
A to jako proč by je měl vyplácet? Celý dům je jeho a podle NOZ jsou jeho i veškeré úpravy, které kdokoliv v domě provedl, pokud se s majitelem prokazatelně (písemně) nedohodl jinak. Takže tazateli tam pravděpodobně mimo nábytku a osobních věcí nepatří vůbec nic. Je to smutné, ale nic s tím nenadělá.
Pokud nebyla dosud Vaše plná informovanost ze strany švagra a otce, docela bych se obávala budoucnosti. Něco se upeče bez Vás.
Je potřeba ale doplnit, jak platíte majiteli nájem za obytné a nebytové prostory, použití zahrady atd., jak jste domluveni na úhradě el., topení., odpadů a dalších plateb. Snad tam asi bydlíte těch deset let? Platíte tedy nájem?
Kolik používáte metrů. Vynásobte to ve Vaší obcí danou cenou. Třeba zjistíte, že bydlíte za hubičku a Vaším zvelebením koupelny a rozvodů a jiného jste si vlastně bydlení jenom zaplatili.
Samozřejmě neznám skutečný vztah mezi Vámi a panem otcem pronajímatelem. Možná, že si bydlení odpracujete na zahradě sekáním trávy, skládáním uhlí, přivezením nákupu, nebo dokonce otci uklízíte a vaříte atd. To si již musíte spočítat sami. I když ta péče o otce by měla být normální vděk, bez úplaty.
tentato - "...jak platíte majiteli nájem za obytné a nebytové prostory, použití zahrady atd., jak jste domluveni na úhradě el., topení., odpadů a dalších plateb..."
...a další je zcela bezpředmětné. Nemovitost patří konkrétnímu majiteli a ten s ní může dělat, co chce. Třeba i prodat, darovat, či zastavit. Jediné, co se musí splnit je, že případný nový majitel nemovitosti musí podle zákona dodržet nájemní smlouvu se stávajícím nájemcem. Jestli jsem ale pochopil, tak žádnou takovou tazatel nemá, takže má smůlu. Jestli tazatel do nemovitosti něco investoval nového majitele zajímat nebude.
Magdon: Vím, že jsem na otázku zadavatelky neodpověděla. Ale chtěla jsem, aby se zamysleli i z druhé strany, že v podnájmu v rodinném domku, u cizích, by zaplatili za deset let bydlení statisíce, ne-li přes milion //levný příklad = deset tisíc měsíčně krát 120 měsíců//.
Zrovna tak, jak zde radí stir - zhodnocení nemovitosti - vymáhat peníze zpět a odstěhovat se. A protože nevíme, jestli byly smlouvy, jestli se platil nějaký vůbec nějaký nájem, tak otec by mohl chtít, aby mladí na oplátku zaplatili nájem zpětně.
-----------------------------
Podle mne to bude práce pro právníky. A rodinné vztahy vniveč.
@janiczka - Nás majetek jsou okna , vybudována koupelna veškeré rozvody atd
Ano - tak si buď vyřiďte s tchánem "přepsání" nebo požádejte, aby vám vrátil to, co jste investovali do jeho nemovitosti - jinou možnost nemáte.
Tak ono byste těch 10 let taky někde museli bydlet a ne zadarmo, takže byste v případě nájmu zaplatili skoro to samé. Tohle je holt riziko bydlení v mamahotelech a sypání peněz do "cizího" Na druhou stranu, pokud byla dohoda, že se dům přepíše na vás nebo vašeho manžela, zkusil bych se domluvit se švagrem, aby si po dostavení domu udělal zástavu na svůj dům, pokud by hodnota nebyla tak vysoká, aby si našel jiného ručitele.
Bohužel vám neporadím, ale pro další, kteří to čtou - nikdy nedávejte peníze do cizí nemovitosti, i když vám majitel slíbí modré z nebe. Raději do něčeho malého, ale svého! V příbuzenstvu jsme měli podobný případ a dopadlo to tak, že ti, co zrekonstruovali barák, museli jít pryč a všechno zůstalo nejmladšímu ze sourozenců, protože s rodiči nebyla řeč. Až po smrti otce se přišlo na to, že matka je psychicky nemocná, vše dirigovala a vůbec si neuvědomovala, co způsobila. .
jak si to vůbec může dovolit
Neřešte to pane Cukrář. Někdo je naštvaný už jenom tím že to čte. Někdo udělal na někoho pěknej podraz. Pracují pak emoce, tak chápejte, buďte trochu tolerantní a hlavně to neřešte z pozice sysla. Jménem diskutéra nebo diskutérky elly 12 Vám děkuji. Taky já jsem z toho naštván, že někdo může někoho v rodině takhle vypéct. Tazatelka udělala tu chybu, že investovala do cizího majetku na čestné slovo někoho kdo čest nemá.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.