Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Náhrada vypínače stmívačem

Od: julek odpovědí: 30 změna:

Dobrý den,

potřeboval bych poradit. Mám vypínač ABB Tango řazení 7so a potřebuji ho nahradit stmívačem. Na webu ABB jsem našel spoustu modelů, pasující na Tango nebo Neo, ale z popisu si nejsem jistý, který model k mému řazení. Potřebuji stiskem zapnout/vypnout a zárověň aby další vypínač na druhé straně pokoje řazení 6+6 mohl toto též vypnout/zapnout.

Děkuji

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Takže nakonec odvolávám, co jsem odvolal...nedalo mi to a důkladněji jsem se zaměřil na stmívače ABB; a světe div se, tato firma vyrábí stmívače i pro ovládání různých světelných zdrojů v obvodech se spínači č.6, č.7, sice lze pouze těmito spínači spínat, regulace "probíhá"jen pomocí daného stmívače...třeba pro LED toto, měla by to být odpověď na původně položenou otázku... Kdybyste chtěl pro stmívatelné retrofitové LED žárovky (LEDi) na 230 V AC, pak tento; taky možnost se schodišťákem... Jinak celý sortiment stmívačů ABB zde...člověk se celý život učí...

doplněno 28.01.19 20:58:

Pokud použijete stmívač z prvního odkazu, tak je k němu kryt stmívače s otočným ovládačem, který stlačením ovládá i spínání...takže použijete spínač č.6 a na druhém místě tento stmívač...stmívačem zapnete, regulujete a vypnete, šestkou pouze zapnete nebo vypnete; stmívač bych dal tam, kde je to výhodnější pro ovládání...a zapojíte podle schématu...

julek
hodnocení

Super

Máme ledky stmivatelne z ikei

Ale stále nerozumím té funkci - četl jsem v popisu na webu - co tedy stmiva a co spina?

Navíc podle schématu zapojeni mi zbyde jeden výstupní vodič, který mám na 7 zapojen na výstupu - 2 vstupy a 2 výstupy

Děkuji

julek
28.01.19 20:44
hodnocení

Náhrada vypínače stmívačem
Náhrada vypínače stmívačem #2
julek
Teď je to jasné - přesně tohle chci
Jenže podle schématu to nezapojim:
1/ 6 je za obkladem stěny - vyřazen a proklemovan
2/ 6+6 - ten musím zachovat
3/ 7 viz obrázky a ten chci nahradit
Ze které 6 jde odvod na žárovku?
julek
Z 6+6 potažmo je i na obrázku v té wagovce

hodnocení

0x

Tyto spínače nenahradíte "jednoduše"stmívačem...jedná se o kombinaci spínačů č.6 a č.7 (schodišťový a křížový, schodišták máte dvojitý, 6+6); alespoň o takové možnosti nevím...náhradě za stmívač...

doplněno 27.01.19 20:32:

Dejte méně výkonné zdroje (žárovky) a nemusíte "stmívat"...vím, ne vždy stačí 2W zdroj pro všechny případy...

doplněno 27.01.19 20:35:

Ještě dotaz...kolik žárovek ovládáte současně, jednu? Nebo více?

julek
hodnocení

6+6 nahradit nechci, ten zůstane. Potřebuji jen ten 7so.

Máme v obýváku 2 světla a v nich LED žárovky cca po 4W, ale pro design někdy potřebujeme méně světla, proto stmívač.

julek
hodnocení

napsal jsem to nepřesně:

2 světla na jednom kabelu, čili svítí současně

ten 6+6 spíná ještě světlo v druhém pokoji, proto tato dvojklapka bude zachována

Ale 6+6 a 7 jsou zapojeny v jednom obvodě, spolupracují, jeden bez druhého nebudou fungovat tak, jak si to představujete...popište podrobněji...obě žárovky ovládate těmi spínači současně, nebo jednu ze dvou míst a druhou jen z jednoho místa? Tam kde je 6+6? Chce to víc informací...

Byl jsem trochu pomalejší s dotazem, teď je to jasné...

Ještě jedna věc; proč tam máte č.7? Nestačila by šestka? Nebo ovládáte lustr ze tří míst?

cituji z popisu

Křížový přepínač - také spínač č. 7. Má dvě dvojice vstupů/výstupů, které jsou navzájem funkčně rovnocenné. Propojuje vzájemně dvě dvojice vodičů. Libovolný počet křížových přepínačů se zařazuje mezi dvojici střídavých - schodišťových přepínačů. Křížový přepínač je využíván ke spínání jednoho obvodu (svítidla) ze třetího a dalšího místa.
Použití: ovládaní světla z více než dvou míst. Pokud chceme světlo na chodbě ovládat z více než ze dvou míst, musíme mezi vypínače č.6 zařadit jeden nebo více křížových vypínačů č.7.
ČASTO POUŽÍVANÝ VYPÍNAČ

julek
hodnocení

Vidíte, teď mi to došlo. V chodbě jsem měl ještě jednu 6tku, ale protože se dělal obklad zdi/šatny tak jsem to zrušil - proklemoval wagovkami. Proto vlastně ta 7 zůstala

hodnocení

0x

Jednou z možností je jít tímto směrem... stmívatelná žárovka a můžete ovládat i mobilem s aplikací...pro iOS a Android. To by znamenalo zapnout lustr jedním nebo druhým spínačem a ovládat aplikací...a aplikací třeba i zapínat a vypínat, kromě stmívání a dalších možností...viz popis...můžete si tam stáhnout i manuál...

Nebo odsud...

julek
hodnocení

to prosím ne

Nemám problém instalaci upravít, mám §8. Ale neznám Abb produkty

Používám toto, (třetím rokem bez poruchy, 4x stmívatelná LED á 11W), sice máme ovládání z jednoho místa, ale není problém upravit vaše zapojení (až na 15ks tlačítek s doutnavkou, bez doutnavky to bude ještě více...ale vám stačí dva); Vyměnil bych č.7 za tlačítko a k č.6 bych přidal krabici s druhým tlačítkem a dvojrámeček. Tlačítky jde spínat, vypínat, nastavit minimální jas, aby LED neblikala, regulovat jas, ...vše v manuálu...U ABB (ani u dalších výrobců) jsem se nesetkal s kombinací schodišťového obládání se stmívačem...samostatné stmívače ano, ale v této kombinaci...

Tady další stmívač, navíc s dálkovým ovládáním... v obou případech bude asi trochu problém s N vodičem, pokud není rozvod svorkován pod vypínači...ale i tak to zvládnete...

julek
hodnocení

:
1/ 6 je za obkladem stěny - vyřazen a proklemovan
2/ 6+6 - ten musím zachovat
3/ 7 viz obrázky a ten chci nahrad

Vývod na žárovku je z 6+6

potažmo je i na obrázku v té wagovce za 7

julek
02.02.19 12:58
hodnocení

Náhrada vypínače stmívačem #3
julek
hodnocení

eliminoval jsem vodiče - viz příloha

ze 7so lze jeden černý odpojit, je bez fáze ve všech kombinacích vypínačů, ale jak tyto zbylé 3 zapojit do regulátoru?

žárovka je na hnědých vzadu - čili kdyby se tam dala 3wagovka a do ní přidal vývod z regulace?

Náhrada vypínače stmívačem #4
Náhrada vypínače stmívačem #5

Na který spínač je přivedena přívodní fáze? Potřebujeme ji dostat do krabice se 7so...

julek
Zjistim
Urcite původně je za tím zrušeným 6+6, ale dál musím prohledat

Pokud je za tím zrušeným, pak je i za 7-kou; jinak by to nefungovalo...jen jste potvrdil mou domněnku...

julek
Je to ten šedý dole vlevo

julek
hodnocení

Jak to tedy dořeníme? Fáze je šedý v 7

Fázi připojíte na funkční 6, propoj 2 vodiči na stmivač a z něho na žárovku. Drátů tam máte dost. Schéma zapojení máte u stmivač, to se 6 si vyberte

julek
hodnocení

Z popisu nechápu *sok*

Za 7 mám odvod na žárovku - ten dám na výstup ze stmívače

Na 7 mám dva šedé (1 na vstupu a druhý na výstupu - vedou na druhou 6) - jak je mohu dát na stmívač? Když dle schematu má dva výstupy?

Na 7 mám fázi, ta je jasná, ale jak ji dostanu na jinou 6 a pak zpět na stmívač na vstup?

hodnocení

0x

Použijte pravou část tohoto schématu, označeno "Stmívač s přepínačem". Na stmívači jsou dole čtyři svorky v řadě; první zůstane volná, na další dvě (se šipkou dovnitř, nahoru) zapojíte dva propojovací vodiče ze šestky, na poslední čtvrtou svorku zapojíte vývod řízené fáze na žárovku. A fázi na funkční šestku propojte z nefunkční šestky (jsou tam dva dráty mezi šestkami), alespoň tak jste to nakreslil...Spínat a vypínat budete šestkou, stejně stmívačem, kterým navíc budete stmívačem i regulovat...to jednoduše zvládnete (nevím, proč to podrobně popisuji) když výše píšete, cituji: Nemám problém instalaci upravít, mám §8. Ale neznám Abb produkty

Tak co, povedlo se? Už "stmíváte"?

julek
hodnocení

Však jasně, kdyby tam výrobce namaloval propojení přes 6 nebo 7, o které deklaruje funkčnost, bylo by to jasné. Jenže nenamaloval, proto se ptám. Z jejich šipek není zcela jasné, co a kam vedou nebo myslí.

Díky

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]