Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plot zasahuje do pozemku města

Od: dana12 odpovědí: 12 změna:

Dobrý den, město při porovnání letecké mapy a mapy v katastru přišlo na to, že náš plot nejde na hranici našeho pozemku ale zasahuje do pozemku města, plot tu stojí cca 80 let, takže nikdo ze stávajících obyvatel domu nepamatuje jeho stavbu. Město po nás chce, abychom si zaplatili geodeta ( cena zapřeměření prý cca 4 tisíce)- pokud zjistí, že má město pravdu musíme pozemek odkoupit nebo pronajmout...případně posunout plot...nelíbí se nám ale že geodet má jít na naše náklady, jedná se o cca 5 metrů čtvereních, hodnota pozemku je tedy řádově stejná jako cena za službu geodeta, ale bez ní to nejde a město ho platit nechce, jedině v případě, že bychom na jejich pozemek nezasahovali, pak by to prý zaplatili oni... dá se to udělat jinak, nebo nemáme jinou možnost, než geodeta zaplatit? Máte někdo zkušenost? S odkoupením pozemku jako takového problém nemáme...

Plot zasahuje do pozemku města

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

berger*
hodnocení

1x

Jen nápad,protože se o tyto věci nezajímám a neznám je - "právo vydržení", zkuste na to kouknout,mi se nechce hledat.

helinan
hodnocení

1x
Upřímně bych se na celý město vyprdl, porovnání letecké mapy a katastru nemusí odpovídat skutečnosti, přímo na portále ČÚZK je uvedeno, že veškeré délky a rozměry jsou orientační a neslouží pro vyměření hranic pozemků, to udělá geodet. A jestli to chce město,tak ať si ho zaplatí.

re4zon
hodnocení

1x
Jestli mesto chce po vas odkup pozemku, musi prokazat, ze mu patri. Nevim, proc byste to meli prokazovat vy. Napsali vam neco, a co presne?
dana12
hodnocení

Pozvali si nás na jednání, dali nám tuto mapku, s tím, že to samozřejmě není přesné, ale je hodně pravděpodobné, že plot nekopíruje náš pozemek, a zeptali se, zda to budeme chtít odkoupit...případně pronajmout... a že k upřesnění bude potřeba geodet...kterého si ovšem musíme zaplatit... dali jsme si čas na rozmyšlenou...celý mi to příjde divný, jako že to prostě zkouší...zápis z jednání v příloze...

Plot zasahuje do pozemku města #2
re4zon
Takze mesto to s vami zacalo resit az 11.1.2019? V tom pripade ma podle tohoto mesto smulu, pokud prokazete, ze jste plot v danem miste meli dele nez pet let a nevedeli o tom, ze by cast pozenku nemusela byt vase. vasenaroky.cz/...
Pravdepodobne tedy jen zkousi, co si nechate libit. Druha vec je, ze fungovani soudu v tomto state je dost neodhadnutelna vec a krome hodne dobreho pravnika vam nikdo nezaruci, ze mesto v pripade svereposti vec po x letech tahanic nevyhraje a vy nezaplatite vsechny naklady.
Jeste drobne doporuceni, u dokumentu vkladanych na verejne casti internetu vzdy anonymizujte vsechny udaje, podle kterych by mohl nekdo pripad poznat, nikdy nevite, kdo se toho chyti.
ubutozu

20let je potřeba

dana12
hodnocení

první kontakt od nich byl 11.12.2018, pak v lednu schůzka... pozemek s domem vlastní rodina přes 80 let, jen nikdo, kdo plot stavěl už není na světě...ten plot je tady určitě přes 40 let v této pozici, jen se několikrát renovoval, ale betonové základy jsou původní... nemáme problém s odkupem, jen nechápu, proč mám platit geodeta za 4 tisíce, kvůli pozemku, který asi není můj v hodnotě cca 6 tisíc, když to 40 let nikomu nevadilo...příjde mi to jako vyčúranost od města...chápu, že chtějí narovnat vlastnické vztahy, ale pak bych třeba čekala že ok zaplatte geodeta a my Vám dáme slevu na pozemek o který jste se starali ( paní ještě sama při jednání přiznala, že tehdá to asi líp změřit neuměli, takže chápou, že nešlo o úmysl) ... ale ne zaplatte geodeta a slevu na pozemek město nedává...nikdy...je mi to proti srsti na to kývnout... samozřejmě je varianta postavit plot na hranici a oni at si trhnou, aspon ty peníze utratíme smysluplněji, plot už stejně není zrovna v dobré kondici, ale zase nejsem zrovna typ co dělá problémy na just...šo mi spíš o nějaké mírové řešení :)

re4zon
Jiste ze je potreba 20 let, ale to je jasne jiz z puvodniho dotazu. Jde o 5 let nutnych od ucinnosti OZ, ted 1.1.2019.
Mestk muzete poslat nekam s tim, ze pokud si mysli, ze je pozemek jejich, at si to sami zameri. Problem je v tom, ze vam pak nemusi odkup umoznit, kdyz je nakrknete. Ale jestli nejde o pozemek a klidne si plot posunete, muzete to na ne zkusit, treba couvnou, zameri a prodaji.

ubutozu
hodnocení

1x

V tomto případě by sice bylo možné uvažovat o mimořádném vydržení, ale bude pouze na tobě, jestli dokážeš u soudu prokázat, že pozemek máte za vlastní jíž více než 20let.

Ale pokud město nabízí pronájem či odkup, tak je soudní spor absolutně nesmyslný, protože soudní náklady budou větší, než je cena těch pár m2. Přitom výhra není zaručena.

Tedy já sám bych sice město upozornil, že zde je již možná naplněno mimořádné vydržení, ale že přistoupím na odkup.

berger*

Smutné je,že i když se fyzicky nic nezmění,plot zůstane,kde je,tazatel prostě sáhne do peněženky. Ať už za právníky,soudy... anebo za zaměření a odkup. Úředník si vzpomněl a tazatel zaplatí.

jurajjuraj*
hodnocení

0x

jo, kdyz to zacli predelavat do elektronicke podoby tak nesedi skoro nic

tady to vypada ze zas nejaky mestsky jouda ktery se nudi zacal stourat do ceho nemel

ubutozu
hodnocení

0x

Od 1.1.2019 je již možné uplatnit mimořádné vydržení a obce jsou si toho vědomy, proto si kontrolovali skutečné hranice a zanesené do katastru. Je to logické.

Kamaráda také sejmuli, když si před 20ti lety posunul svůj plot o necelý metr na obecní pozemek a myslel si, že to nebude nikdy nikomu vadit.Omyl.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]