Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
potřebovala bych poradit, jakým způsobem nejlépe a nejhospodárněji vytápět přízemní byt v činžovním nepodskepeném a nezatepleném domě. V bytě byly wafky, které jsme zrušili. Byt je cca 60 m velký, stropy vysoké cca 3 metry.
Budu ráda za všechny vaše nápady.
Děkuji.
mokory, moc možností není.
Vytápění elektrikou je stále to nejdražší co je, takže přímotopy, i když budete mít sazbu D 57, bude stále dražší, jak plynový kotel a radiátory. Snížením stropu toho moc nenaděláte, i když jste ho zamítla), páč nejste ochlazována horní místností, neboť je rovněž vytápěná. Někdo má obavy z plynu, proto má elektrokotel, či přímotop. Já jsem zastánce plynu a proto kotel s boilerem na teplou vodu. Jak máte řešen ohřev vody? Asi boiler na elektriku se sazbou D25?
Vše je o penězích a počítání.
Snížit stropy na max. 2,4m, zateplit je a pak nejlépe etážové plynové vytápění, řízené/regulované pokojovým termostatem.
Pozor na případné vícenáklady na vyvložkování komína, které je v současnosti pro použití plynového vytápění nutné.
Pokial je nad stropom dalsi obyvany byt, tak si zateplenim nepomozete, akurat si znizenim stropov uberiete objem vzduchu a kyslik a namiesto peknych priestornych miestnosti by ste z toho vyrobili panelakovy kamrlik.
Jendo, dříve byly Wafky pod oknem, to se může, ale dneska turbo pod oknem být nemůže. Dotaz jsem přečetl pozorně?
Vidím že použití krbových kamen je ve vašem případě nereálné.
Elektrické vytápění nezatepleného domu je luxus, který leze do peněz.
Pro plynovou etážovku budete potřebovat nový plynový projekt, přeložení plynové přípojky, nějaký ten obojživelný kotel či turbokotel s ohřevem TUV, nějaké rozvodné trubky, nějaká otopná tělesa atd. Čekejte dost nákladnou investici.
Promiňte, ale dobře udržované wafky mají účinnost kolem 85 procent. To je docela solidní hodnota. Být vámi namontuji nové. To mi připadá jako skutečně nejlacinější řešení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.