Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podmínky umístění stavební buňky na pozemek

Od: vesic* odpovědí: 38 změna:

Dobrý den,

Chtěl bych se zeptat, zda mohu na svůj pozemek umístit volně stavební buňku (boudu) do 25 m čt. a více jak dva metry od společné hranice se sousedem. Buňka bude sloužit pro uskladnění nářadí? Musím žádat o souhlas, povolení, oznámení apod.? Koho? Pozemek je dle územního plánu města určen pro individuelní výstavbu, dle katastru nemovitosti - Druh pozemku: orná půda, způsob ochrany: zemědělský půdní fond. RD nestojí a není v plánu.

Děkuji za Re: Tomáš

38 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

puda
hodnocení

2x

Na ornou půdu si nic nepostavíte, ani neuložíte. Začněte vyřizovat na st. úřadě, třeba dosáhnete toho, že x m2 bude z orné půdy vyňato (zem. půdn fond), ale moc šancí vám nedávám.

pepe55
30.01.19 15:51

smode*
hodnocení

1x
Veškeré konkrétní odpovědi na každou z Vašich otázek dostanete na místně příslušném stavebním úřadě. Neostýchejte se zeptat na jakékoliv nejasnosti či detaily které chcete vědět.
Hezký večer

cyklopoutnik*
hodnocení

1x

"Pozemek je dle územního plánu města určen pro individuelní výstavbu"

Neměl by být problém. Zřízení maringotky v režimu nahlášení.

radis
hodnocení

1x

Rád bych upozornil na skutečnost, že z pohledu zákona se tu nemusíme vůbec bavit o stavbě. Znění a definice "stavby" v zákoně je dost spektakulární a žáleží na tom, jak bude o této stavební buňce majitel mluvit. Lze ji definovovat jako objekt nepevně spojený s parcelním místem a to jiný než stavba nebo dočastná stavba - v takovém případě na ni můžeme nahlížet jako na mobilní věc, tedy kamion, přívěs nebo karavan a to bez ohledu na její mobilitu. Zákon pouze stanový, že k takovému jeho přemístění nesmí být třeba demontáže od pevně umístěné části. Tedy pokud je jen "pohozený" a majitel ho nikdy nenazve stavbou a nebude o něm v této rovině mluvit je to z pohledu zákona v pohodě.

K předchozím příspěvkům, nikde v zákoně není definováno, jak dlouhá je doba "stání" a jak dlouho taková věc může někde být. Obecně, pokud není soused blb, bude mu to asi celkem jedno, pokud to nahlásí může po Vás chtít úřad poměrně prozřetelně chtít dokázat onu mobilitu - což by byl trošku problém.

Oficiálně: koukněte na obecní nebo městskou vyhlášku a do stavebního zákona, ten to definuje přesněji pokud by jste to za "stavbu" považoval...

Já by to udělal takto: řekl bych, že jsem tam "zaparkoval přívěs" - lež to není, jen ne celá pravda - mobilní to je, je k tomu, ale třeba další zařízení - stejně jako přívěs.

Radis, nenapíšu delší nicneříkající text, jen upravím první Vaší větu:

Rád bych upozornil na skutečnost, že z pohledu zákona se tu musíme bavit o stavbě.

hodnocení

0x

Musíte požádat stavební úřad o povolení. Bez toho porušíte předpis.

fik
hodnocení

0x

Já myslím že na stavebním úřadš vynětí z orné půdy nedostaneš Možná tak po několikaleté bitvě-žádný úřad nemá v ůmyslu ti cokoliv ulehčit,to by jsi musel být barevnej,pak by to možná šlo-vlasy na černo,obličej vixem na boty slova o diskriminaci a pak to možná dostaneš i oficiálně a hodně rychle. Jinak bych to řešil jako maringotku normálně na kolech,když by někdo přišel,můžeš tvrdit že ji tam máš jen zaparkovanou a jak ti někdo dokáže že ne. Nebo pokud máš dobré sousedy tak není li žalobce,není soudce

fíku, to není dobrá rada, Jinak bych to řešil jako maringotku normálně na kolech,když by někdo přišel,můžeš tvrdit že ji tam máš jen zaparkovanou
páč jsem četl již rozhodnutí soudu, že tu maringotku nepřeváží. Lehce mu to dokázali.

puda

Mýtus kolující i zde na Poradně - zaparkovaná maringotka nebo něco jiného bez základů, třeba na kolech se nemusí nikde hlásit a mohu si jí postavit na svůj pozemek kde chci. U nás takovýto chytrolín dostal jednorázově 20 000,- Kč pokuty a týden na odstranění maringotky na kolech. Předložil mu st. úřad fotodokumentaci za několik měsíců zpětně. S maringotkou nebylyo hnuto.

Když nic jiného, potřebuje majitel něčeho bez základů minimálně souhlas st. úřadu s umístěním stavby. I maringotka se považuje za stavbu nebo´t plní její funkci.

Mám vyšel st. úřad vstříc a vyňal část našeho pozemku (z orné půdy) na stavbu RD.

fik

Jde o to jak mi dokáží že plní danou funkci. Nebo to už nesmím na pozemku parkovat ani třeba auto? Nebo traktor nebo třeba náklaďák? Kdo a jak mi dokáže že tam ta maringotka není zaparkovaná-nebo je nějaká doba po kterou ji tam můžu parkovat? To když tam na rok zaparkuju auto budu potřebovat souhlas s jeho umístěním protože je to stavba?Jestli ten onen člověk tu pokutu přijal,jeho problém,na mě by s tím vyrukovali jen jednou a další stání by bylo u soudu. Na úřednický šiml musíš vyrukovat stejnou kartou jako oni na tebe

puda

fik - pokud nepoznáte rozdíl mezi obytnou maringotkou a traktorem, tak mě je vás líto. U soudu byste se s úřadem určitě potkal, aniž byste musel něco k soudu podávat. *zed* Konec.

fíku, ujišťuji Vás, že jsem před koncem roku, na některé poradně četl rozhodnutí soudu. Jeho zdůvodnění o uložení sankce a odstranění stavby bylo na několik stránek. Páč jak je chytrý stavebník, tak je někdy chytřejší, jak úředník. Dokonce i místní šetření bylo na místě.

Fíku, nic ve zlém, ale pokud byste byl na místě úředníka, necháte ze sebe dělat blbce nějakými povídačkami?

fik

Takže mi v podstatě oba chcete tvrdit že si nemůžu legálně koupit maringotku...nebo můžu si ji koupit ale budu s ní muset kočovat po krajině protože ji prostě nezaparkuju...něco takovýho mi chce stavební úřad a soudy říct?.

Jako sklad nářadí jde použít klidně třeba i vlečka za traktorem nebo větší nástavba na náklaďáku...to i na postavení skříňového náklaďáku na svůj pozemek musím žádat o povolení...a o co všechno ještě? I o lopatu-i lopata položená na mém pozemku je stavba?

To hoši klidně přes všechny instance protože to je prostě zabránění ve svobodném užívání vlastního pozemku. A o chudinkách ublížených úřednících co si nechtějí ze sebe nechat dělat blbce s tím na mě taky nechoďte. Předně kdyby tu byli pro lidi a nedělali z postavení maringotky lidem peklo na zemi a soudní tahanice-lidi by pak nemuseli vymýšlet jak je obejít-každá akce vyvolá reakci

janm*

fik

Tak tady na poradně je to vše "předpisové" jak to správně má být a jaké je to v praxi? Řekl bych že malinko jinak. Myslíte že ty boudy na pozemku maringotky a já nevím co ještě je vše s povolením? Sdědili jsme zahrádku, myslíte že bouda co stojí za chajdou je zakreslená a povolená? Kdeže a ti sousedi dokola myslíte že to mají "legálně"? Kdeže protože dřív se to prostě tak neřešilo jak dnes, čili nechci vás k ničemu navádět protože samozřejmě je to na vaši odpovědnost , ale musíte vyhodnotit situaci, tzn. máte-li velký pozemek ornou půdu, není-li to v chráněné krajinné oblasti, máte-li dokola trochu "normální sousedy" nejlepší co se s nimi pozdravíte a hledíte si svého, a oni si hledí svého pak je to jako ve většině případů u nás tj. jak? , no nikdo se nikde neptá na poradně ani na úřadu, úřad to totiž nikdy sám ani řešit nebude to prostě musíte mít třeba souseda "rapla" aby mu vše vadilo a šel si stěžovat, tak to u nás chodí "prakticky",ale jsem rád že se k tomu tady přistupuje "předpisově" :) To by to u nás jinak vypadalo kdyby se tak lidi i v praxi chovali jak "vědí že se mají chovat" jestli mi rozumíte...

janm*

A jinak ti co chtějí tu "ornou půdu" obejdou jednoduše i úředně, tak například jsou případy kdy si tam chtěli postavit normální legální barák, úřad samozřejmě nevyhověl protože nešlo o stavební parcelu. Řešení? Udělali tam jakýsi "ovčinec" pro ovce a to jim legálně povolili, jeho součástí bylo sociální zařízení pro pracovníky a k tomu pochopitelně nějaké nutné prostory na "pobývání" těch pracovníků a prostory k zaopatření ovcí, přeloženo do češtiny postavili tam ovčín ale v podstatě šlo o obytný barák se vším všudy čili tak se to řeší "legálně" to jsem si nevycucal z prstu to se stalo...čili i tak se u nás řeší "neřešitelné"

janm*

A k té maringotce, pokud má "techničák" (a všechny náležitosti k provozu na pozem. komunikacích které má mít jako vozidlo) pak klidně na pozemku může být a nikdo nemůže nic namítat jde o parkování, (prostě jde o vozidlo a tím to končí je to bráno jako mobilní jako když tam vjedete svým autem) něco jiného je, pokud nemá náležitosti k provozu na pozem. komunikacích pak je to problém ovšem pokud to někdo nahlásí že tam stojí ...není žalobce není soudce

fíku, manipulátore, toto nikdo netvrdí: "oba chcete tvrdit že si nemůžu legálně koupit maringotku...nebo můžu si ji koupit ale budu s ní muset kočovat po krajině protože ji prostě nezaparkuju" to píšete jen Vy.

Musíte si přečíst správně text a pochopit. Koupit maringotku a zaparkovat jí na pozemku je možné, ale pokud jí předěláte, upravíte na chatku k obývání, pak musíte požádat stavební úřad, neboť se jedná o stavbu.

Pokud se Vám nelíbí moje sdělení, musíte si to ověřit jinde, třeba nastavebním odboru, nebo si přečíst rozsudek, který jsem četl před vánocemi na některé poradně.

Že ve skutečnosti se tak často neděje, je normální a stává se to

cyklopoutnik*

Maringotka je dle Stavebního zákona výrobek plnící funkci stavby. Bez povolení je na pozemku nelegálně.

Jiná situace je maringotka mající platnou STK, zaplaceno Zákonné pojištění vozidel. V tomto případě se na ni nevztahuje Zákon stavební, ale vztahuje se na ni Silniční zákon. Ovšem musí mít všechny náležitosti pro legální provoz na silnici.

Je to podobné jako s obytným přívěsem. Bez papírů musí mít povolení, s papíry a zaplacenou pojistkou s ním můžete stát prakticky kdekoli, kde není zakázáno stání.

Ovšem potřebné náležitosti splňuje maringotka málokterá. Vyžadovala by STK v určených intervalech a platit Zákonné pojištění, STK by vyžadovalo udržovat v technickém stavu (brzdy, elektrická instalace, fungující osvětlení a tak dále), možné to je. Kolik stojí pojištění a STK na maringotku nevím, lze dohledat na netu. Pravidelně popojíždět s takovou maringotkou netřeba, stejně jak nemusíte pravidelně popojíždět s autem odstaveným na veřejném parkovišti.

fik

V tom případě se omlouvám,z vašich odpovědí jsem došel k názoru že už nesmím na svém pozemku legálně parkovat třeba ani karavan,že by to mohlo pro úředníky znamenat hnedka že je to stavba.

fíku, je zbytečné se tvářit jako ublížený. Zkrátka karavan si můžete zaparkovat, ale jen do té doby, nežli z něj uděláte nepovolenou stavbu. Už chápete? Mnoho lidí má zaparkovaný karavan, já taky, ale spousta lidí má z něj stavbu.

Co myslíte, je to karavan, nebo stavba?

mapy.cz/...

ilituvy

Já jen dodám.

Nejvyšší správní soud uvedl v jednom rozsudku, že i vozidlo s SPZ může být klidně stavbou. Prostě není důležité provedením, ale funkce.

fik
milancukrar...Pro mě to stavba určitě není,pořád to má kola,sice nenafoukaná ale s troškou snahy by to mohlo stále odjet,žádné základy,žádný beton,úpravy terénu. Jen karavan a u toho tyčky s plachtou. Pokud by to byl můj pozemek už v tom vůbec žádný problém nevidím. Zákon na to má názor asi jiný ale to už je prostě asi taková doba
ilituvy

fik>

Stavbou se rozumí veškerá stavební díla, která vznikají stavební nebo montážní technologií, bez zřetele na jejich stavebně technické provedení, použité stavební výrobky, materiály a konstrukce, na účel využití a dobu trvání. Dočasná stavba je stavba, u které stavební úřad předem omezí dobu jejího trvání. Za stavbu se považuje také výrobek plnící funkci stavby. Stavba, která slouží reklamním účelům, je stavba pro reklamu.

Tedy je úplně jedno jestli to má kola, nebo je to letadlo.

Třeba dříve u nás bylo spousty přívěsů s reklamou na polích a loukách atd.. okolo silnic. A dnes již tady nepotkáš ani jeden. Všechno to byli černé stavby a stavební úřad jednal.

Fíku, ale my se zde nebavíme o tom co si myslíte, ale jak je to správně.

Hezký víkend

janm*

Fik

Podívejte ono je to prakticky u nás ve většině případů tak, pokud je ten pozemek vysloveně jako soukromý navíc třeba oplocený a postavíte si tam maringotku bez STK a bez úřed. povolení tak to většinou nikdo neřeší nikdo se o to většinou moc nezajímá, problémy spíše nastávají že to lidi bez povolení postaví na pozemek který ani není jejich nebo dokonce což se stalo do chráněné oblasti nebo místa kde je vysloveně zakázáno něco takového umísťovat (třeba k vodnímu zdroji apod)., čili tam je více jak jasné že si toho někdo všimne dá podnět a více než jasné že to bude úřad řešit protože to musí řešit, s těmi oplocenými pozemky a zahradami to většinou není tak přísné nebo nehledí se na to tak, vím například o jednom člověku v okolí který si na zahradu postavil hned několik boudek maringotek přívěsů a já nevím co ještě všechno "na černo" jak vím od jeho bratra a nikdo to v podstatě neřeší, osobně je mi to jedno nezajímá mně to, akorát když náhodou jdu kolem tak si říkám že prostě lidé někdy asi postrádají trochu "soudnost" z toho estetického hlediska prostě to tam vypadá jak nějaké "skladiště", no ale když se mu to tak "líbí" jeho věc,mám takovou zásadu že co mají lidi za plotkem mně nezajímá většina sousedů u nás má na to stejný pohled jako já, ale samozřejmě nikdy není vyloučené že narazíte na nějakého "blba" jsou to většinou lidi kteří si nejsou schopni uklidit bordel ani na svém pozemku ale váš dřevník vzdálený od hranice dvacet metrů "budou řešit".

puda

Zapomínáte na rozdíl mezi "zahradou" a "ornou půdou ". Tazatel chce něco umístit na " ORNOU PŮDU " Pro vynětí pozemku z orné půdy musí být závažný důvod a to není uskladnění nářadí.

janm*

puda- No ano, my třeba máme zahradu v zahrádkářské kolonii a jde při tom oficiálně o ornou půdu a boudek tam mají lidi až moc i ty maringotky tam jsou a myslíte si že to mají povolené? Nikdo to neřeší...

janm*

A víte kolik takových "zahrádek" ale oficiálně je to "orná půda" u nás je? A myslíte si že ti lidi tam ty boudy na nářadí a různé kůlny mají oficiálně schválené? Stojí to tam už třeba padesát let nikdo to nikdy neřešil, ovšem dneska je jiná doba že, dneska si postaví soused u plotku dřevník na pár polínek a někteří z toho mají záchvat a letí na úřad ale ty starší generace toto neřešily vůbec udělali šopky kůlny kurníky a normálně hospodařili jít naprášit souseda za to že si udělal bez povolení kůlnu nebo dřevník by nikoho tehdy ani nenapadlo. A doma mám zase zahrádku ale oficiálně je to stavební parcela takže asi tak...

puda

Tazatel se ptal - zda mohu na svůj pozemek umístit volně stavební buňku (orná půda)

Odpověď zní NE, pouze se souhlasem st. úřadu. On se neptá, co máte doma vy a co se děje v praxi.

janm*
25.01.19 10:06

puda OK

fik

Jenom ještě reakce na uživatele puda...už se o tom nechci přít,chápu že je doba paragrafů a buzerace a že oficielně už je svoboda jen ozvěna dávných časů-uzavřeno. Jen píšeš že stavební úřad vydá vynětí z orné půdy jen z vážných důvodů a že maringotka bez papírů nebo nějaký sklad na nářadí k nim nepatří. Když budu teda mít dejme tomu sad nebo pole-podle stavebního úřadu si tam OFICIELNĚ nikde nemůžu uskladnit nářadí potřebné k obhospodařování pozemku? Páč jak píšeš,i kdybych to chtěl řešit oficiálně,stejně mě stavební úřad pošle do...Asi tedy budu odsouzen k romu při každé práci na pozemku nářadí vozit sebou,vykládat je,nakládat-protože nějaký študovaný pán na úřadě to tak prostě chce. Dík to mi stačí k tomu abych o našem právním systému ztratil i poslední iluze

@fik - je doba paragrafů a buzerace

Chcete tvrdit, že před "touto dobou" zákony neexistovaly nebo se netrvalo na jejich dodržování?

fik

Tolik toho zase nepamatuju,ale takovou paragrafovou buzeraci jako za EU jsem nikdy nezažil

janm*

fik

Toho úřadu se nebojte lidi umí pěkně strašit, schválně se na to tam zeptejte, myslím že s maringotkou na nářadí vám žádné problémy dělat nebudou, to by už bylo horší tam něco stavět...Kdysi ohledně studní dělali média "hysterii", tak jsem šel jako mnoho jiných na úřad, a tam úřednice mávla rukou, no jo novináři dělají binec lidem tam poradila aby se na to vykašlali a kdyby něco čas na vyřízení papírů jim dají ještě před možností "udělit pokutu" takže naprostá pohoda a ta hrozba dle úřednice by byla pouze nějaký hlupák soused toť vše, takže toho úřadu bych se nebál, strach má velké oči... a doporučuji jděte do maringotky ne do boudy, kdyby někdy něco odtáhnout nebo přetáhnout se to dá vždy toť vše...

janm*

Protože takových boudek a maringotek je na or. půdách spousta a všechny taky nemají povolení tak běžte a nebojte se eventuelně vám poradí něco jiného , i úředníci umí poradit "kličku" pokud nenarazíte vyloženě na ...se tak často taky nestává...

lidka*
hodnocení

0x

Stavební buňka se zpravidla neposuzuje jako stavba, ale jako tzv. výrobek plnící funkci stavby, s nímž se z pohledu stavebního zákona zachází úplně stejně jako se stavbou. Jinak, jak tu někdo psal o autu, karavanu či maringotce - je potřeba odlišit, jestli se v daném případě jedná o stavbu, nebo lépe řečeno o výrobek plnící funkci stavby, nebo zda jde o vozidlo, resp. přípojné vozidlo (má SPZ a techničák a je vedeno v evidenci vozidel). Na tom závisí, zda taková "věc" umístěná na pozemku bude stavební úřad zajímat, nebo nebude. Obecně - stavbu do 25 m2 lze na pozemku umístit bez povolení, pokud bude splňovat všechna kritéria uvedená v § 79 odst. 2 písm. o) stavebního zákona - tedy min. 2m od hranice, v zastavěném území, jde o stavbu, která podniňuje bydlení nebo s ním souvisí, atd. Ve vašem případě, pokud na pozemku neexistuje stavba pro bydlení, s níž by buňka měla souviset (plnit k ní doplňkovou funkci), tak tato podmínka splněna není a stavbu nelze realizovat bez povolení. Je ale možné, že váš územní plán takové stavby připouští i samostatně, bez souvislosti se stavbou pro bydlení, ovšem neobejde se to bez povolení, bude to vyžadovat min. územní souhlas.

Lidka, Stavební buňka se zpravidla neposuzuje jako stavba, ale jako tzv. výrobek plnící funkci stavby, s nímž se z pohledu stavebního zákona zachází úplně stejně jako se stavbou"

když pokrátím Vaší dlouho větu, tak dostanu toto:

Stavební buňka ...z pohledu stavebního zákona zachází úplně stejně jako se stavbou
Pochopil jsem Vás správně?

Děkuji

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]