Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměna kotle na samotiž

Od: tronali* odpovědí: 14 změna:
Dobry den . Poradte mi prosím jak vybrat kotel na samotiž. Máme Viadrus U 22 jsme celkem spokojeni.Dokud bylo ostravské černé uhlí , tak nám stačilo 30 metráku na zimu a vloni jsme spálili 50 a letos máme 60 a myslím, že ho moc nezbude. Je to polské. Když čtu recenze na Viadrus, tak nejsou moc dobré. Můžete mi prosím poradit jaký kotel,ale hlavně samotiž. A taky jestli jste měnili kotel na kolik vás vyšla práce a vyvložkování komínu.Moc děkuji za odpovědi.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jurajjuraj*
hodnocení

0x

sezen si kvalitni uhli anebo drevo, taky mame viadrus u22 a drevem bez problemu, jake jsou nove viadrusy osobne vyzkousene nemam ale u dvou znamych je maji a stezovat si nemuzou, akorat pry je treba aby mel komin dobry tah jinak to pry dela problemy, a samotiz ma viadrus v nabidce taky

tronali*
hodnocení

Mám kvalitní bukové vyschlé dřevo,ale uhlí je polské černé a naše neseženu. A kotel se musí do roku 2022 určitě vyměnit,protože není ekologický.Vy ho měnit nebudete?
hm*

S novým kotlem neporadím, ale opravdu musíte starý kotel vyměnit? Není to třeba jenom tak, že se takovéto kotle už nebudou moci nově instalovat?

Na podobná témata se totiž občas šíří bláboly. Jako třeba o plynových kotlích: že jiný, než kondenzační, se už nesmí vyrábět, prodávat ani instalovat. A přitom může, ten zákaz platí jen pro určité nové kotle.

miguel23

Naše uhlí neseženete už pěknou řádku let. Vše se totiž odváží do zahraničí. A je smutné, že ČOI nic nedělá s vlastníky různých skladů, kteřé mají černé uhlí v nabídce a říkají že je české a mají ho min. o 150 kč dražší.

U uhlí je důležité, jakou žílu jste trefil. Jsou taková, kdy spotřebujete málo uhlí. A jindy je uhlí takové, že bez dřeva nejste schopen topit.

Co se týče starých kotlů, tak hlavně pozor. U kotle by jste totiž měl mít revizi. Kde vám technik měl napsat opatření pro to, aby jste splňoval emisní třídu. U kotlů viadrus to je přestavba na automatický kotel s připojením zásobníku (můžete topit jen určitou frakcí uhlí) a druhá varianta bylo vyzdění šamotovými dílci, které koupíte u viadrusu. Tedy mohl jste koupit. Viadrus totiž propouštěl a dost věcí přestal vyrábět.
A co se nových kotlů týče, tak musíte dát pozor na to, že na ty se kotlíková dotace již nevztahuje. Komise EU, totiž napadla ČR za to, že ČR poskytovala kotlíkové dotace za nové kotle na uhlí se zásobníkem etc. Místo toho aby lidi od uhlí odrazovala.

Nový automatický kotel je možné na samotíž připojit. Ale jde o to jaký typ. V případě dlouhodobého výpadku energie ale počítejte, že Vám ten kotel nepojede.

V případě, že budete samotíž likvidovat, nezapomínejte na teplotní smyčku u kotle. Aby v případě výpadku nedošlo k přehřátí. (pokud nebudete mít záložní zdroj pro čerpadla)

Pokud ale zateplujete, a zateplíte barák cca 15 cm polystyrénu na fasádě. Uděláte dobře i střechu, tak počítejte s tím, že kotel na tuhá paliva odstavíte. Protože než Vám kotel vyjede na 60°C aby netrpěl, tak vy se už budete ohřívat. A za hodinu už budete mít v baráku saunu.

Proč bych musel funkční kotel,se kterým jsem naprosto spokojen,spaluju v něm biomasu měnit?

hodnocení

0x
Soused kupuje ruskou kostku a je spokojeny. Ja mam u22 prestaveny na automat a spokojenost... Novy viadrus je hlavne splynovaci kotel.. novy komin pocitej tak 30.
tronali*
hodnocení

Můžu se zeptat na kolik vás automat vyšel?Náš kotel má 30 let.Vyplati se do něj investovat?A nevíte kolik má článků? Jak se to počítá? Moc děkuji za odpověď.
Vysel me na 65. Je to 4clanek. To je na vas. Dalo by se cca za 30 dokoupit horak a pak bude splnovat 3-4 emisni tridu a muzete prikladat jak rucne tak automatikou

hobynaradi.cz/...

Třeba toto , v Polsku se dá i o něco levněji . Je třeba upravit vývody z kotle a dá se topit i klasicky. Nebo toto provedení

viadrus.cz/...

ale odpadá možnost topit klasicky,hořák jde přímo do kotle . ( verze pro 5čl., ale dá se sehnat i k 4článku )

tronali*
hodnocení

U nás se prodává jenom polské uhlí. Nemá někdo jiný kotel na samotiž co splňuje emisní třídu a je na samotiž? Dekuju všem co mi tu poradili.
miguel23

pokud jste z Moravskoslezského kraje, tak tento týden probíhá v Ostravě InfoTherma 2019. Myslím že je do pátku.

Co se týče kotle, radit Vám můžeme ale vy víte jak velkou máte kotelnu, jak velké jsou dveře do kotelny.
Já už kotel na tuhá paliva mám odstavený. Musel jsem ho odstavit, protože při zátopu jsme se v baráku vařili a museli větrat. Dneska mám tepelné čerpadlo vzduch - vzduch. Jen taková vsuvka, kdyby jste někdy do budoucna uvažoval o tepelném čerpadle, tak si zjistěte, zda Vám Město - Stavební odbor, přesněji životní prostředí, dovolí osadit tepelné čerpadlo Země - voda. Nám to totiž nepovolili.

Jinak já měl Viadrus U26, a pořídil si do něj šamoty abych mohl po roce 2022 fungovat. Na přestavby totiž musíte trefit dobrou firmu. A bohužel ani topenářu dobrých už dnes moc není. A zase investovat šílené peníze do automatického kotle na uhlí, shánět do něj předepsanou frakci, se mi taky nechtělo.

Tolik z mé stránky.

minicenda

My máme kotel Rojek KTP 20. Je to zplyňovací kotel a protože má přikládací dvířka zepředu tak se nám tam špatně přikládalo uhlí tak jsme začali topit uhelnými briketami. Jsou sice dražší ale mají několik výhod.

1. máte zaručenou kvalitu a hmotnost, když nám přivezli 20q uhlí tak nepoznáte jestli ho je 18q nebo 20q. A toho prachu a někdy i hlušiny.

2. brikety nám teď vozí Česká pošta na paletách, záleží jaké zrovna lze sehnat balení ale maximum je asi 700 Kg na jedné paletě.

3 kupujeme německé brikety Union a je z nich málo popela a dlouho hoří

tento kotel Rojek nepotřebuje velký tah do komína, a my máme nad kotlem v komíně instalovanou ještě automatickou klapku na snížení komínového tahu aby teplý kouř nešel rychle do komína.

tronali*
hodnocení

Včera jsme byli v Ostravě na te prezentaci kotlů.Moc nám to nedalo. Jeden prodejce nám dokonce řekl ať ještě kotel neměníme, že je čas, tak nevíme,co máme dělat.A s tím uhlím mate pravdu,ze dovezou min než si zaúčtujou.To jsme si vždycky říkali.
Nebudte paranoidni. Nikdo vam nebrani domluvit se na pritomnosti u nakladky a zkontrolovat vahu. Vsak si nakupte kvalitnejsi palivo a nemusite se jeste par let zaobirat vymenou kotle. Akorat podle me cim vic se to datum blizi, tim budou vic kotle zdrazovat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]