Nejste přihlášen/a.
Dříve také neexistovaly spotřebiče s vysokým příkonem jako dnes.S větším využívání odběrů třeba s topením přímotopy a kuchyňskými spotřebiči s běžným příkonem 3000 W a vyššími vyplynula nutnost ve stávajících rozvodech snížit proudové zatížení.Také jističe(pojistky) nemusí mít tak vysokou hodnotu jištění.Vedení v hliníku 2,5 mm2 snese proudové zatížení zhruba 15A.Vyšší zatížení znamená ohřev vedení nad 70 stC.Zvýšením napětí na dvojnásobek klesne proud na polovinu.
JABRAKA
Čistě početně vemte pro jednoduchost příkon spotřebiče, aby se to dobře počítalo 1 200 W. Při napětí 120 V odebírá proud I=P/U což je 1200 / 120 = 10 A. Na to jsou zapotřebí docela tlusté dráty. Při napětí 230 V je odebíraný proud I=1200/230 = asi 5,2 A. No a když se porovná proud 10A a 5A, je vidět, že na přenesení stejného výkonu je při 230 V zapotřebí menší průřez vodičů, tedy i hmotnost a tím i spotřeba mědi (nebo hliníku v době nedostatku mědi), cena drátů, atd.
Správné zdůvodnění vám jistě podají zkušenější rádci.
Trochu jinak ale vlastně stejné ...osobní auta 12 V nákladní a autobusy 24 V. Také kvůli menšímu průtoku proudu, je zvýšené napětí. Jen žárovky H7 osobák 55W nákladní 70W. O startéru ani nepíši jaký má odběr. Stejně tak domácnosti myčka, pračka, sušička, el. trouba, atd je již standart a vše má velké odběry a jsou kladeny naroky na přenosovou soustavu. A zvýšením napětí se právě sníží proud a stejnými dráty muze protect vice energie.
A proč si myslíte že distribuční sítě pracují s kV a ne s V? Např .: 110kV/22kV a odtud 22kV/0,4kV
Docela mne tato otázka zajímá také, protože nakupuji v Číně a vždycky musím uvádět, že jsem z Evropy. Jinak musím koupit na tu zástrčku nástavec, nevím jak se to jmenuje, ale všichni víte o čem mluvím. Také se strašně divím, že v tak vyspělých zemích, jako je USA a Japonsko a i ta Čína, používají jiné zástrčky. Tedy na 120 V. Teď tady vysvětlujete, že to je kvůli úspoře a tloušťce kabelů a tak dál. To jsou teda v Japonsku a Americe tak neuvědomělí, nebo hloupí, že je tohle také nenapadlo? Neříkejte mi, že oni nepoužívají stejně výkonné spotřebiče, jako v Evropě. Nebo že tam ještě perou na valše a vaří na ohýnku. Máte někdo nějaké jiné vysvětlení, než tohle? Nebude k tomu nějaký jiný zvláštní důvod?
Aha, tak to bych teda nechtěla. Jak je vidět, víc hlav, víc ví. Já se tomu vždycky divila. Tak teď už mám zase o jeden důvod k divení se, méně. Díky.
@vernon: Ta napětí jsou 120, resp. 240V (ne 110/220). Těch 240V se přivádí i do speciálních zásuvek pro sušičky (30 ampér) a elektr.sporáky (50A).
@suzymon: V USA/Japonsku nepřejdou na "evropské" napětí ze stejného důvodu, proč Evropa nepřejde na lepší napětí než 230V/50Hz - výměna všech spotřebičů a zařízení je moc drahá. Mimochodem Evropa ze stejného důvodu dodnes nemá dokonce ani jednotnou zásuvku (česká je jiná než německá).
jo, vysvětlení je, že předělat celej stát, jak rozvody, tak vyhodit staré spotřebiče a pořídit nové, je nehorázně nákladné.
a vidlice 120V nesmí být zaměnitelná s tou na 230V, proto i jiné zásuvky, to je zase z důvodu spotřebiče aby nešel zapojit na jiné napětí a nevyhořel. Jo a abych nezapoměl , mají i jinou frekvenci vzásuvkách 60Hz oproti našim 50Hz.
To chápu, ale nechápu, proč se to teda u nás předělávalo na těch 230V, když to v jiných zemích funguje na 120V. Ale nejsem odborník, jen mi to je divné, že jinde klidně jedou na těch 120 V a my v Evropě jsme zase nějak chytřejší. Ale ne všude. Nejsem si jistá, ale myslím, že i v Anglii mají jiné zástrčky. Ve Francii ne, to vím, žila jsem tam. Ale o jejich zdravém úsudku, už nějakou tu dobu pochybuji .
Evropa se právě poučila z problémů v USA (Evropa byla v elektrizaci pozadu) a výrobci (Siemens) rovnou začali tlačit výhodnější 230V/50Hz.
ČR používá francouzské zásuvky, proto jsou stejné. Německé, dánské, italské, švýcarské, ... jsou všechny jiné.
uvedu podobnost. Díky zakonzervovanosti RVHP jsme za Evropou zaostali v digitalizaci. Výsledek? Máme nejmodernější digitální síť v Evropě , protože zde nemáme žádné pokusně-vývojové hybridy. Obdobně je to i s rozvody 120a 230V.
Americké sítě jsou nejen na 120 V,ale s kmitočtem 60Hz.Proto v evropě nefungují přístroje a zařízení,z USA,ani pomocí měničů napětí.Musí mít specielní zdroj se 60 Hz.
JABRAKA.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.