Nejste přihlášen/a.
Zdravim, hledam do rodinneho domu, ktery ma dva oddelene byty, najemce a ozval se mi kamarad. A zajimalo by me, jak to nejlepe udelat, abych se vyhnul placeni dane z prijmu z najmu (prosim moralisty, aby se zdrzeli svych tradicnich bezcennych komentaru, dekuji za pochopeni).
Napsat mu jen potvrzeni, ze souhlasim se zapsanim meho domu jak jeho trvaleho bydliste bez smlouvy o pronajmu s tim, ze by mi daval najemne "bokem"? To predpokladam mozne je. Ale jak to bude v pripade nejake pojistne udalosti? Je potreba sepsat neco ve smyslu, ze souhlasim s tim, ze u me bezplatne bydli nekdo dalsi? A co pokud se rozkmotrime (to neocekavam, ale clovek musi byt pripaven na vse), bude mozne ho z bytu proste vyhodit? Dekuji vsem za odpovedi a rady.
Obával bych se vašeho postupu, ať s půjčkou nebo bez ní. Bez smlouvy jej nevystěhujete, se smlouvou hodně těžko, ale jde to. Maximálně bych si troufl na poloviční cenu s normální smlouvou a polovinu nájmu bokem. Daň bude zanedbatelná. Víte, že když se do kšeftu jde s rodinou nebo kamarády, konce bývají katastrofální?
Vzal bych úplně cizího člověka na něčí doporučení, ale ne kamaráda.
@Domovnik123, jste-li schopen porušovat zákony i zdejší pravidla, je to Vaše věc.
Neměl byste však od nikoho chtít, aby Vám v tom radil nebo pomáhal. (Kdybyste si byl před vložením otázky přečetl pravidla, bylo by Vám jasné, proč Vám tu nikdo neodpoví.)
Omlouvam se, chybne jsem to napsal. Kamarad mi samozrejme nebude platit za samotny pronajem, protoze to by bylo necestne a podvodne, ale bude mi splacet starou pujcku, ktera s onim pronajmem nema zadnou souvislost.
Ted uz to zadnym pravidlum snad neodporuje, takze budu doufat v konkretni rady
A když se pokusíte podvádět a peníze získávat "bokem", tak váš kamarád získá oficiálně bezúplatný příjem (jeho výši třeba určí finančák ve výši běžného nájemného) a z něj váš kamarád odvede daň z příjmu - asi něco jako portal.pohoda.cz/... . Otázka je, jestli to někdo bude kontrolovat - asi nikdo.
Ta smlouva je dobrá právě pro ty okamžiky, když se rozkmotříte. Dokud vše funguje jak má, tak ji nepotřebujete.
A příjem do nějaké roční výše se nedaní. Neznám aktuální výši, ale třeba se do té částky vejdete. Ostatně, stejně ne vše, co vám dá, je nájem. Jsou tam taky úhrady za stálé platby apod.
Pokud ti bude dávat peníze-nájem, tak nájemní smlouva vznikne ústně. Porušení zákona na její písemnou formu půjde tobě k tíži. Ty jako nájemce se nemůžeš dovolávat na její neplatnost. On jako nájemce může.
Tedy pokud se rozkmotříte, tak ty musíš dodržovat přesně zákon a nemůžeš ho jen tak vyhodit, naopak on se může dovolat na neplatnost této smlouvy a odejít ihned bez náhrady.
Nájemník totiž požívá větší ochrany než nájemce.
Jen dotaz na NOZ. Ve starém bylo, jestli se nepletu, že nájemní smlouva MUSÍ být písemná. V Novém to už není? Už může být ústní?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.