Nejste přihlášen/a.
V soustavě na tuhá paliva jsem vyměnil 3 staré žebrové radiátory za deskové s termoventily a do okruhu přidal oběhové čerpadlo. Ještě mi zbývají vyměnit dva žebrové radiátory, na kterých jsou staré kohouty. To mě čeká až v létě. Teď mám problém s termoventily. Teplota na radiatorech jde snížit z max 5 jen na 4, jakmile snížím na 3.stupeň, radiátor přestane topit. Když jede kotel na provozní teplotu 65st. mám tady jak v peci. Proto topím jen na 45-50st. To asi kotli škodí, že? Je to kotel Dakon 16KW jde vytáhnout pouze na 70st.,před výměnou šel na 90st. i víc. Expanzní nádoba je otevřená a je na půdě. Myslím si, že je v soustavě malý tlak. Pomohlo by, kdybych si pořídil zavřenou expanzku? Nebo je ještě nějaké jiné řešení? Děkuji.
Já bych řekl, že je to tím, že jste samotíž nahradil čepadlem, které vodu hodní rychleji a radiátory tak předají více tepla. Samotíž má tu vlastnsot, že teploty do zančné míry reguluje sama. teplejší voda rychleji obíhá, chladnější zpomaluje. Thle jste připojením čerpadla "rozbil". S čerpadlem budete nucen připojit zpátečku (pokud tedy nemáte) a čsát teplé vody vracet "zkratkou" přímo za kotlem. K tomu je potřeba např. třícestný termostatický ventil, nebo elektonické řízení. Zatím můžete uděat jen to, že snížíte rychlost čerpadla, pokud to lze. Ale přopojení zpátečky s regulací vás nemine.
Čerpadlo jsem dával proto, že mi nehřály spodky žebrových radiátorů, u koncových celá polovina. Teď to topí až moc. Je to starý dům a asi už od začátku blbě udělané. Možná jsem neměl dávat jehličkové ventily, ale klasiku. A mohl jsem v případě výpadku elektřiny použít nouzově samospád...čerpadlo běží na nejmenší rychlost.
Stále platí, že pokud chcete zabránit nízkoteplotní korozi a dehtování kotle, regulace zpátečky vás nemine.
Hledejte termíny "nízkoteplotní koroze""zpátečka kotle"a počtěte si. Zapojením čerpadla jste se stal závislým na elektrické energii, bez záložního zdroje vám také například hrozí přetopení kotle, pokud nemáte připojenu dochlazovací smyčku.
Ano, stojí za úvahu, zda čerpadlo nevyhodit, do radiátorů nestrčit klasické ventily a nevyladit opět samotíž. Osobně bych to u starého kotle udělal.
(Celkově jsou termostatické ventily v systému bez regulace nesmysl, zavřou vám vodu, ale kotel to "neví"a dál topí. Kam se asi má to teplo ztratit? Vyvaří vodu, pokud nemá dochlazovací smyčku.)
"...jde snížit z max 5 jen na 4, jakmile snížím na 3.stupeň, radiátor přestane topit." "...mám tady jak v peci".
No to je snad logické, když máte v místnosti vyšší teplotu, než na kterou nastavíte ventil, ten se samozřejmě uzavře (proto tam je). Radiátor vychladne, taplota se pomalu sníží. Až se sníží pod teplotu, nastavenou na ventilu, ventil se otevře a radiátor začne hřát. Co je v tom za problém? Přesně takhle to má fungovat.
Teplota na radiatorech jde snížit z max 5 jen na 4, jakmile snížím na 3.stupeň, radiátor přestane topit.
Zkuste termoventily nastavit na 3.stupeň teplota v místnostech se po několika hodinách ustálí. Pokud bude teplota v místnostech nízká, zvyšujte nastavení termoventilů pozvolna v delších intervalech několika hodin k vyšši hodnotě 4.stupně. Chce to trochu trpělivosti, určitě ne skokové nastavení jak uvádíte.
Pokusím se s těmi ventily vyhrát, ten rozvod je tady dělaný nějakým laikem. Situaci řeším jak se dá, prachy nejsou, tak to upravuji postupně. Zatím jsem docílil toho, že koncové radiátory topí a ty starší už jsou horké i ve spodní části.(proto jsem zatím ty kritické měnil a přidával čerpadlo), no teď tady mám pro změnu horko. Čerpadlo nešlo dát na zpátečku, všude málo prostoru, tak je na vývodu z kotle. Možná i to má na to vliv. To mi dělal odborník a řekl, že to nevadí.
Stupně na termohlavici neoznačují stupeň výkonu, ale teplotu kolem hlavice. " 3"na hlavici je 1/....
Máte ocelový kotel a tímto způsobem topení (nízká teplota) mu významně zkracujete životnost. Musíte tedy vyřešit ochranu zpátečky vřazením termostatického v/....
Regulace výkonu je u těchto kotlů značně problematická a ve chvíli, kdy budete mít všude termohlavice a natopeno vzniká problém kam s vyrobeným teplem.
Asi není potřeba dát větší kotel, že? Ten by mou situaci ještě zkomlikoval přehříváním, případně dehtováním, když bych ho musel přidusit...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.