Nejste přihlášen/a.
poprosim o radu... Jsme v najemnim byte a rozbila se nam sklokeramicka deska. Nejpouzivanejsi plotynka prestala ze dne na den hrat.Myslite, ze musim pripadnou opravu hlasit majiteli? Ci zavadu nahlasit az v pripade, kdyby se jednalo o uplnou vymenu spotrebice?
Dekuji moc
0x
Záleží na tom, zda jde o běžnou údržbu a opravu, pak také záleží na tom, co máte napsané ve smlouvě. Takže koukněte do smlovy, zvedněte telefon a zavolejte majiteli. Podle mého názoru pokud je deska opravitelná, jde to za vámi, pokud je na výměnu, jde to za majitelem. Vše je ale věc rozumné domluvy.
doplněno 19.01.19 12:04:
Vojtěško, dočtěte můj příspěvek do konce![]()
0x
Dle mého názoru oprava sklokeramické desky není záležitostí do 1000 Kč - limit pro drobnou opravu hrazenou nájemníkem, viz NV308/2015.
Takže by měla celá záležitost proběhnout v režii pronajímatele. Doporučil bych zvednout telefon, závadu nahlásit s tím, že do 1000 Kč jde za Vámi, nad 1000 Kč za pronajímatelem. Existuje totiž ještě celkový roční limit, nad který hradí opravy pronajímatel, i když samostatně jsou podlimitní.
Pokud se ale ptáte, zda musíte hlásit závadu pronajímateli, tak ne. Můžete opravit za vlastní peníze. Každý pronajímatel takový postup uvítá.
0x
no a já bych to viděl tak, že pokud jste složili kauci, má pan majitel finance na tuto opravu už dopředu...
0x
Zavolejte pronajímateli a řekněte mu co se stalo a že si to budete řešit sama. Pokud by byla oprava dražší, rozhodně bych vám já jako pronajímatel nový sporák nekoupil, jelikož vám pronajímám byt a nejsem váš sponzor, abych vám platil nový sporák, ledničku, pračku atd. Pokud by to však bylo ve smlouvě, tak je pak situace jiná.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.