Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Datové rozvody v domácnosti

Od: ryc odpovědí: 8 změna:

Dobré dopoledne. Přemýšlím, že si při rekonstrukci elektroinstalace natahnu i datové rozvody pro ulehčení tahání kabelů z místnosti do místnosti. Ale... poučte mě, prosím. Jak je to pak s napojením routeru a jednotlivých spotřebičů? Takto mám do routeru přiveden Ethernetový kabel a z routeru kabely do jednotlivých spotřebičů. Jak to potom připojím přes domácí síť? Nejsem ajťák, nejde mi to do halvy? :-D Router musí být někde u rozvaděče? Nebo kabely ve zdi použiji jen jako "prodlužovák" - na jednom konci napojím a vedle v místnosti vyvedu? Tím pádem kabely ze všech datových zásuvek vedou do rozvaděče nebo jsou nějak propojeny mezi sebou?

Samozřejmě bych to nechal zapojit nějakého datového mága, ale kdyby mi to někdo dokázal vysvětlit :-D

Díky moc.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Správně by měli jít datové zásuvky v místnostech do "patch panelu" v racku, nad ním by měl být switch, který bude propojet s patch panelem pomocí "patch kordů" a switch propojen s routerem. Viz obrázek.

Datové rozvody v domácnosti

pochybuju že bude mít tak rozsáhlou domácnost aby potřeboval patch panel *smich*

Pro domácí použití myslím bohatě stačí natahat kabely na příslušné místo, popsat je visačkami a dát tam switch.

Ještě se zeptám, proč tam strkat switch, když se může dát rovnou router?

protože router má v lepším případě 4porty, to mu asi stačit nebude

Navíc router je většinou součástí modemu - ať už kabelového nebo DSL. A dávat dva routery za sebou je blbost (i když je to možné)

Tak dva routery za sebou sou blbost už z důvodu že bude chtít mít všechny počítače ve stejné síti.Navíc switch je levnější.

pavelka*
I k routeru můžeš připojit switch(myšleno hned u něj),pokuď ti nestačí počet portů.
Složitější je to s wifi,která nemusí být součástí routeru a u některých typů domů to ani není možné,případně pokrytí zahrady nebo části pozemku.Je dobré toto prokonzultovat s IT odborníkem přímo na místě.Koukne a vidí...
Pokuď máš přivedený kabel třeba do sklepa,tak nebudeš určitě dávat router na půdu a obráceně.Mysli taky na léto,zařízení jsou testována v laboratorní teplotě 21℃,teploty nad 40℃ jim nesvědčí a zdrojům už vůbec ne,tak pozor na vyhřívanou půdu.

111®
hodnocení

1x

musíte si určit místo, kam veškerou kabeláž přivedete, tam umístíte technoligii pro připojen a propojení.viz výše. Pro kabely natahat husí krky

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]