Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podlaha z OSB desek v podkroví

Od: jkr® odpovědí: 10 změna:

Připravuji položení podlahy z OSB desek.

Pokladát se bude na trámy 18x18 cm (stropní trámy jsou zhruba 80 cm od sebe) ve 2 vrstvách 2 x 18 mm OSB.

Budeme dělat svépomocí a zajímalo by mě:

- skladba OSB podlahy
- jestli je třeba dávat nějaký materiál pod 1 vrstvu OSB, která bude ležet na trámech
- čeho se vyvarovat :)
Děkuji za radu, případně nějaký link, kde už se toto téma řešilo.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Tam kde děláte podlahu, bude obytný prostor, vytápěný?

Jelikož se asi jedná o vytápěné podkroví, kde budete bydlet, bude asi třeba použít i kročejovou izolaci. Důležité je taky, zdali nahoře budou třeba dětské pokojíky, kde se bude pohybovat děti, a dole odpočinková místnost, kde by vadil hluk z hořejška.

Upřesněte, prosím.

hodnocení

0x

Pokud bude nahoře půda, dal bych OSB desky 25mm, jednu vrstvu a pod ně mezi trámy minerální vatu, 16cm. Na to pak nějaké levnější lino, abyste nechodili po těch deskách.

Pokud bude nahoře půda, to znamená studený prostor, dal bych OSB desky 25mm, jednu vrstvu a pod ně mezi trámy minerální vatu, 16cm. Na to pak nějaké levnější lino, abyste nechodili po těch deskách.

Pokud to tak uděláte, hrozí Vám toto riziko:

cukrar.rajce.idnes.cz/...

Milane, já jsem něco podobného před lety udělal, nebyly tam sice desky, ale prkna a drží to v pohodě. Nedávno jsem tam potřeboval udělat nějakou úpravu, tak jsem pár prken utrhnul a bylo to OK, sucho a žádná plíseň. Složení mám: od spodu lignopor, přibitý na trámech, na tom asfaltová lepenka, minerální vata mezi trámy a navrch na trámy natlučená prkna. A jak říkám je to v pohodě.

ale toto je důležité:

nebyly tam sice desky, ale prkna

No taky mě to pak napadlo, ty desky to uzavřou, to je fakt. Muselo by se to nějak odvětrat.

závěr určitě sdělíme stejný, musí odcházet někudy kondenzát, stejmě jako u šikminy střech. Je to pro fyziku naprosto stejný.

cyklopoutnik*
hodnocení

0x

Pokud opravdu neuvažujete že tam nikdy nebudete bydlet, tak nemohu OSB desky na podlahu doporučit. Špatné zkušenosti s údržbou. Mám takovou podlahu doma a stále zvažujeme že OSB podlahu vyměníme za deskovou z kvalitních desek. Už bych si takovou podlahu nezřizoval, stále z toho kouká láce.

Výměna podlahy je komplikována zabydlením místnosti. OSB jsme dávali když byla místnost prázdná, teď tam stojí nábytek, ale kam s ním po dobu výměny OSB? Tak na OSB koukáme a koukat budem ještě asi hodně dlouho. Dpopručit nemohu.

krtek66
hodnocení

0x

rozteč trámů je hodně velká, bude se to prohýbat...chtělo by to nějaké mezivložky mezi trámy nebo zmenšit rozteč...

jabraka*
hodnocení

0x

Pokud použijete podlahové systém RIGIDUR,pak se zbavíte prohýbání i při roztečích ,vámi uvedených.Povrch je daleko kvalitnější,lze na něj pak použít mjakoukoliv krytinu,případně nalakovat.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma osb podlaha
Otázky na téma podlaha z osb desek

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]