Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Fleky na linu, jak odstranit?

Od: ariena® odpovědí: 4 změna:

Prosím vás o radu, jak mám odstranit nános bistrolu?

15 let natírám lino leskem Sidolux a už je tam pořádná vrstva. Při úklidu se mi podařilo na lino vylít kapky sody s octem, neb jsem tímto roztokem myla lustry. Podlahu jsem vytřela až po několika hodinách a tak mám uprostřed kuchyně vyžrané fleky od té sody. Přece nebudu celé lino natírat sodou, že?
Nemáte někdo dobrou radu, smirkový papír prosím nenabízet. :)

Díky Ariena.

Fleky na linu, jak odstranit?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Myslím, ře to neodstraníte, že to není klasický flek jak ho známe, když něco ukápne a pak to setřeme. To vypadá na poškození lina nějakým ředidlem.

hodnocení

2x

To nie su flaky, to su jedine poriadne vycistene miesta. :) My lino raz za rok alebo ako mame cas poriadne namocime s cistiacim roztokom a vykartacujeme. Spinavu vodu odsajeme priemyselnym vysavacom a este raz umyjeme cistou vodou. Nasledne navoskujeme. Su na to specialne cistice, da sa pouzit aj silnejsi roztok umyvacieho prostriedku posilneny o praciu sodu.

doplněno 16.01.19 15:53:

Tu je propagacne video fy Cormen, ako sa to robi profesionalne za pouzitia stroja. Doma sa to da nahradit kartacom na nasadu. Dostat bezne v drogeriach a hypermarketoch. Zbytkom sa da dobre inspirovat, ako na to. Vysavac na povysavanie spinavej vody tiez nie je uplne nutny, ale dost pomoze. Ked som to robil bez neho a spinavu vodu len pozbieral handrou, tak som ju umyval cistou vodou snad este 10x. Ked som ju povysaval, vacsinou staci 1-2x premyt a uz nic nepeni.

Co sa chemie tyka, tak hladajte "intenzivny cistic na umele povrchy / PVC resp. odstranovac podlahovych voskov", vyraba napr. spominana firma Cormen, Dr. Schutz, HG. Potom vela dalsich firiem, ktore sa zameriavaju skor na upratovacie sluzby a dodavaju ich vo velkych baleniach.

hodnocení

Byla jsem se ptát v drogerii a koukali na mně jako kdybych spadla z Marsu. Že si chci umýt vosk z lina. Prý se to nedělá...

Tak děkuji za radu, možná to pomůže i dalším lidem.

tentato
hodnocení

0x

1) Myslím, že časem ty flíčky dostanou opět tu patinu, že se zašlapou a nebude vidět tak velký rozdíl.

2) Udělat zkoušku: Namočit hadr do octa a sody, roztok, co jste měla předtím a zkuste ho položit někde na skrytém místě, co to udělá. Nebo nanést roztok na podlahu, tak, aby bylo PVC vlhké a počkat tu chvíli, co minule.

Pokud bude výsledek trošku světlejší, tak bych opravdu přetřela celou podlahu a nechala chvíli účinkovat.

Již bílé fleky bych ale předtím opatrně polepila kolečkem izolepy, nebo podobným materiálem, nebo pomatlat mastným krémem, aby se tam již nemohla tekutina dostat a znova bělit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]