Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plynový bojler - nezopne horák, únik plynu

Od: smith60® odpovědí: 12 změna:

Zdravím odborníkov na plynovy bojler / napr. nick "instalater" /, ale aj všettkých ostatných.

Problém : plynový bojler Quantum / rok výroby 2007 / nezapne hlavný horák pri otvorení prísunu plynu.

V momente, keď má nastať zohrievanie vody, t.j. začne prúdiť plyn, horí plamének /večný oheň/, horák nezapne a tak uniká plyn "do luftu" až buchne !

Neviem, prečo horák nezačne fungovať tak, aby začal horieť plyn a zohrieval vodu v bojleri. Ale plyn uniká bez horenia do bojleru, možno do komína, až sa ozve dosť silná rana. Potom sa to vypne.

Nehrozí výbuch devatačného chrakteru, ale hlavne, prečo nezapne hlavný horák? Potom buchnutí je asi na 2-3 mesiace

pokoj, ani nezhasína sám od seba večný plamínek. A potom sa to zopakuje.

Čo treba urobiť? Ako predísť výbuchu? Bojler je umiestnený v kúpelni na stene.

Vopred vďaka za užitočnú a hlavne odbornú radu !

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x
Jediná rada, zavolej a to co nejdříve servisáka plynaře.
Nejlépe ihned.

111®
hodnocení

5x

jediná správná rada je servisák, znám rodinu, kde takového kutila jako ty nakonec zavřeli protože to odskákal člen rodiny smtí...

hodnocení

3x

@smith60 - Potom buchnutí je asi na 2-3 mesiace pokoj, ani nezhasína sám od seba večný plamínek. A potom sa to zopakuje.
Vám se několik měsíců opakuje závada s únikem plynu a vy se ptáte na netu "Čo treba urobiť?" Jediná rada je uzavřít přívod k ohřívači a volat okamžitě servis.

hodnocení

3x

Nejspíš špatně zaměřený výdech plynu od hlavní trysky hořáku. Plyn z něj, pokud je správně zaměřen, musí jít přes stálý plamínek a musí vždy, po otevření regulátoru, ihned chytnout. Při zapalování a stisku regulátoru jde plyn pouze k hořáku stálého plamene a stiskem piezoelektrického zapalovače se plamínek zapálí. Teprve poté je možno regulátorem spustit plyn do trysky hlavního hořáku a ten musím ihned "blafnout" a začít hořet. Pokud ne, je nutné okamžitě přívod plynu vypnoput. Nikdy nesmí jít plyn z trysky hlavního hořáku tak, aby nebyl stálým plamínkem zapálen a proudil a hromadil se ve výstupu bojleru do komína. Ale raději zavolej plynaře, jde o poměrně nebezpečné manipulace.

hodnocení

2x

Vodní armatura otvírá plyn pomalu a tím se hned nezapálí, ale uchází (nedostane se k plamínku rychle). Také může být špatně seřízený plamínek. Ale pokud se v tom nevyznáte, zavolejte servis.

tentato
hodnocení

2x

Milý pane, všechny rady jsou v pořádku, nemontujte se do toho.

Já mám radu, o kterou stojíte - kupte si a nainstalujte zapalovací elektrodu, máte ji v hajzlu. Opravdu do toho půjdete?

Která to je, to Vám na dálku neurčím.

Jinak, podle zákona by Vám měl každý rok někdo oprávněný servisovat plynový kotel.

Tak se na něj s důvěrou obraťte a on Vám to se zárukou rád a bezpečně vymění /také si potřebuje vydělat/.

Mě servisák řekl, počítejte s tím, že Vám během sezóny odejde zapalovací elektroda.

Od to předem vizuálně pozná, podle zabarvení tělíska.

A opravdu, okolo vánoc bylo přesně takové povyražení, které popisujete. Jeden den jsem to nahlásila, a pozítří ráno před 8 hodinou byla výměna.

Neotálejte, plyn se hromadí a může Vám to nadzvednout střechu.

Snižte si zatím co nejvíce teplotu na kotli, aby kotel spínal co nejméně a nezdrzujte se blízko kotle a hlavně ne před ním. Zážeh Vám prolítne dva - tři metry před kotlem.

Myslím, že to bylo v Kolíně minulý rok, kdy takhle na to doplatil majitel domku.

doplněno 16.01.19 19:00:

Jejda, tak to se omlouvám, není to plynový kotel.

Děkuji za upozornění.

tentato - Zapalovací elektroda to není, vždyť v dotazu píše, že mu stálý plamínek hoří, akorát mu nazapálí plyn z hlavního hořáku. A nejde o kotel, ale o bojler na teplou vodu. A já to Qantum (výrobce Itálie) mám už snad třetí (ony po cca 5-7 letech prorezaví), a tak s ním mám dost zkušeností.:)

A pro tazatele - radil jsem konkrétně, ale varovat se musí. Nikdo z nás nezná Tvé schopnosti a zkušenosti. A rozhodnutí je už pak na každém. Nebezpečné to je, o tom žádná.*tyty*

hodnocení

Prosil jsem o odborné informace, né odpovedi typu žáka základní školy - volej plynare. Nechci urazit, ale to asi napadne každého, ale ne každý je ochotný mu za blbost dát tísícovku, když nekedy stačí vyčistit čidlo, nebo hořák.

Děkuji za pochopění !

Jo, ty jsi myslel radu typu, tohle dělá jedině zanesený sítko u hořáku. Vyčisti ho a bude to dobrý.
Tak to tedy čekáš marně. To se nedočkáš.
Na tohle opravdu není jiná rada, než servis.
Pokud ti je líto dát tisícovku za servisáka, lehce se ti může stát, že dáš mnoho tisícovek za opravu baráčku.
Ale je to tvůj boj. Dělej jak uznáš za vhodný.
kimbert*

Když víte,že stačí vyčistit hořák nebo čidlo tak proč jste to už neudělal? Kvůli takovým co šetří za každou cenu už bylo hodně mrtvých(bohužel i nevinných ) a já bych to bral jako urážku,pokud by mi takto někdo na mou radu odpověděl.Pozvat plynaře je jediná správná odpověd a nevrtat se v tom ,zvlášt když se jedná o plyn.

Na dálku nikdo nevidí co se vevnitř děje.Oni servisáci mají děsně rádi všeuměly kterým je líto dát tisícovku za opravu a zkoušejí to sami a pak ulomí něco za tři tisíce ...a pak volají -" ale ono to jelo a já myslel... "

hodnocení

0x

@smith60 - Prosil jsem o odborné informace, né odpovedi typu žáka základní školy - volej plynare.
Vzhledem k tomu, že jsme se všichni vzácně shodli, asi by bylo vážně lepší ho zavolat. KIdybyste se v tom vyznal, neptáte se tady - a když se nevyznáte, tak ta "tisícovka" stojí za klidný spánek.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]