Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Větrací šachta u komína

Od: artus odpovědí: 16 změna:

Dobrý den. Ke krbovým kamnům na dřevo jsem si nechal postavit komín. Kominík doporučil systém Schiedel s větrací šachtou s tím, že šachta ke krbu přivede vzduch zvenčí. Bylo mi divné, proč by vzduch procházel 6 metrů shora dolů ke kamnům, ale nejsem odborník, a když se to vyrábí a kominík doporučuje, tak jsem do toho šel. Kamna hoří dobře, ale když k mřížce větrací šachty, která by měla přivést vzduch dovnitř, dám hořící svíčku, vidím, že tah v šachtě je obrácený, je tam výrazné proudění směrem ven. Čím víc se topí, tím je tah ven výraznější. Může mi někdo vysvětlit, jak tento systém funguje, nebo má fungovat? Díky za odpověď.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Mám také Shiedel, ale také zvlášť přívod vzduchu pro krb trubkou 100mm.
Průduchy na komínu mám ale také ucpané (mřížku jsem vyjmul, omotal průhlednou potravinářskou folii a nacvakl zpět.
Ucpané je mám proto, protože při zatápění při určitém směru větru a nejspíše i tlaku vzduchu, mi to smrdělo z mřížek.
Po roztopení se průduchy ohřejí a komínový efekt zajistí proudění vzduchu ven.

U Vás zřejmě průduch funguje vždy jako komín, protože je dostatečný přísun vzduchu netěsnostmi.
Pokud zatěsníte dům, je zde možnost, že kamna přetlačí komínový tah a vezmou si vzduch průduchy komínu.
Toto je možné, ale ne jisté.
Taky může dojít k tomu, že to kamna nepřetlačí a zhasnou.
V každém opřípadě budou hořet hůř, než kdyby jste přivedl vzduch ke kamnům z vodorovné trubky.

jendad
hodnocení

3x

Správně by do toho komínu měla být zavedena trubka napojená na centrální přívod vzduchu (cpv) kamen. Tím , že to nemáte asi napojené , tak ten odvětrávací systém komína slouží jako další komín . Vzduch se tam ohřívá od vložky komína a stoupá vzhuru . Asi pravděpodobně nemáte zatěsněnou nemovitost a takový přídavný vzduch jste ani ke kamnum nepotřeboval a tento komínový systém je pro vás zbytečný.

artus
hodnocení

Je pravda, že v tuto chvíli špatně těsní jak okna tak dveře. Do budoucna plánujeme jejich výměnu, bojím se, že ani pak si kamna vzduch zvenčí těch 6 metrů nepřitáhnou, když, jak píšete, se vzduch ohřívá o komín a stoupá šachtou vzhůru. Napojení na kamna není, šachta končí mřížkou vedle komínových dvířek. Stavbu prováděla odborná firma tak předpokládám, že kdyby tam nějaké napojení mělo být, tak by ho udělali.

Až utěsníte barák, pak to bude fungovat.

asd1

Souhlas s Jendad. Trošku se jim to nepovedlo a je to jen další komín který bere teplý vzduch z místnosti a vyletí nahoru = nefunguje to jako externí přívod vzduchu, ale jsou to jen zbytečné tepelné ztráty.. Pokud bys všechno utěsnil tak by se to asi rozběhlo, ale po vyhasnutí kamen by to zase fungovalo jako komín na větrání..

Externí vzduch je fajn, ale takhle bych ho řešil jen když není jiná možnost, je to dost nešťastné řešení které jde proti přirozenému tahu (teplý vzduch z místnosti jde nahoru)

fero*
hodnocení

2x

Dobrý den,kominík Vám poradil dobře.Druhý průduch je pro přívod vzduchu ke spalování z venku.Dělá se to

z bezpečnostních důvodů,aby se nespotřebovával vzduch z vytápěné místnosti -jinak hrozí udušení. K Vašemu dotazu -

dvířka větrací šachty musí být zavřená,aby těžší vzduch od střechy mohl proudit ke krbu.Pokud je otevřete vznikne Vám

druhý průduch a vzduch začne proudit obráceně směrem nahoru(u krbu je lehčí a tlačí se nahoru),což je Váš případ.

artus
hodnocení

Fero, větrací šachta žádná dvířka nemá, je zakončena mřížkou. Při zkoušce se svíčkou byla okna i dveře zavřená, nicméně se jedná o starou nemovitost, kde je spousta netěsností. To, že šachtou jde výrazný tah vzduchu ven se dá zjistit pouhým přiložením ruky.

fero*

Uvedl jste ,že to má být" přívod vzduchu ke krbu" to mně trochu zmátlo,takže tak jak to máte je v pořádku a platí to

co Vám napsal @jendad.

hodnocení

0x

Skoro souhlasím s Ferem, páč pokud máte správně utěsněný dům, nemohl by krb hořet, páč někudy musí přijít vzduch na hoření. To co vyletí komínem, musí opět přijít do místnosti. Občas se stává, že se zapne digestoř a krb začne čoudit do místnosti, nebo nehoří.

Když jste dělal pokus, máte zavřené dveře a okna? Kudy by šel vzduch do místnosti.

berger*
hodnocení

0x

Nelíbilo by se mi,kdyby kamna tahala vzduch z místnosti. Co to je za kamna? Nemají zezadu dole otvor kolem stovky milimetrů? To by bylo to CPV,případně,pokud tam není,by se dal možná koupit mezikus. Asi bych zkusil dát místo mřížky v komíně přechodku a propojit ALU trubkou s kamny,co by to udělalo? Já to nevím,mám cpv tažené v podlaze do dílny,takže kamna hoří i při zavřených oknech a do místnosti nekouří...

artus
hodnocení

Jedná se o krbová kamna na dřevo s výměníkem, výkon 12kw, která s hořením nemají problém. Mně se spíš jedná o to, jak je myšlená funkce té šachty. Komíny Schiedel jsou dost známé a nejsem určitě sám, kdo tento problém řeší. Místnost s kamny se přes noc opravdu dokonale "vyvětrá", takže k ránu je tam dobrých 13 stupňů. Dnes jsem před mřížku šachty dal polystyrén a bylo to výrazně lepší. Takže jí zřejmě normálně ucpu. To mě ale pořád neobjasnilo smysl tohoto zařízení. Já chápu, že vzduch, který kamna spotřebují se musí do místnosti dodat, ale v tomto případě vzduch prostě šachtou odchází a netěsnostmi se zvenku přisává studený.
artus
16.01.19 23:38
hodnocení

Větrací šachta u komína

artus, "ale v tomto případě vzduch" právě že ve Vašem případě, když je dům jako cedník, je známka toho, že Vy ten průduch na vzduch nepotřebujete. Páč se Vám tam netěsností dělá průvan. Až dům opravíte a utěsníte, pak bude přívod vzduchu fungovat.

Podle Vašeho popisu, musíte mát v místnosti průvan jak ...

rv*

Vzduch se do místnosti dostane takovou dírou, kde to má nejsnazší. A vy jich tam máte asi tolik, že přívod vzduchu komínem nepotřebujete. Asi byste s těmi ostatními dírami měl něco dělat, jinak máte sice perfektně vyvětráno, ale o to víc musíte topit.

berger*
Takže jí zřejmě normálně ucpu -to bych nedělal.Za pár let na ucpávku zapomenete,zatěsníte barák a budeme tady řešit,proč kamna špatně hoří a Vás bolí hlava...

artus
hodnocení

Díky za odpovědi, budeme věřit, že až zateplíme dům, bude mít šachta smysl.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]