Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lze prodat zadlužený obecní byt?

Od: brychtic* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

již čtyři roky jsem bydlel v obecním bytě s přítelkyní a jejím synem. Veškeré starosti ohledně placení nákladů na domácnost jsem přenechal na ni a nyní, po rozchodu, jsem zjistil, že celou dobu, co jsme zde bydleli, nezaplatila ani korunu!, co se týče nájemného. Byt je obecní, dekret na přidělení obecního bytu je uzavřen s mou osobou. Vzniklý dluh činí bez mála 200.000 Kč.

Moje otázka tedy zní:

a) Jelikož nemám takovou sumu na zaplacení, mohu tento byt prodat nějakému zájemci?

nebo,

b) Jak mám postupovat, abych o byt nepřišel?

děkuji za Váš čas k mému problému

Josef Brychta

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

4x

Především obecní byt nemůžete prodat, máte pouze smlouvu nájemní. Veškeré dluhy půjdou na Vás, protože také nájemní smlouva je na Vaši osobu. Byla tam Vaše expřítelkyně se synem přihlášena k trvalému pobytu? Nedovedu pochopit, že Vás za celou dobu majitel nebo provozovatel bytového podniku neupomínal o dlužné nájemné. To snad není normální stav a velice nezodpovědné jednání Vaše (i když jste tuto starost přenechal bývalé přítelkyni) a stejně tak majitele bytu/domu. Možná, že dokonce byly zaslány upomínky, ale k Vám do ruky se nedostaly. Můžete doplnit, jak jste se nakonec výši dluhu dozvěděl. Podle mého názoru půjde celý druh na Vás. Jestli jste se podílel finančně na provozu domácnosti a dával bývalé přítelkyni peníze i na úhradu nájmu a služeb, můžete ji žalovat pro neodůvodněné obohacování, ale to bude velice složité. Vy jste důvěřoval nesprávné osobě, ale podle mého názoru obec v každém případě zanedbala své povinnosti při správě obecního majetku. Podle informací, které jste uvedl, se domnívám, že byste mohl s obcí zkusit domluvit splátkový kalendář. Doplňte další informace a třeba něco vhodného ještě vymyslíme. A co roční vyúčtování služeb? Jak Vám to finančně vycházelo? Neměl jste přeplatky, které by šly na úhradu dlužného nájemného? A nebo i ty si bývalá přítelkyně vyzvedla? Podle praxe u nás na úřadě se přeplatky nevyplácely v případě, kdy nájemník dlužil - ale s jeho podpisem se převáděly na úhradu dluhu.

ferda1954*

V naší rodině se stalo to samé akorát s tím rozdílem , že to nebyla přítelkyně ale manželka.Bretranec o byt 5+1 v Praze přišel.To , že se to dozvěděl tak pozdě , mohl být i záměr úředníka , který chtěl pěkný byt pro kámoše.Nevím proč vždy nechají dluhy narůst do tak obludných rozměrů.Snad proto aby to lidé nemohli zaplatit a o byt s dotovaným nájmem přišli.

brychtic*
hodnocení

Expřítelkyně zde neměla trvalý pobyt, byli zde pouze přihlášeni. Začalo to v roce 2006. Vše bylo v naprostém pořádku, až do té doby (cca po třech měsících), co jsem přišel o zaměstnání. Tím začal vznikat dluh na nájemném a energiích až do výše cca 80.000 Kč. Situaci jsem vyřešil tím, že jsem si našel sezonní zaměstnání v zahraničí a veškeré vydělané peníze jsem posílal na konto expřítelkyně. Majitel bytu (město) mi posílal upomínky, až to vše došlo k výpovědi nájemní smlouvy. Jelikož jsem ale dluh údajně splatil (podle expřítelkyně), od města jsem nadále žádné upomínky nedostával a tím jsem to považoval za uzavřené. Našel jsem práci v čechách, sice s ubytovnou, ale na výkendy jsem jezdil domů. Veškeré vydělané finance jsem opět nechal zasílat na konto expřítelkyně. Roční vyúčtování služeb sice přišlo, do mých rukou, to je pravda, ale nečetl jsem to. Právě z toho důvodu, že jsem to nechal na ni a očekával jsem, že kdyby něco bylo v nepořádku, tak mi to řekne. Nic neříkala, vše tedy bylo v pořádku. Žili jsme tedy takto dál do 4.2009. V té době jsem přišel o zaměstnání kvůli finanční krizi a snižování stavu pracovníků. Jsem veden na ÚP, expřítelkyně pracuje.

Celou podpůrčí dobu jsem nechával zasílat podporu v nezaměstnanosti opět k ní na konto. Zhruba před dvěma měsíci, jsem ji požádal o peníze na pivo (klasická situace - kvalifikace MS ve fotbale). Řekla mi, že žádné nemá, že zaplatila poplatky a zbylo jí méně než čekala. Přešlo to až v "tichou domácnost". Domluvili jsme se, že náklady na domácnost vydělíme dvěma a zbytek, co jsem dostával od ÚP, mi dá na ruku. Stalo se tak dvakrát. Jenže 19.11. se najednou odstěhovala a já jsem si chtěl požádat o sociální dávky včetně příspěvku na bydlení. Musel jsem tedy doložit kopii nájemní či podnájemní smlouvy na byt. Tu však má u sebe expřítelkyně, a stále mi tvrdí, že "zítra" mi ji přinese. Tak jsem na ni nečekal a vyrazil jsem ke Správci bytového fondu s tím, že mi ji tam vyhotoví. "To si snad ze mne děláte p...l?", řekla paní za okýnkem. A tak jsem zjistil, že nájemné není zaplacené od doby, kdy jsem přišel o práci poprvé. Tím mi také dochází, že mne brala celou dobu na hůl.

Jsem sice tímto poučen, ale stojí mne to hrozně moc peněz, které snad už nedám dohromady. A léta utíkají.

dusatka*
hodnocení

3x

Dobrý den,

byt není Váš, nemůžete ho tedy ani prodat. (I když to realitky umí, je to nelegální.)

Abyste o byt nepřišel, je nutné dluh zaplatit. Komunikujte s městem, dohodněte splátkový kalendář, ukažte jim, že se snažíte věc řešit. Po přítelkyni můžete podíl na nájemném vymáhat.

lidka*
hodnocení

3x

Ráda bych pomohla, ale ta situace je bez prostudování podkladů složitá. Doporučila bych jednu věc a sice dejte dohromady veškeré podklady k tomu všemu o čem píšete. To znamená, nejprve písemně nebo mailem požádejte město o podrobné vyčíslení dlužných částek podle jednotlivých měsíců a položek. To pro ně nemůže být problém. Potom požádejte o vystavení kopie nájemní smlouvy a data fotokopie upomínek dlužných částek, aby bylo zřejmé, kdo tyto upomínky přebíral. Napište, že to potřebujete pro soudní žalobu. Obraťte se přímo na město, když s Vámi pracovnice byťáku takto jednala. Pokud už nenabyla výpověď z bytu právní moci, současně s tím napište žádost o souhlas ke splátkám dlužné částky. V příloze navrhněte reálný splátkový kalendář. V žádosti vypište, že podle tvrzení expřítelkyně bylo všechno v pořádku a že dluhy jsou splaceny. . . . . To by bylo ve vztahu k městu. Raději to pošlete písemně a doporučeně. Dále požádejte ÚP o výpis vyplacených podpor a na jaký účet byla podpora zasílána. Stejně tak si to vyžádejte od bývalého zaměstnavatele. Nějakým způsobem si získejte číslo a jméno majitele účtu (myslím Vaší expřítelkyně). Určitě doma něco najdete a nebo i jméno bude uvedeno na potvrzení od ÚP nebo zaměstnavatele. Určitě tam budou mít od Vás písemný pokyn a oznámení údajů k zasílání výplaty. Bude to pro Vás důležité pro další jednání na městě a eventuelně pro soudní vymáhání části nákladů na bydlení od expřítelkyně - jestli do toho půjdete. Možná, že by stálo za zkoušku obrátit se i na nejbližší občanskou poradnu - www.obcanskeporad/... Zde poskytují bezplatně právní pomoc při životních potížích a třeba budete mít štěstí na šikovného právníka, který na základě informací a písemných podkladů Vám dobře poradí. Ale jinak pokud to bude v našich silách - zkusíme to nějak řešit i pouze na základě Vašich informací. Hodně štěstí!

ferda1954*
hodnocení

2x

Tak abyste o byt nepřišel budete muset peníze někde sehnat a pokud ho nepotřebujete tak zašmelit ho samozřejmě můžete protože v tomto státě je možné vše.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]