Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Trvalý pobyt novorozeněte

Od: sarka* odpovědí: 2 změna:
Dobrý den. ( Minulý rok v létě jsme se s manželem vzali a máme každý jiný trvalý pobyt. Já pořád u svých rodičů a manžel u svých rodičů. Společně spolu bydlíme u jeho rodičů. Je to z důvodu toho, že přes rok řešíme stavbu domu, která má být dokončena snad tento rok. Z důvodu toho se nevyplatí, aby jsme si na tu chvilku měnili trvalé pobyt, zároveň občanky atd.) .. Ale teď už k podstatě věci. Zajímalo by mě jestli naše déťátko, které čekáme dostane automaticky trvalý pobyt, tam kde ho mám já?, ač se tam nezdržuji. Rádi by jsme, aby ho mělo tam, kde se zdržujeme a bydlíme, což je na adrese manžela. Jde to nějak zařídit?

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Ano. Dítě bude mít trvalý pobyt tam kde jeho matka. Máte možnost si trvalý pobyt přihlásit na adrese kde se zdržujete. Ale pokud nemáte nájemní smlouvu s rodiči Vašeho manžela, museli by k tomu dát souhlas.

hodnocení

3x

Z. č. 133/2000 Sb. o evidenci obyvatel

§ 10

(3) Místem trvalého pobytu občana v době jeho narození nebo v době nabytí právní moci rozhodnutí soudu o osvojení nezletilého je místo trvalého pobytu jeho matky nebo osvojitelky...

Nemusíte řešit trvalý pobyt váš, ale jenom dítěte (po jeho narození) - s tím by prarodiče mohli souhlasit, ne?

(6) Při ohlášení změny místa trvalého pobytu podle odstavce 5 je občan povinen

a) vyplnit a podepsat přihlašovací lístek k trvalému pobytu (dále jen "přihlašovací tiskopis"), který obsahuje údaje o

1. jménu, popřípadě jménech, příjmení a rodném čísle, předchozí a nové adrese místa trvalého pobytu občana,

2. vlastníku objektu, kterým se rozumí jméno, příjmení a adresa místa trvalého pobytu u fyzické osoby nebo název a sídlo u právnické osoby;

b) prokázat totožnost občanským průkazem nebo, nemá-li platný občanský průkaz, jiným obdobným dokladem, který je veřejnou listinou; (u dítěte předkládáte rodný list a OP zákonného zástupce=rodiče)

c) doložit vlastnictví bytu nebo domu, nebo doložit oprávněnost užívání bytu, anebo předložit úředně ověřené písemné potvrzení oprávněné osoby o souhlasu s ohlášením změny místa trvalého pobytu. Takové potvrzení se nevyžaduje v případě, že oprávněná osoba potvrdí souhlas na přihlašovacím tiskopisu k trvalému pobytu před zaměstnancem ohlašovny. Za oprávněnou osobu se považuje osoba starší 18 let, svéprávná, která je oprávněna užívat objekt uvedený v odstavci 1 nebo jeho vymezenou část (např. byt nebo obytnou místnost), anebo je provozovatelem ubytovacího zařízení, kde se občan hlásí k trvalému pobytu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]