Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
nelze mi přeprmout podomítková baterie ze sprchny na napouštění vany. S velkou pravděpodobností půjde o vodní kámen, lze to vyčistit bez zavolání odborníka? Pokud ano, tak jak?
Děkuji za odpověď
Dobrý den,
ano máte pravdu, nejspíše půjde o znečistění mechanismu vodním kamenem. Rozdělat to určitě půjde, ale nejdříve pošlete nějaké fotky, jinak se těžko radí.
Ale obecně. Na páce, kterou měníte teplou a studenou vodu, se nachází čudík s vyzobrazením teplé a studené vody (modrá/červená). Ten musíte vyloupnout. Pod ním se nachází šroubek, který páku drží - ten musíte vyšroubovat-povolit. Bývá to nejčastěji imbusový šroub. Po sesazení páky a možná ještě vyšroubování krytky (zaoblené), co se nachází pod pákou + ještě vyšroubujete sprchovou hadici a čudlík přepínače sprcha-vana. Vyjmete nerezový kryt, pod nímž se nachází veškerý mechanismus. Vy teď např. stavitelným klíčem vyšroubujete část s přepínačem sprchy, Tu pak vyčistíte, případně vyměníte těsnění - o-kroužky. Mosazný kus necháte vyvařit v octové vodě, nebo v kyselině citronové.
Ale určitě dejte fotky, bude se radit lépe.
Tak přímo zkušenosti s touto baterií nemám, ale musíte vyšroubovat přepínač, jak jest naznačeno na obrázku, kde jsem Vám i naznačil vybrání pro klíč. Vadí Vám v tom ale chromovaný váleček. Ten by stálo zato zkusit vyšroubovat buď rukou nebo sikovkami přes silnější kus hadru nebo gumy, abyste si povrch nepoškrábala. Další varianta je zajít do obchodu s instal. potřebami a optat se tam. Poslední varianta je, ale to snad nebude nutné, kousek spárovačky kolem přepínače vytlouct, čímž osvobodíte chromový váleček a dostanete se lépe k přepínači.
Snad poradí i někdo další ...
A ještě mě napadlo, když už to máte takto rozdělané, vyměnit rovnou kartuši, ale záleží jak doře chodí, jestli nejde ztuha atd. Jedna důležitá připomínka pro úplnost a pro jistotu... Nezapomeňte před vyšroubováním matky nad kartuší, pokud byste ji měnila, vypnout hlavní přívod vody do domu a upustit vodu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.