Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Krbová kamna netopí a kapou

Od: lukas2013* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den všem,

prosím o radu. Mám cca 2 roky zapojená krbová kamna s výměníkem. Nyní začalo při topení "kapat" z místa viz příloha a zdá se, že neposílají teplo do oběhu (stoupá teplota na "budíku"), ale radiátory víceméně nehřejí ... :( Zapojení je v kombinaci s el. kotlem. Nejsem topenář, tudíž tomu nerozumím :-/. Může být problém v oběhovém čerpadle nebo trojcestném ventilu (snad se tomu tak říká?).

Děkuji za rady.

LD.

doplněno 12.01.19 21:22:

Jen tak mne ještě napadá (jak jsem psal, nejsem topenář) - co by nastalo, kdyby do krbovek byl prohozen v oběhu "přívod" se "zpátečkou"?

Krbová kamna netopí a kapou
Krbová kamna netopí a kapou #2
Krbová kamna netopí a kapou #3

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Podstatné je, že vám stoupá teplota na budíku a radiátory nehřejí. Zřejmě do nich nechce proudit voda, tedy není odváděno teplo a voda ve výměníku se přehřává, zvětšuje objem a proto také asi ukapává z ventilu. Při roztopení kamen vám hrozí jejich poškození, záleží jestli a jak je zapojena dochlazovací smyčka, ale ta je určena pouze dočasnému řešení havarijního stavu.

Je potřeba zjistit, proč nejde voda do radiátorů:

1. Nefunguje čeropadlo.

2 Nefunguje třícestný ventil a horká voda je honěna jen malým okruhem.

3. Něco brání průtoku horké vody radiátory, např. zavřený, nebo vadný ventil (nemáte terostatický?), nebo kterýkoli prvek v celé cestě.

Rozhodně se zřejmě jedná o kritickou závadu a v kamnech by se do vyřešení nemělo topit. Sám to bez topenáře asi vyřešíte tězko. Můžete jen zkontrolovat, že "vrčí" čepadlo a rukou odhadnout, kde jsou trubky horké a kde jen vlažné.

asd1
voda ve výměníku se přehřává, zvětšuje objem a proto také asi ukapává z ventiluNE - při vysokém tlaku by otevíral pojistný ventil. Tady kape automatický odvzdušňovák, ten má pustit jen vzduch, ale vodu ne = vadný. Příčina přehřívání to být může - voda vytekla odvzdušňovákem a je např. zavzdušněné čerpadlo = nefunguje oběh vody... Chtělo by to vidět na místě = topenář...

lukas2013*
12.01.19 20:58
hodnocení

Krbová kamna netopí a kapou #4

hodnocení

0x
Utáhni na odvzdušňováku čepičku a bude po kapání. I když by neměl kapat.
Proč to málo topí těžko říci.
lukas2013*
hodnocení

Topenář mi při instalaci říkal, že má být stále povolena. A doposud to nekapalo ... Když teplota na budíku stopala přes 100°, tak jsem to utnul ...

Pri spravnom zapojeni by to mala vychladit automaticky dochladzovacia smycka napojena na vodovod a cerpadlo by malo byt zalohovane bateriou. Predstavte si, ze nalozite kachle, odbehnete si a zrazu vypadnu poistky...

hodnocení

0x
Kvapka automaticky odvzdusnovaci ventil. Je v nom usadena nejaka necistota, ktora brani plavaku v pohybe a jeho uzatvoreniu. Je ho potrebne bud rozobrat a vycistit alebo vymenit.
Ak neprudi v okruhu voda (a cerpadlo funguje), skuste vycistit filter -mosadzny diel so zaslepkou pod cerpadlom. Uzatvorte vsetky kohuty, aby z okruhu a pece nevytiekla voda - dva vidiet pri podlahe, treti bude asi mimo zaber niekde blizko vstupu do vymenniku krboviek. Ak bude cisty, hladajte zavadu inde - zaseknuty trojcestny ventil, pripchate potrubie, ...
Bez zaruky: Domnievam sa, ze pri prehodeni spiatocky a vytoku by to pri nutenom obehu s cerpadlom asi tiez fungovalo, vymennik by mal mozno mensiu ucinnost, zalezi na konstrukcii. Horsia situacia nastane pri prehodeni smeru prudenia na termostatickom ventile radiatoru - pri jeho uzatvarani v reakcii moze zacat klepat ako zbijacka. Prud vody posobi proti pritlacnej pruzinke vo ventile a nadvihuje uzatvaraciu kuzelku za hlasiteho zvukoveho prejavu.

berger*
hodnocení

0x
Že to netopí - řekl bych,že se kousl ESBE ventil v otevřené poloze,takže honí vodu přes radiátory a nestíhá to ohřát. Překvapila mě ta zpětná klapka,já bych ji na malý okruh nedal,není kouslá? A zeptám se,jak máte vyřešeno přetopení? Možná se blbě dívám,ale dochlazovací smyčku nevidím. Těch -" Když teplota na budíku stopala přes 100°, tak jsem to utnul ..." - 100 stupňů by jste neměl dosáhnout...
doplněno 13.01.19 00:18:

Uf,špatně,omlouvám se. Podle Tomkk to je asi pravděpodobnější,proto to vaří.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]