Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lustr nemá označené kabely - jak zapojit?

Od: michalb* odpovědí: 39 změna:

Dobrý den, řeším problém. Zakoupil jsem lustr, ale kabely k lustru nejsou barevně označeny. Není ani označeno, co je L a N. Kabely ze stropu poznám (mám je hezky barevně onačeny), ale nevím, kam připojit kabely od lustru do "čokolády". Dá se nějak otestovat, který kabel od lustru je který? Děkuji za Vaše zkušenosti.

39 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Když jsi zakoupil lustr, tak jsi k němu měl dostat i návod, kde je popsané i zapojení.

Správně bys lustr neměl připojovat, pokud nemáš elektrikářské oprávnění a potřebné znalosti.

Pokud máš multimetr, tak můžeš změřit (propísknout) jednotlivé vodiče a měříš proti kontaktům pod žárovkou.

Pokud nemáš žádná znalosti a zkušenosti, tak se dotoho sám nepouštěj a požádej někoho zkušenějšího.

michalb*
hodnocení

V návodu jsou kabely k lustru označeny barevně. Ale fyzicky vypadají kabely stejně (stupidita výrobce?).

Zatím jsem si vždy zapojoval všechny lustry sám, ale elektrikářské oprávnění nemám.

Multimetr bohužel nemám a nikdy jsem s ním nepracoval (jak říkám, nejsem elektrikář). Dalo by se prosím přesněji krok za krokem popsat, jak případně vyzkoušet, který kabel je který? Pak bych si mohl multimetr půjčit nebo zakoupit.

Moc děkuji!

Měl bys mít nulu na objímce žárovky a fázi na její špičce. Zkoušečku snad máš. Nepíšeš sice jestli je lustr na dva dráty nebo na tři ale kdyby byl na tři tak bude jeden drát někde přímo přidělaný na kovovou část lustru. To bude zelený drát. Pak pripojis zbylé dva a zapneš to bez žárovky. Když se ti rozsvítí zkoušečka na závitu objímky tak to máš špatně a musíš dráty vyměnit. Toť vše. Jestli doma nemáš ani zkoušečku za dvacku tak se do elektriky rači nevrtej.
michalb*
hodnocení

Zkoušečku nemám, ale když ji koupím, tak se vrtat můžu, hm? :) Díky za radu!

No snad jsem zas tak moc neřekl . Jako osoba poučená můžeš do lustru našroubovat žárovky. Připojení by měla provést osoba znalá což z tebe fakt, že budeš majitelem zkoušečky bohužel neudělá :)
michalb*
hodnocení

Ne, naopak, ja jsem to nemyslel spatne. Naopak si cenim Tveho casu a rad. Dekuji.

Mám pocit, že pokud nemáš žádné zkušenosti v oboru elektro, nepomůže ti ani zkoušečka, protože ji nebudeš umět použít. A hlavně nekupuj (nepoužívej) "fázovku", která by neměla vůbec přijít do ruky lajka, protože měření s ní je nepřesné a ukáže i indukci, takže pro neznalého je její používání nebezpečné.

je to nepřesné ale nemyslím si že na obou by svítila stejně

honzas1® - je to případ od případu, proto píšu, že je to pro lajka, který se nevyzná, nebezpečné.

takjan*
hodnocení

3x

Plácáte pořád nemysly. Po jedné otáčce žárovky je patice (závit) bez napětí. U starých objímek to bylo pochopitelně jinak. helecena.cz/...

U takového svítidla není určeno, co kam připojit. Dokonce jsou svorky pro vodiče holé, ale tak malé a ukryté, že krytí je IP20, takže se nelze dotknout prstem.

Ono máme dvacáté první století a předpokládá se, že osoba má trochu rozumu, ovšem v dnešní době o tom lze úspěšně pochybovat.

hodnocení

2x

multrimetr v podstatě nepotřebuješ.. stačí koupit zkoušečku fází (v podstatě šroubovák s doutnavkou).. stojí tak 30kč... pak vytáhneš žárovku/ky ven připojíš fázi a pak zkoušečkou zkusíš, jestli se fáze nachází na středu nebo na závitu... měla by být ve středu...nevím jestli tam máš v čokoládě dva nebo tři kabely na lustru.. pokud tři tak bacha na zem at nedostaneš ránu.. v tom případě by bylo bezpečnější mít multimetr a zkusit pomocí měření odporu, který kabel kam vede

michalb*
hodnocení

Díky za info. Upřesním - mám z lustru 3 kabely, ale zem je zelenožlutý kabel - ten poznám. Ostatní 2 nejsou barevně označené. Takže pokud tomu dobře rozumím, stačí mi zkoušečka. Nicméně zkoušet můžu až po připojení ke stropu, je to tak? To znamená, pokud to bude opačně zapojeno, budu muset vše zapojit znovu - jinými slovy pokus/omyl...

přesně tak.. pokud budou opačne tak se budou muset draty mezi sebou prohodit..pokud chceš jit na jistotu tak jedině multimetr

michalb*
hodnocení

Moc dekuji za potvrzeni. A pripadne s tim multimetrem bych mel postupovat jak? Lze to jednoduse shrnout do par vet nebo tady uz potrebuji nejake elektrikarske vzdelani?

Na multimetru nastavíš měření odporu. Jednu sondu píchneš na zavit objimky a druhou škrtneš o konec jednoho drátu. Kde naměříš pár ohmů ten drát vede na objímku. Druhý bude mít nekonečný odpor. Takže meřákem bys to změřil na podlaze a nemusel to potom sundavat ze skoby.

hodnocení

2x

To už si bez zkoušečky nebo multimetru nedokážeme představit život? Jak moc se ten svět změnil! Dřív měl doma každej kluk ze základky plochou baterku, žárovičku a kus drátu. Co všechno se s tím dalo dělat...

Když ona dneska plochá baterka a žárovka nemusí být všude k mání a stojí skoro polovinu toho co měřák na tržnici.

hodnocení

2x

Jak z prdu udělat problém. Přes třicet odpovědí, z toho je několik útoků na druhého, jen proto, že má jiná názor.

Je jedno, jak zapojíte lustr, elektrikáře netřeba.

kolemjdouci

Na zapojení možná nééééééééé, ale na vytočení žárovky ano. *slunce*

jofa*

milancukrar: Konečně jednoznačná odpověď jednou větou.

milancukrar® - Jedno to není a ty argumenty, proč fázi na střed objímky jsou dost výmluvné. A jen na okraj, kdyby náš revizák našel fázi na objímce, dělal by "zle". Nikdo se jej ani neptal na čísla norem, bylo to vždy samozřejmé. A navíc, každý elektrikář to má zažité od dob vyučení.

Ferax, za poslední dva roky mi revizák dělal revizi 5 bytů. Nikdy si nešahal do objímky, kde je fáza a kde nulák.

Co se stane při běžném provozu, když zapojím obráceně dráty, dále jak je to u patic GU10?

Děkuji za vyjasnění.

Milane já jen uvádím mojí zkušenost, nikdy jsem se po tom nepídil, protože to taky dělám automaticky. U zmíněných objímek se to samozřejmě neřeší, protože tam dotek živé části při běžné manipulaci odpadá. A pokud jde o revizáka, známe jak to chodí. Někdy co jeden pustí, nebo "přivře oko", druhý má třeba problém. Záleží jak bere věci vážně. Nemělo by se to stávat, ale je to tak. Je to o jeho odpovědnosti.

figurek*
hodnocení

0x

jak vidím čokoládu na lustru už máš a že zemnící drát se zapojuje na zem víš. Fajn, půl díla je hotovo. Zapoj lustr do čokolády a zkoušečkou zkus, jestli fáze vede na kontakty uprostřed objímek. V případě potřeby je v čokoládě přehoď.

Fáze má do žárovky vstupovat přes ten čudlík na konci.

doplněno 14.01.19 07:28:

douška pro zdejší mistry, experty a troly : Vidím že jste ještě neviděli, jak děcka vyměňují prasklou žárovku. S vypínáním pojistek se nezdržují. Žárovku chytí za studenější konec, který je pochopitelně u závitu a už ji šroubují ven. A vám přeběhne mráz po zádech, protože závit může být pod napětím. Tak co? Už je vám jasné proč má jít fáze na kolík žárovky?

Douška pro tazatele : lustr zapojte tak aby svítil, kupte zkoušečku a zapojení vyzkoušejte. Přehodit nulák a fázi není problém.

michalb*
hodnocení

Děkuji za info. Jdu sehnat zkoušečku :)

takjan*
hodnocení

0x

Nevím ,kde pořád berete přesvědčení, že fáze musí být uprostřed. To neplatí už 40? let. Podívejte se třeba na svítidlo typu vanička. Je tam jen objímka, kontakty neznačené, zapoj jak chceš. Přežívá to z doby, kdy se bylo možnost dotknout závitu i při zašroubované žárovce, tj kroužek-závit spojený s přívodem. Dnes jsou jen kontakty. Žádná norma to nepožaduje..

jofa*

Taky mám dotaz pro zdejší rádce, Koupím si flexo šňůru plochý dvoukolík, napojím objímku pro žárovku. našroubuji žárovku, zastrčím do zásuvky jak libo. Kde je chyba? Jak to tady vyřešíte s fází a nulou?

kolemjdouci

takjan, taky mě to nadzvedává, se zapojováním objímky, jak někteří to prosazují, ale číslo normy, která to nařizuje, by nedali. *palec* jofa, čekej odpověď od zastánců této mantry. Třeba se to dozvíme. *cteni*

Nic proti tvému ohánění se normama... budiž... za mě doporučuju fázi na střed, z důvodu, že mi to připadá bezpečnější... například mám v pokoji starší světlo-situace: odejde žárovka, půjdu ji vyměnit, nevypnu si jistič a ani vypínač... fáze bude na objímce a já jako velký šikula budu šrooubovat žarovku ven a u konce mi sjede prst a dotknu se závitu na žárovce..což není problém jak jsem si vyzkoušel... možná novější světla mají ten límec hlubší a toto možné není..,, to je fuk.. norma nenorma ja zůstávám u středu :D.. at si to každý zapojí podle sebe...

Udělejte si to jak chcete, ale číst můžete zde. Také zde.

kolemjdouci
honzas1® tím , že neumíš vyměnit žárovku se nechlub. Pozvi a zaplať si odborníka.

111®
hodnocení

0x

@jofa: nijak provozujete to na vlastní nebezpečí a ručíte za všechny v okolí koho to může pžizabít, jediná možnost je vám urazit ruce abyste takový koniny nedělal

jofa*

Plácáte nesmysly. Takových stolních lampiček s cylindrem na flexo dvoukolík.prodávají mraky.

kolemjdouci

Tak jsem schválně oběhl barák a zkontroloval několik objímek, jedny mohou být odhadem ze 60ých až 70ých let. Ani jedna nemá závit spojený s přívodem. Ti co propagují zapojení, asi objímku nikdy neviděli a nebo mají objímky veterány. *modla**nevi* Nebo ať citují příslušnou normu a dají její číslo. *cteni*

jofa*

kolemjdoucí. To vždycky tady nějaký "chytrák" načne a potom to už jede. jeden chytřejší než druhý.

kolemjdouci

Ještě jinak, pod napětím by to dělal jedině Palach. :);):-D*smich**frajer* atd.

P.S. je to propagováno na většině diskusí.

111®

@jofa: Vy jste psal o objímce, ne o lampičce a to je sakra rozdíl, objímka není předmět II. třídy, zatím co lampička jím být může, to je ten rozdíl vámi nepostřehnutý..

Někdo potřebuje na všecko číslo normy a jinému stačí zdravý rozum. Proč budu riskovat že někdo chytí žárovku za zavit, když mi přehození drátu zabere minutu? A když už jste u těch lampiček do zasuvek. Dneska už chytráci jako vy razí teorii, že fáze vůbec nemusí být vlevo a stačí když je to v celém baráku na stejné stráně. Stejně všichni kupujeme rozdvojky do zásuvky, které si fázi stranově přehazují a nic se neděje. Nezlobte se, ale mě byl sympatičtější starý pořádek než takovéhle novoty, co se dělají jen proto aby se mohly tisknout a prodávat nové předpisy a bylo co školit na školení. Proč se drbat levou rukou za pravým uchem a proč dávat fázi doprava ..jen kvůli tomu že to jde? Díky nechci.

totak® - s těmi zásuvkami, je to sice pravda, ale já se držím osvědčené praxe a stále zapojuji fázi vlevo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak zapojit lustr

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]