Zdravím potřebuji nutně natřít dřevo venku zítra má být poslední rádoby teplý den má být až 6stupnu mám syntetickou lazuru kterou ven vemu nahratou teplou a ještě mě napadá aby to rychleji doschlo násvitit infrapanelem nebo dohrát horkovzdušnou nebo fénem? Dalo by se to takto? Kvalita mě moc nezajímá v létě to můžu vzít znova ale zajímá mě zda by to šlo? Dekuji
Jde o to, že to dřevo je studené a vlhké. Tenká vrstva lazury, i když jí ohřejete, se okamžitě po nanesení ochladí a nedokáže se dostatečně vsáknout. Zůstane na povrchu, schnout bude pravděpodobně několik dní a za tu dobu se na ní nalepí kde jaké svinstvo. Až se oteplí, bude se loupat. Je to zbytečné, akorát si přiděláte práci.
Figurek - Nejde o to, že by lazura zmrzla, ale že bude lepit ještě za týden (možná i do jara), protože prostě při téhle teplotě pořádně neuschne. Údaj o minimální teplotě při zpracování nebývá na plechovce pro nic za nic.
Všechno jde, ale aby to vůbec mělo smysl. Někdy na podzim jsem natiral tenkovrstvou lazurou a zatím co jindy je to za odpoledne dokonale suché, tak to lepilo tři dny a to bylo určitě tepleji než teď. Tady je venku hodně vlhko a teplota 2°C. Nedělal bych to.
Proč to nutně musí být? Musí se jen umřít. Jsou činnosti, které se prostě v zimě nedělají. Lakování patří mezi ně. Ono to může vyjít, ale taky to může skončit katastrofou. Prkna studený, teplá lazura tomu nepomůže a nahřívat to horkovzduškou, to by muselo být v celý ploše a po celou dobu schnutí. A ještě lépe to ohřát před natíráním. Prostě to ohřívat je blbost.
lazura by měla schnout co nejpomaleji, aby měla čas pořádně zasáknout do hloubky, ne? Jinak nemá smysl, protože dřevo neochrání.
No a co se týká teploty. Syntetiky mrznou při nějakých -90 stupních celsia. Takže jestli opravdu nutně potřebujete dřevo natřít nejpozději zítra, tak ho klidně natřete. Na sušení fénem nebo zahřívání infrapanelem hoďte bobek.
doplněno 12.01.19 14:37:
Magdon. Já taky něco vím o práci s lazurou. Ale přečti si tazatelův dotaz ještě jednou. Tazatel potřebuje natřít nějaké zatím neošetřené dřevo. Jestli ho potřebuje natřít skutečně nutně, tak ať ho natře.
Jinak samozřejmě napouštění, lazurování, natírání a lakování vrat, plotů, přístřešků a pergol se v zimě nedělá.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.