Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
proč se rozpadadjí litinové vzpěrky mezi cihlama v akumulačních kamnech Fikoterm 4,5kW?
Kamna jsou skoro 35 let stará a funkční.
Já myslel, že právě litina je na vysoké teploty do kamen vhodná. Jsou přeci litinová kamna, litinové rošty do kamen ...
Ptal jsem se u firem na kamna-jaká náhrada za vzpěrky.
Navrhují, že mám vyrobit vzpěrky z nerezu, že prý vydrží lépe. To by měl být nějaký speciélní nerez?
Nebo co kdybych tam dal klasický silný jekl - určitého rozměru? Snesl by ty velké teploty uvnitř aku kamen?
Děkuji za případné rady.
mě držely magnezitové cihly od sebe normální železné profily U vyříznuté v místě tělesa, kamna z roku 68 dodnes
Litina je železo s velkým obsahem uhlíku.Za vyšší teploty se vypálí z litiny uhlík a ta zkřehne a drolí se.Z litiny se většinou vyrábí masivní odlitky,kde se to nestane ve velké míře.
Nerez snad nebude mít nějaké problémy,třeba s obsahem niklu. primapol.cz/...
JABRAKA
možná blbost, ale nejde tam dát šamotové cihly, netuším kde to je, tak jen nápad, bez fota se radí blbě..
Kamna rozeberu až na jaře, pak uvidím více - co a jak je třeba. Zjistil jsem, že uvnitř aku kamen je max. teplota 600°C.
Také jsem zjistil, že existují dnes různé desky pro teploty 1000 °C a více, které se tam do dnešních aku kamen dávají, místo těch litinových vzpěrek. Je totiž třeba topná tělesa - délka 1m - podložit, aby se tělesa neprohýbala a magnezitové cihly držely - jak mají - v systému kamen. Takže tyto desky budou rozhodně lepší než nějaké vzpěrky. A desky se dají lehce obrábět klasicko pilou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.