Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč se rozpadly litinové vzpěrky v akum.?

Od: misa503® odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

proč se rozpadadjí litinové vzpěrky mezi cihlama v akumulačních kamnech Fikoterm 4,5kW?

Kamna jsou skoro 35 let stará a funkční.

Já myslel, že právě litina je na vysoké teploty do kamen vhodná. Jsou přeci litinová kamna, litinové rošty do kamen ...

Ptal jsem se u firem na kamna-jaká náhrada za vzpěrky.

Navrhují, že mám vyrobit vzpěrky z nerezu, že prý vydrží lépe. To by měl být nějaký speciélní nerez?

Nebo co kdybych tam dal klasický silný jekl - určitého rozměru? Snesl by ty velké teploty uvnitř aku kamen?

Děkuji za případné rady.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

2x

mě držely magnezitové cihly od sebe normální železné profily U vyříznuté v místě tělesa, kamna z roku 68 dodnes

hodnocení

To je dobrý, nemusel bych vymýšlet nějaké desky. Uvidím až kamna rozdělám.

jabraka*
hodnocení

0x

Litina je železo s velkým obsahem uhlíku.Za vyšší teploty se vypálí z litiny uhlík a ta zkřehne a drolí se.Z litiny se většinou vyrábí masivní odlitky,kde se to nestane ve velké míře.

Nerez snad nebude mít nějaké problémy,třeba s obsahem niklu. primapol.cz/...

JABRAKA

hodnocení

...uhlík, to je pravda... a masivní vzpěrky rozhodně nejsou ...

111®
hodnocení

0x

možná blbost, ale nejde tam dát šamotové cihly, netuším kde to je, tak jen nápad, bez fota se radí blbě..

hodnocení

Kamna rozeberu až na jaře, pak uvidím více - co a jak je třeba. Zjistil jsem, že uvnitř aku kamen je max. teplota 600°C.

Také jsem zjistil, že existují dnes různé desky pro teploty 1000 °C a více, které se tam do dnešních aku kamen dávají, místo těch litinových vzpěrek. Je totiž třeba topná tělesa - délka 1m - podložit, aby se tělesa neprohýbala a magnezitové cihly držely - jak mají - v systému kamen. Takže tyto desky budou rozhodně lepší než nějaké vzpěrky. A desky se dají lehce obrábět klasicko pilou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]