Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
protože už se v tom ztrácím a někdo radí to a někdo ono ,ptám se tedy znovu
V září 2018 jsem koupila starší domek a od října v něm bydlím. Má zateplenou střechu, nová okna a podlahy.
Je to asi 100 m2 a plus schodiště do patra. Chybí tu vnitřní dveře, protože tu nebyly, ty budou až v březnu.
Topení ovládám přes termostat, takovou krabičku. Nastavené mám na 18-21°C. Pokud večer vypnu topení,ráno je tu zima,nebo alespoň chladno a zase se musí dlouze vytápět. V prosinci mi dali nízký tarif, před tím jsem jela asi 14 dní na vysoký a to 8 hodin denně.
Nikdy jsem elektrokotel neměla, proto tomu nerozumím.
Děkuji za radu.
Ono je víceméně jedno, jestli máte kotel na plyn, na elektriku nebo některý ten prudce moderní automat na peletky. Zachází se s nimi víceméně stejně. Všechny mají nějaký ten termostat, nějakou tu krabičku, na které se dá teplota nastavit.
No a druhá věc. Podle toho co jsem si přečetl, vím co asi tak máte. Máte starší nezateplený domek, staré cihly s nic moc tepelným odporem, vnitřní dveře nikde, průchozí chodbu z ulice až do dvora a v ní schodiště do patra. Odhaduji, že jestli přijde mráz, budete potřebovat tepelný výkon takových nějakých minimálně 10-15 kW. Protopíte minimálně 500-600 KČ denně. Elektrické topení v nezatepleném domku je luxus i s nízkým tarifem.
Radím :
1/ Není dobré vypínat kotel úplně, protože vám vychladnou stěny a pak musíte ráno zase dlouze vytápět. Večer kotel nevypínejte, jen na termostatu ručně nastavte o pár stupňů méně.
2/ Pouvažujte nad dalším tepelným zdrojem. Mít samotnou elektriku není dobrý nápad, protože stačí aby někde spadly dráty a jste bez proudu a tím i bez topení. Nějaký použitelný komín v domku určitě máte a nějaké malé krbovky se vám určitě budou hodit.
Jak píšete, nemáte dveře. Pak je celá tato debata naprosto zbytečná. Zateplení domu je dnešní modla ale zdaleka to není takový problém. Okna, chodba, to jsou zdroje nekonečného chladu. Nejdříve vyřešte dveře na chodbu. Ne až na jaře ! Jak jste na něco takového přišla?
Jako další si do místnosti, kde jste nejvíce, kupte nejlevnější horkovzdušný ventilátor, dejte na polohu 1kWh a na termostatu tohoto přístoje si nastavte polohu na 21°C. Toto zařízení má nejekonomičtější provoz, pokud používáte elektřinu pro otop. Všechno ostatní má ztráty, které nejsou přímo využitelné teplo. Stojí to v Tescu 290,- a nic levnějšího a mobilnějšího není. Proud ohřátého vzduchu nasměřujte na podlaze proti dveřím a uvidíte sama. Nepíši vám nějaké teorie. Sám toto používám a mám změřeno watmetrem. A ekonomika je základ veškerého otopu.
Co se týká elektřiny, tak je to naprosto jedno. Dnes je elektřina nutná pro provoz všeho a pokud nepůjde, nebude stejně fungovat nic. Rady o jiném zdroji tepla, pokud nemáte komín pro pevná paliva, jsou vám víte k čemu...
Ty vnitřní dveře tady prostě nebyly a než mi je vyrobí,tak prostě musím počkat do března, nechci žádné papírové šunty.
Horkovzdušný ventilátor mám,ale mám teplo všude, to bych musela snížit teplotu kotle na 15-16 °C,aby ventilátor měl smysl.
Také mám starší rodiný domek asi 100m2 a ze všech stran zateplený,stropy,podlaha i venkovní dveře.Ze začatku jsem topil kotlem na uhlí,ale později jsem začal myslet na pohodlnější vytápění s ohledem na můj věk a okolnosti kdy na to,nebudu mít chut a sílu se starat o uhlí a dřevo.Protože bydlím na samotě,tak zde jediné možné vytápění je mít eletrický kotel,proto jsem v roce 2000 si nechal nainstalovat elektrokotel Dakon na 4a 8 kw/h s jističem 25kw a se sazbou D 45D.Doma mě na elekřinu jede všechno,sporák bojler 120litrů aut.pračka a protože mám vše dokonale zatepleno polystyrenem,tak mě stačí když ze šesti plechových dvojradiátorů jedou jen čtyři,a to i v nočnich hodinách.Teplotu mám nastavenou na 25 stupnů.Mám ověřeno to,že při venkovních teplotách kolem 0 kotel když jede na 4kw větší teploty na kotli než 60 stupnů nedosáhne,což mě však stačí pro to,aby všechny čtyři radiátory byly horké a moje místnosti byli trvale vytápěny,aníž by byli termostatem vypínány.Nepotřebuji přitom to aby byli radiátory vařicí.Jinak mě vypínací cyklus na základě HDO nevadí.Dále u nás nehrozí to,že by byly někdy nějaké poruchy na elektro vedení,jedině že by nám zde spadlo nějaké letadlo na hlavu.Jinak pokud by to bylo potřeba při větších mrazech,tak kotel přepnu a jedu s ním na 8kw.Na spotřebu nekoukám,vím však to,že musím žít tak,abych na to měl korunky a dobře si vše spočítal,což je základ.
Vaše otázka je velmi obecná a nekonkrétní.
Na toto téma by se dal napsat referát.
Obecně a krátce..Nastavte denní teplotu jaká Vám vyhovuje...a noční pokles (nastavený na termostatu) by neměl být vyšší jak cca 1-2°C.
Do práce už nechodím,ale nevadí, třeba půjdu na procházku. Mám tento kotel gas.cz/...
a tento termostat eshop.panfitinka.cz/... ještě moc neumím ovládat.
Děkuji, manuál mám,ale nejde mi tam nastavit ekonomická teplota,pořád tam mám komfortní. Už jsem to zkoušela asi 10 x a jak je vidět asi to dělám špatně
Jasný. Jak jsem Vám psal už jinde,ty rega mají ve zvyku skákat do programu. Teď je tam program P2,to by měl být ekonomický,podle mne kotel netopí. Tak jste to chtěla? Jestli ano,mohlo se Vám podařit to takto nastavit jen pro dnešek a o půlnoci se to samo přepne na třeba P1. Potom zase bude topit celý den podle sebe. Ty programy P1 až P6 jsou napevno,s těma nic neuděláte. Mám podobné rego,kde jsem pro všechny dny v týdnu navolil program P7 a ten jsem si nastavil podle sebe. Na display mi svítí P7 a symbol ruky... V návodu je něco o tom,že pokud jedete v nastaveném programu a manuálně změníte teplotu,platí to do příští změny režimu. A to je i změna dne v týdnu,pak se to zaser přepne... Rozumíte tomu trošku?
Trošku jo Já bych si to chtěla nastavit na stálo na ekonomický režim. Nechci ale ten kotel úplně "zblbnout "
Nahoře je označený den v týdnu. Dnes by tam měla být zvýrazněná trojka. Buď počkejte do zítřka a hlídejte,aby zůstal program P2 anebo se podívejte do nastavení rega. Proklikejte se na čtvrtek,jestli tam je P2 a zkontrolujte i ostatní dny. Tak nastavíte režim pro celý týden,teploty se nastaví zvlášť.
Uf,rád bych Vám pomohl,ale s nastavením toho rega jsem i já bojoval týden,než to začalo dělat,co chci...
Jo a nebojte se toho.I když to totálně rozhodíte,stále tam je tlačítko reset...
Jen doplním: v průběhu "klasického"dne by jste měla mít v pracovní dny 20 hodin nízký tarif-tedy i možnost "topit elektrokotlem"a 4 hodiny vysoký tarif, který ale můžou energetici podle potřeby rozdělit v průběhu dne třeba na dvakrát tj. po dvou hodinách v průběhu "klasického"dne (údajně kvůli přetížené sítí v různých oblastech regionu). O víkendy a svátky by měl být použit jen nízký tarif, kotel by měl nahřívat vodu celý den za levněji. Pokud se vám zdá, že je ten termostat zbytečně složitý, vyměňte/nechte ho vyměnit za obyčejný bimetalový pouze s vypínačem 0-1 (zap-vyp, na vypnutí přes léto) a kolečkem na nastavení teploty např. elektro-paloucek.cz/... nebo stylove-topeni.cz/... . Nepotřebují baterie, nevýhodou je nepřesná teplota sepnutí a rozepnutí kontaktů, které říkají kotli "topit-netopit"a to až o 2 °C pod a nad nastavenou teplotu kolečkem. Někdo ten až čtyřstupňový teplotní rozdíl v místnosti cítí, ale vy máte dům zateplený, neviděl bych to tak dramaticky. Co se týká vstávání do zimy, tak na noc nastavte o kousek nižší teplotu a ráno ji opět přidejte podle potřeby.
Ano mám 20 hodinový nízký tarif a když je vysoký tarif, tak kotel netopí,nezapne se,jsou to jen 4 hodiny rozložené do celých 24 hod, takže to ani nepoznám. Jinak jsem měla nastavený termostat na komfortní vytápění v domění, že je to ekonomické nastavení Už se mi to snad podařilo změnit. Ještě by mě zajímalo, když bych chtěla kotel vypnout úplně, třeba na týden a pak zase zapnout. Děkuji.
To jaký kdo má elektrokotel,nehraje vůbec žadnou roli.Důležité však je to na kolik kw ten kotel jede,na jakou teplotu je nastaven ne jen na prostorovým termostatu v bytě,ale i na kotlovým,který slouží pro to aby se kotel nepřetopil.Na víc jak 90 stupnů jej provozovat nesmíte.já mám na něm nastaveno 80 stupnu.To je kotlový termostat,druhý budík vám ukazuje to,jaký tlak máte v systému,tedy tlakoměr,já mám stanovem 10 a pod tuto hodnotu je kotel neprovozuschopný a automaticky sám vypne a musíte ho znovu na pojištováku nastartovat.Abych to dělat nemusel,tak musím sledovat na kotli tento tlakoměr a to,aby na něm bylo vždy 10 a víc,ale ne méně.Jinak já včera experimentoval s elektrickým vytápěním,byla to skouška v zájmu toho,abych vysledoval své možnosti při nynější venkovní teplotě,kdy je 0 stupnů a poznání je spíše špatné,protože topit eletrikou mohu na 23 stupnů jen ve dvou místnostech.Ostatní tři místnosti vytápět eletrikou nelze,vzhledem ke špatné izolaci podlah a stěn.Vytápět je mohu jen kotlem na uhlí,a nebo být milionářem s tučným kontem.I když bych těch 100.000 kč za 1 rok dal snad do hromady,tak v ostatním bych se musel naučit žít jak kráva,které ke stravě stačí chodit na pastvu a voda v potoce.
Na kotli mám nastaveno 60 stupňů, tlak jsem snížila z 12kw na 8 kw a kotel jede pořád přesně podle nastavení čezu,to je 20 hodin denně. Kotel se sám nevypíná. Ať si kotel nastavím jak si nastavím, vezme si i 100kw za 20 hodin. Topím na 21 °C.
V první řadě nastavte teplotu otopné vody na 50°C a v termostatu hysterezi na 1°C. Uvnitř jsou přepínače pro nastavení rozdílu °C mezi vypnutím a zapnutím. Mechanické termostaty mají cca. 1,5 °C rozdíl, elektronické podle nastavení. Kotel musí vypnout při dosažení nastavené teploty. Ještě je možnost, že vám termostat nevypne. To zjistíte tak, že na termostatu stlačujete tlačítko pro snížení teploty až kotel vypne. Pokud nevypne, pak to bude tato chyba. Avizované zvýšení ceny elektřiny vás tímto způsobem spolehlivě zruinuje ! Výkon kotle nemá vliv na spotřebu elektřiny. Při vyšším výkonu je teplota dosažena dříve a naopak. Tedy pokud není výkon extrémně nízký jako 3 kWh atp. Termostat nesmí být u okna a dveří a jeho výška má být zhruba od 1,5m od podlahy.
Kotel jede jak má a termostat vypíná i zapíná při 8kw,jak jsem už psala. Vodu mám na 50 °C. Nevím,kde mám hysterezi hledat. Jen jsem reagovala na Miloše, že mi kotel nevypne ( abych musela znovu zapínat na pojišťováku ) i když jedu na míň než 10kw,jak píše milos Vytápím asi 100m2,ale to už jsem všechno psala.
Hystereze je volba teplotního rozptylu teploty. Vy k tomu termostatu máte návod,tam to je napsáno. Tady - thermo-control.cz/... - to je bod osm.
Jenže Vy máte problém s těma dveřma,jejich absencí,pokud si pamatuji.
Návod mám,ale stejně nevím,jak nejlépe nastavit. Pamatujete se dobře,nemám dveře a myslíte, že proto mám úniky tepla?
Hankas,už Vám to tu psali,jakékoliv dveře,dočasně,než budete mít kvalitní,by pomohly. Vytápíte chodbu,schody na komfortní teplotu. Mám podobný barák,ale zateplený a pálím pětinu elektřiny,než Vy.
Hysterezi neřešte,to nepomůže...
Já si také pamatuji absenci dveří, které mají být někdy z jara. Také jsem odpověděl, že je lépe si koupit dveře za pár korun, než protopit finance jako za dovolenou na Floridě. Chcete tím sdělit, že stále nemáte dveře a divíte se, že kotel pořád jede? To snad ani nemůže být pravda...
Já nikde neříkám,že kotel jede bez přestání,ale jede podle nastavení čezu,20 hodin s nízkým tarifem. Termostat vypíná tak jak má, po dosažení nastavené teploty !
Dveře vám nikdo zadarmo nedá a nové budu mít až v březnu.
Jenom je mi divné, že když je kotel na 12 kw, tak proč za hodinu vezme víc,alespoň mi to tak připadá,musím si to pohlídat a spočítat.
Kdyby jste byla z mého kraje,tak Vás dveřma zasypu. Rekonstruují se byty,starých dveří je všude plno. Stavební bazary ks po dvou stovkách...
I když,zima skoro za náma a do března už asi přežijete...
Já jsem před 1/2 rokem měnil všechny dveře a nabízel jsem původní cca 8let staré za odvoz. Zavolal jen pouze jeden, který je chtěl cca 100km dovézt. Takže jsem je vyhodil.
Inzeráty jsou plné dveří za odvoz.
Stačí dva hřebíky, kladívko a kus provazu. Na konci deky udělám tunýlek, zašiji nebo koníkem scvaknu, protáhnu provaz a připevním na dva hřebíky. Ještě máte nějaký problém? Asi ne, peněz na elektřinu máte asi dostatek, proto jste celou zimu bez dveří.
Hanko, nechápu proč si kupujete barák a ne byt, když nejste schopna vyřešit i malý problém. No, ale je mi po tom prd.
Termostat mám nastavený ok.. mám ale otázku jaký max výkon na elektrok. nastavít.. má max 12kW... jestli mu má nechat maximum, nebo ho nějak stáhnout, mam domek 4+1 80m2 a teplotu v soustavě jsem dal na 50C.. chápu že čím více kW mu nechám ti dříve natopí na požadovanou teplotu a "vypne".. otázkou ale je , jestli se to vyplatí třeba výkon 8 vs těch 12? Děkuji za rady
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.