Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odstěhování,věcné břemeno , zrušení trvalého

Od: alena* odpovědí: 19 změna:
Prosím o názor či radu . Před 7 lety dostal manžel darem od otce barák. V darovací smlouvě má manžel věcné břemeno , poskytnout otci byt + příslušenství. Otci jsme přistavěli byt a poté začali s rekonstrukcí další části baráku. Otec má ještě dceru , dcera ,přítel ani vnuk se nepodíleli ani manuálně ani finančně na přestavbě otce bytu. Vše jsme dělali s manželem a dětma. Před měsícem si vnuk vzal otce do svého baráku , otec se tady od tud odhlásil , přepsal si trvalé bydliště. Sám osobně manželovi řek že si jeho byt může předělat a pronajímat.Nyní se ozvala švagrová že by si otce byt pronajímali oni.Je možné aby otce byt , který má na dožití, ale přestěhoval se jinam a má tam trvalé bydliště , využíval a pronajímal jeho vnuk či dcera.? Děkuji za názory.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Záleží na znění smlouvy o věcném břemeni. Obecně platí, že služebnost užívání vázaná na konkrétní osobu = dožití zaniká její smrtí. Služebnost lze samozřejmě zrušit i smlouvou - zkuste se s otcem nejprve dohodnout. Nebude-li souhlasit, můžete podat žalobu na zrušení věcného břemene z důvodu změny poměrů.

NOZ § 1299

(2) Při trvalé změně vyvolávající hrubý nepoměr mezi zatížením služebné věci a výhodou panujícího pozemku nebo oprávněné osoby se vlastník služebné věci může domáhat omezení nebo zrušení služebnosti za přiměřenou náhradu.

Těžko po vás lze spravedlivě požadovat, abyste nesli náklady ze služebnosti, byli jí omezováni a výhody pobíral někdo jiný.

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, já jsem z dotazu nepoznal, jestli si chce švagrová nebo vnuk ten byt pronajmout pro své bydlení (nastěhovat se tam) nebo, zda ho chtějí pronajímat cizím osobám (a mít z pronájmu příjem) - upřesněte to. Zdravím!

doplněno 08.01.19 18:01:

iz - proto jsem chtěl to upřesnění od tazatelky (kterého se možná ještě dočkáme), ale i na mě to působí dojmem, že švagrová si chce přilepšit pronájmem cizího majetku. To jednak nejde a hlavně ten byt není dosud "právně čistý".

doplněno 08.01.19 20:00:

alena - děkuji za reakci. No, švagrová "utře", což ji jistě nepotěší .

iz*

Podle mne by mělo jít o pronájem třetím osobám. Pokud by dcera s vnukem chtěla v bytě bydlet sama, šlo by o nájem. > Z pohledu majitele či pronajímatele jde o pronájem, z pohledu nájemce (bydlící osoby) jde o nájem.

Ale řada lidí tyto pojmy zaměňuje a nesprávně použité "si pronajímali" není jednoznačné. (Nejspíš mi zase někdo vytkne, že bazíruji na češtině, ale tady jde o změnu významu.)

alena*
hodnocení

Ani švagrová ani vnuk se určitě nechcou nastěhovat , vnuk bydlí ve svém baráku , švagrová v baráku u přítele. Ale pronajímat otce byt. Vnuk to pobral asi takto , děda je v mém barák kde je trvale hlášený , ale na baráku ve svém rodišti má věcné břemeno na dožití , tak ho s dovolením dědy budem pronajímat ve svůj prospěch. Zatím se ani jeden konkretně nevyjádřil , ale jednání stylu , zatím otázek či narážek : Když jste vymalovali a uklidili tak budte pronajímat? Ne nebudem , kdyby se otec chtěl vrátit byť i na týden má tu svůj byt stále k dispozici . No vy máte k pronajímání 2 byty a třetí už by jste nezvládli , mluvil jsme s kamarádem rád by někam na dovču. Neni problém dej mu na mě tel. domluvíme se a když bude volnej termín neni problém. A když nebudete mít volný termín tehdy když bude potřebovat, tak může jít do dědy bytu , ptal jsem se dědy a on řek že může . Za nějakou úplatu za zprostředkování hi hih ih hi .

vilik*
Můžete mi prosím Bene nebo IZ krátce vysvětlit, třeba i odkazem, jak je tato situace řešena, když nájemník oficiálně neexistuje a je prohlášen dědou za dlouhodobou bezplatnou návštěvu? Peníze přeci s tazateli řešit nemusí a ostatní povinnosti vůči třetí straně (státním institucím) zřejmě také nechce. Přece společná domácnost se nezakládá na trvalém bydlišti. Opravdu mě to zajímá.
Předpokládám, že děda má navíc pořád vztah k bývalému majetku a případné dokazování by bral jako útok proti vlastní osobě.
Jak by tato situace měla být řešitelná z hlediska práva i z hlediska rodinného souladu?
(pro IZ, děkuji za vaši reakci jinde, mám řazeno dle posledních príspěvků a tam je počet odpovědí a poslední odpovídající, samozřejmě ta číslovka pouze víc zaujme, mám mnohem častěji jiné pořadí:))
ben®

vilik - pojem návštěvy definuje NOZ a neměla by trvat déle než dva měsíce. Jak to někde funguje (možná i návod, jak správně "navštěvovat") a jaké to způsobuje další problémy najdete viz odkaz. Ovšem, aby došlo k návštěvě, tak by tam měl s ní v bytě i dále bydlet původní uživatel bytu, protože jinak bez jeho přítomnosti už by šlo o zapůjčení bytu (třeba i bezplatné) a to už fakt nevím, jak by se to "elegantně"řešilo.

novinky.cz/...

vilik*
Děkuji.
Já si právě myslím, že "návštěvu" by šlo určitě v tomto případě použít, protože stačí odjet i na víkend a návštěva začne nanovo.
A jak jsem psal, děda de facto v bytě být nemusí a pochybuju, že by se s dědou v tomto případě někdo z rodiny šel soudit.
Na návštěvu tohoto typu zřejmě nepůjde žádným způsobem použít exekuční doložka ke smlouvě, pokud by šlo o klasický nájemní vztah a byly hrazeny řádně všechny náležitosti.
Ale jak píšu, nic jsem si k tomu nehledal a nijak to nepotřebuju, jen mě to ze zvědavosti zajímá.

bremeno
hodnocení

2x

Nejprve si nechte právníkem sepsat dohodu s otcem a zrušení věcného břemene. Pak můžete pronajímat byt otce pouze vy, byt už bude váš.

Dcera ani vnuk nemají právo byt otce pronajímat cizím lidem. Nevím jak by to bylo, kdyby otec nepodepsal dohodu o zrušení věcného břemene a nastěhoval si do bytu vnuka a bydleli společně v bytě. To asi nepřipadá v úvahu.

alena*
hodnocení

Neradi by jsme to řešili přes právníka , neradi by jsme aby si otec třeba myslel , nebo byl podporován v tom že jsme ho z baráku vyšoupli a už nemá ve svém rodném domě nic svého . Otci je 92 let , má své názory a nikdo mu je nevyvrátí . Třeba když jsme v těch našich bytech , otec přijde my máme kafe nabídnu mu že mu také udělám , odpoví : Ne , nechci nejsem tu doma , pojdte ke mě domu .

jjirka
hodnocení

2x

Já bych viděl velký rozdíl mezi osobou, pro kterou je zřízeno věc.břemeno užívání-je osobně známá, pro Vás přijatelná atd. a osobou, která by měla být v nájmu, kterou Vám tam někdo "přidělí". kterou neznáte, nic o ní nevíte, cizí člověk, který bude nemovitost užívat třeba špatným způsobem, ničit vybavení apod.Takže nepřipustit nic podobného.

hodnocení

1x

Pronajímat nemovitost, nebo její část může dle mého názoru jen a pouze majitel dané nemovitosti.

hodnocení

1x

Je třeba vidět přesný text věcného břemena. Podle Vašeho popisu nelze sdělit přesně o věcném břemenu. K čemu mu byl ve smlouvě o břemenu určen byt? Asi k užívání pro otce, nikoliv k pronajímání. Ale to spekuluji, bez znalosti smlouvy.

alena*
hodnocení

Ano smlouva zní na věcné břemeno na dožití a poskytnutí bytu , min, kuchyně + jedna mísnost + socilání zařízení a možnost využívat přilehlé prostory jako je zahrada , sklep . O pronájmu je tam pouze zaneseno že otec je srozuměn že barák budem předělávat a dále využívat k pronájmu.

Aleno, takže otec tam má na dožití...

nikoliv někdo jiný...

ageae
hodnocení

1x

Vnuk ani švagrová nemůžou byt pronajímat, protože jim nepatří. Pronajímat ho můžete jen vy. Já osobně bych to nedělala, budou z toho jen rodinné hádky. Oni po vás budou vyžadovat vydělaný nájem, ale kdo opraví byt, když ho nájemník rozkrade a zničí? Co když bude nájemník dělat bordel, kravál, přestane platit a odmítne se odstěhovat? Vy z toho nebudete mít ani korunu, jen kupu starostí.

alena*
hodnocení

Barák se přestavuje za účelem krátkodobých pronájmů , dovolenkářům . Otec barák daroval synovi a byl seznámen že se bude předělávat na pronajímání ,i je to zanesené ve smlouvě., my máme udělané 2 priváty , 3 se začíná dělat. Dokud bude otec naživu , jeho byt v žádným případě neuvažujem my pronajímat, respektujem věcné břemeno .

hodnocení

0x

@alena - tak ho s dovolením dědy budem pronajímat ve svůj prospěch
Řekla bych, že se mýlí - pokud je ve smlouvě o zřízení VB uvedena pouze povinnost "poskytnout otci byt + příslušenství", může oprávněný (otec) byt užívat pouze k vlastní potřebě či potřebě své domácnosti (což není vnuk, natož švagrová) a to pouze v takovém rozsahu, jaký byl v době zřízení služebnosti - tedy ne jinak, než bylo dohodnuto.

hodnocení

0x

Z mého pohledu: pokud je v domě věcné břemeno "poskytnout otci byt + příslušenství", tak to znamená, že v případě, že by se otec náhle rozhodl přestěhovat se zpět, musíte mu toto poskytnout. Trvalé bydliště někde jinde v tom nehraje roli.

A umím si docela dobře představit, že se po nějaké době přestane vnukovi líbit poskytovat vašemu otci bydlení, a vy ho budete muset přijmout zpět. Informace o tom, že otec dal svolení k pronájmu bytu a navíc jenom ústně, je k ničemu.

alena*
hodnocení

Také to tak vidíme , byt je vymalovanej , uklizenej připravenej na návrat majitele . Striktně ho budem bránit pronájmu.

V té představě s Vámi souhlasím. Už ted mluví tak , že je tam sice hezky že je mu dobře, že chodí do parku a vždycky za každou větou padne ALE ..., nikoho tu neznám, nemam si s kým povídat , nemam tu zahradu , staráte se o slepice atd .. Před pár lety si vymknul kotník , v nemocnici řekli že ho domu nepustí když tam je sám, že ho pustí jedině tehdy když půjde k nám , od prvního dne snad 100 x za den , dovezte mě domu , přijela sanita jel na kontrolu , poledne , 13hod , 14 hod. sanita s otcem nikde , říkám manželovi jed se podívat na barák určitě se tam nechal vysadit .

Samosebou tam byl , zpátky k nám ani náhodou , prý je tam dobře ale on chce být doma .Prostě starý strom se těžko přesazuje.Díky za radu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]