Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Elektrický tlakový hrnec - vaše zkušenosti?

Od: bohumil® odpovědí: 37 změna:
avatar bohumil

Používáme na vaření elektrický automatický tlakový hrnec. Zajímalo by mne, jestli jej používá více z vás a jaké s ním máte zkušenosti.

Přiznám se, že jsem osobně jeho velký "fanda".:-D Vaří rychle, bezpečně, nevypouští páru (vše zůstane v potravině) a hlavně není nutno jeho provoz hlídat (nepřipálí, nepřeteče!). Po vložení potravin a ingrediencí už uvaří sám, po uvaření přepne na přihřívání.

Mám na něj několik "vychytávek", týkajících se jeho provozu a využití a i jednoduchjou technickou, na rozšíření možnosti jeho využití (možnost časování i v provozu bez natlakování-jako klasický hrnec s možností nastavení času vaření). Pokud máte zájem, ozvěte se.


doplněno 17.05.23 11:16:

Tak otázka stará a diskuze poměrně rozsáhlá. Po dalších zjištěních a zkušenostech ještě doplňuji.

Mám takový dojem, zejména ze svého okolí (i má maželka :-D) a hospodyněk, kterým jsem tyto hrnce doporučoval, vzhledem k jejich opravdové praktičnosti a úspoře jak času, tak i energie, že největší problém pro ně je poměrně zbytečně "složité" ovládání, uvedené v návodech a na panelech a tak pak dochází k tomu, že není jejich opravdových výhod nakonec využíváno a dokonce k nim mají, zejména z tohoto důvodu, velkou averzi. Pouze výjimky potvrzují pravidlo, viz Suzy. ;)

A čím mají více funkcí a nastavitelných programů, tím se mi zdá, že je to horší. Osobně mám zatím konkrétní zkušenosti tedy s hrnci Avair, SwissHome a SilverCrest. U hrnců Avair a SwissHome, které mají poměrně jednodušší ovládání, je nejjednodušší si vždy, bez ohledu na konkrétní program, stisknout tlačítko některého programu s dobou vaření kolem 5-10 minut a pak si jen pomocí tlačítek + a - nastavit požadovaný čas vaření (viz v odpovědích uvedená tabulka).

Tyto časy si hospodyňka, pro různé úpravy a produkty poměrně snadno a brzo zapamatuje a pak už si je nastavuje i bez tabulky.

U hrnce SilverCrest je funkcí podstaně více a tím je to ještě nepřehlednější. Ovšem tento hrnec je jinak velmi dobrý (nerezová vložka) a navíc vybaven i programem pro pomalé vyření. Ale pro jednodušší jeho ovládání doporučuji tyto úpravy na ovládacím panelu, pro zjednodušení opravdového použití.

Vzhledem k tomu, že opakovaný stisk tlačítek u těchto hrnců navíc přepíná dokonce 3 časy, tak jsem zjednodušil ovládání takto: na tlačítko Pouldry (drůbež) jsem dal samolepku H-15,30,05, na tlačítko Steam/Veggies (zelenina) pak L-10,15,03.

H-15,30,05 je vaření při vyšším tlaku, L-10,15,03 je vaření při nižším tlaku. Úpravu času podle tabulky pak možno opět provést tlačítky + a -. Dále jsem pak samolepkou označil tlačítka pro "Dlouhé vaření", "Stop a Ohřev" (vpravo dole), "Odložení" a "Start". Čímž se opět ovládání a jeho zapamatování podstatně zjednodušší. No a pro návod opravdu pro každého, i pro toho, kdo v tomto hrnci ještě nevařil, jsem přímo na něj nalepil i tabulku s jednoduchým návodem, kterou se pokusím přiložit v odpovědi a dokáže jej kdokoliv použít i bez předhozí znalosti.

Štítky a návod na hrnec zhotovuji na počítači na papír a na spodní přilepení používám oboustrannou tenkou lepícící pásku a přes horní stranu průhlednou izolepu. Čímž je zajištěna poměrně velká trvanlivost a odolnost proti poškození. A takto těmito štítky přelepím původní nápisy tlačítek.

Ještě je opravdu výhodné, pokud se všechny tyto hrnce "dovybaví" tím pomocným tlačítkem, kterým je možné spustit časování kdykoliv. Šikovný manžel (bastlíř) to múže snadno udělat. Je to sice drobná, ale velmi užitečná úprava. Divím se opravdu výrobcům, že toto, místo těch zbytečně předprogramovaných a nepřehledných tlačítek, toto nedělají přímo z výroby. Bylo by to určitě praktičtější, než nějakých 12 tlačítek s různými časy, které je možné si nastavit jednoduše tlačítky + a -.

Tak toliko už asi opravdu závěrem. :)


Stručný návod SilverCrest.doc14.85 kB

 

 

37 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

0x

Bohumile, už jsem si všimla, že o tomto hrnci mluvíš s nadšením i v jiných odpovědích. Také jsem se už o něj zajímala, protože mám strašně ráda všelijaké kuchyňské vymoženosti a s nadšením podlehnu tomu, jak to někde vychvalují a samozřejmě koupím a pak se mi to tady válí. Třeba jsem takto koupila ten pomalý hrnec, takový ten čtveratý červený elektrický a moc se mi to nezamlouvalo, tak teď leží v garáži. To samé s tím hrncem parním, ten se mi podařilo prodat a pak jsem koupila takový ten velký, multifunkční halogenový hrnec a maso z něho nebylo moc dobré a zabíralo to jenom místo. Rovněž leží v garáži. Takže už jsem opatrnější. Ale před měsícem jsem si teda koupila ten strojek na těstoviny a s toho jsem opravdu nadšená. Koupila jsem italskou značku, byl trochu dražší, ale nelituji. Je to kvalita a parádně se s tím dělají těstoviny. Už si objednala i kamarádka, které jsem ho předvedla. A tak se chci zeptat, jakou máš značku toho hrnce. Já mám samozřejmě papiňák Tefal Clipso a jsem s ním moc spokejná, ale ten není elektrický a nemá ty samé vymoženosti, které popisuješ.

hodnocení

Suzi, s těmi hrnci které popisuješ já zkušenosti nemám, ale i z okolí jsem slyšel, že se po určité době, přestávají, z různých důvodů, používat. Ale pokud nevaříš přednostně na plynu a vaříš i na elektrice a používáš běžný papiňák, určitě by jsi tento využila a snad i používala stále. Má výhodu papiňáku (vaří rychle- ne póóómalu), nevypouští žádnou páru (nemusíš regulovat plotýnku) a když jej zapneš, tak už se nemusíš o nic starat, voda se nevyvaří, nic se nepřipálí a nepřipeče a nic nepřeteče (jako z obyčejného hrnce). Už i na pouhé uvaření "blbých"brambor, nebo rýže, které vaříš často, se vyplatí. Jinak, jak už jsem psal v těch jiných příspěvcích, využití je velmi praktické a široké a pokud by jsi měla opravdu větší zájem, pošlu více informací a i tu mou tabulku zjištěných potřebných časů vaření.

Co s týče mých zkušeností a hrnců. Já před třemi roky koupil první AVAIR IDA, místo klasického papiňáku, a přestože neměl libovolnou možnost nastavování časů, tak jsme jej využívali až do nedávné doby. A po cca roce, jsem na Aukru objevil, že jej jedna paní prodává za velmi výhodnou cenu (1000,- Kč) neboť jí dcera koupila ještě lepší (AVAIR ELA) a tak ten starší prodávala. A tak jsme si jej koupili, po zkušenostech s tím prvním, ještě i na chatu. Nachystáme, jdeme na houby a když přijdeme, máme uvařeno.*smich* A aby byla možnost nastavování časů v rozsahu libovolně, přestavěl jsem, u těch mých starších, celé ovládání (koupené od Číňanů) a už to funguje jako u těch současných.

Jinak co se týče těch typů. Je jich už nyní více. Co se týče značky AVAIr, tak u nás je dováží firma Bionaire.cz a v současné době jsou k dostání AVAIR ELA LUX. Ty jsou dražší a jsou v ceně kolem 2800,- Kč. Pak, jak jsem psal, tak na Alebertu Hypernově měli loni značku SwissHome a za 1300,- Kč. Ty jsem koupil našim dvěma dětem.

Jinak koukni na odkaz na Heureku (můžeš kouknout i na recenze produktu, že nejsem sám co jim "fandí"). Je jich tu v nabídce víc a v podstatě jsou asi shodné. Já tedy mám tu osobní zkušenost se značkou AVAIR a SwissHome. Toliko pro dnešek.;)

heureka.cz/...

 

tentato
hodnocení

0x

Tak ty všechny vychytávky jak vařit, by měly být v návodu, ne?

A pokud do hrnce a regulace /nevím, jak to myslíte - technickou?/ nějak zasahujete, tak je to pro normálního člověka, který drátkám nerozumí, nebezpečné.

Též, je-li hrnec nový a v záruce, tak při závadě nemusí být záruka uznána, když v servisu zjistí, že se v tom někdo hrabal.

hodnocení

No právě že v těch návodech a nakonec i ty přednastavené (předprogramované) časy, pro různé uvedené potraviny, jsou skoro vždy doslova hloupost. Sám nevím sice proč, prošlo mi těch návodů rukama už víc a toto jsem zjistil. A zajímavé je, že se i mezi jednotlivými hrnci a návody, tyto přednastavené časy a doporučení, kolikrát i podstaně liší. A vlastní "praxe" je úplně jiná. A tak jsem, na základě vlastních zkušeností, zhotovil tabulku se specifikací reálných a pravdivých konkrétních časů, potřebných pro vaření různých (nejběžnějších) potravin, od brambor, rýže, zeleniny až po různé druhy masa at.d. Pro ty základní, častěji vařené, si to člověk i snadno zapamatuje (brambory, rýže a pod.). A z tohoto důvodu je nejlepší, pokud tento hrnec má možnost nastavení času, v širokém rozsahu vaření, podle potřeby. Což třeba starší hrnce AVAI IDA neměly. Ale v současnosti už většina tuto možnost, mimo předprogramované možnosti, má. U těch co to neměly, bylo nutno používat případně opakované kombinace přednastavených časů.

A jinak, i pro uživatele těch starších hrnců, jež toto možnost nemají (a já je mám dva, právě ty AVAIR IDA), je poměrně snadná a levná možnost úpravy tohoto hrnce na nový systém s možností nastavování různých časů. Cenově to vyjde na max. 300,- Kč (výměna kompletního ovládání zakoupeného na Aliexpressu). Ale to už chce trochu znalejšího a zručnějšího kutila. Ale i u toho, pokud dodrží v zapojení vše, tak jak bylo původně, to není velký problém. A do části silové (nn) se zasahuje pouze připojením přívodu a vývodu z hlavní ovládací desky (pouze 4 vodiče).

Co se týče té technické úpravy a záruky a zásahu do spotřebiče, je to sice pravda, ale pokud už je po záruce (případně to někdo riskne), nic mu nebrání. A úprava je velice jednoduchá a zvládne ji každý šikovný bastlíř. Jde o doplnění jednoho malého tlačítka a propojení dvou drátků do stávajícího obvodu mn. A to v nízkonapěťové části, do části nn se vůbec nezasahuje.

Vím že Tvá připomínka byla pouze "teoretická", ale trozepsal jsem se proto, pokud by měl někdo zájem o podrobnější vysvětlení.

Tomu, že jsi udělal novou tabulku na ty časy pro různé potraviny věřím, protože mám sama vyzkoušeno, že i když ty tabulky u různých spotřebičů uvádí, tak nejsou ani zdaleka přesné. Mám třeba mikrovlnku Whirpool s tím crisp systémem a tam to opravdu musí člověk vychytat sám v praxi. A nejenom tohle. Jinak na rýži mám ten rýžovar, ten jediný funguje přesně a to jsem ho koupila na tržišti přímo u Vietnamců. Akorát že se ten kotlík co je uvnitř, rychle ošoupe ten teflon, ten teda není kvalitní. A tak už mám třetí, protože nevím kde bych koupila tu nádobu a tak mám už dva, které jsou v pořádku a vaří, zase v té garáži :-D, protože do nich nemám tu nádobu. Jinak přístroj funguje. Jenomže oni náhradní nádoby neprodávají, tak vždycky koupím celý nový. Teda žiji tady 13 let a za tu dobu mám ten třetí kus, tak to zase není tak strašné. *smich*

hodnocení

V těch našich hrncích AVAIR IDA jsou také ty nádoby s úpravou teflonem. Na míchání a umývání těchto nádob se nesmí používat žádné tvrdé předměty, zejména kovové, ale ani dřevěné. Nejlepší je měkčí plast, nebo silikonové stěrky. Je velmi háklivý na mechanické poškození. Ale i pokud se částečně poškodí, ani moc to tak nevadí, pokud se nepoužívá nádoba s touto úpravou bez vody, nebo na smažení (pánve). Dříve a i dnes se v hliníku vařilo a vaří běžně a ty "šplechty", že jde o nebezpečný materiál, jsou stejné, jako že je škodlivé používání mikrovln.*nene*

Ale u těchn nových hrnců AVAIR ELLA LUX je nyní nádoba s nepřilnavou úpravou keramikou a snad má být trvanlivější. Co se týká třeba pánví, je to pravda, to mám ověřeno. U těch SwissHome je rovněž teflon a u ostatních nevím.

Jak vypadají ty dva naše upravené AVAIR IDA přikládám na foto. Ta čísla jsou minuty předprogramované a těmi tlačítky +/- se dají libovolně upravovat. Původní popisy (anglické a čínské) jsem přelepil, neboť stejně nebyly relevantní. Oproti třeba mikrovlnkám, u kterých je nutno čas nastavit podle množství potravin, u tohoto hrnce to neplatí. Zde čas vaření počíná až po natlakování, tekže je jedno, o jaké množství potraviny v hrnci jde. Vžda je uvařeno stejně.

A ta má jednoduchá úprava spočívá v tom, že po nahřátí bez tlakové poklice, se nasimuluje "tlak" a hrnec vaří i bez poklice po nastavenou dobu. To je výhodné třeba pro vaření těstovin, které se pod poklicí a pod tlakem vařit nesmí. A vzhledem k tomu že je vaříme dosti často, i to je nyní velká výhoda. Dám vařit vodu, načasuji 11 minut, a když voda vaří tak tam vsypu těstoviny, zakryju spešl silikonovou poklicí (brání případnému překypění) a stisknu to tlačítko. Běží čas a po jeho uběhnutí hrnec několikrát zabzučí a intenzivní ohřev se přepne na přihřívání. Pak se pouze vypne tlačítkem úplně a těstoviny jsou uvařeny OK.*palec2*

Elektrický  tlakový hrnec -  vaše zkušenosti?
Elektrický  tlakový hrnec -  vaše zkušenosti? #2
Elektrický  tlakový hrnec -  vaše zkušenosti? #3

Jojo, "spešl" silikonovou poklici mám také, koupeno na AliExpres už asi davcetkrát i pro známé a kamarádky. Vynikající věc do kuchyně. Nikdy nic nepřeteče. A za pár korun. my jsme je platili kolem 80 korun, tady je za 199Kč a plus poštovné. ;)

 

maska65*
hodnocení

0x
Dobrý den. Mám dotaz. Koupila jsem Swiss home v Albertu a vyvarila se mi všechna voda, sám hrnec nevypnul. Je správně uvedeny popis uzavírání? Četla jsem, že jste kupoval. Ten ventil jde tak jednoduše otočit, jakoby neměl zadny odpor. Popravdě jsem myslela, že v něm udělám třeba základ, osmažím cibuli, zatáhnu maso, jako v klasickém tlakaci, ale to zřejmě nejde. Nebo ano? Děkuji za odpověď
janam*
Já jsem tam záklaf udělala bez problémů. Víko jde poravdu lehce, ale funguje perfektně. Nezapomněla jste ventil dát do polohy zavřeno? To je jediné co mě napadlo. Stalo se mi to taky, ale zjistila jsem to tak, že se mi neodečítal čas a mírné unikala pára. Po uzavření ventilu to bylo ok.
hodnocení

Nějak se ke mě nedostaly Vaše dotazy. To vyvaření způsobilo že jste neotočila "zvonek" páčkou dolů a nechala jej opřený nahoře (u tohoto typu) o rukojeť. Ale mělo by to být chráněno i tak, že pokud se voda vyvaří a hrnec "přehřeje", přívod el.se vypne a hrnec hlásí poruchu. Co se týče přípravy (osmažení cibulky a rozehřátí tuku apod.) a rovněž zahušťování po uvaření a dušení, tak je to možné bez poklice, ale nutno hlídat a vypnout. A také se v něm, pokud je potřeba, dá vařit běžným způsobem, ale pak je hrnec nutno hlídat a vypnout. A proti přetečení, v tomto případě, doporučuji tu spešl silikonovou poklici, uvedenou výše. Jinak tabulku s časy jsem zveřejnil na základě požadavku pí.Suzy v samostaném dalším dotazu a pro případ přikládám i zde.

Pokui by byly další dotazy, tak je sem, nebo k otázce k tabulce, napište, snad se ke mě dostanou. Na tento server se koukám pravidelně a pokud mohu poradím a pomohu. ;)


Malá tabulkla časů vaření SwissHome.doc31.74 kB
vercaa

Dobrý den,

koupila jsem Swiss home v Albertu. Je nějaký návod, jak vařit např. gulaš atd. Nic jsem zatím nenašla. Děkuji

hodnocení

To maska65. Jak píše jana, špatně byl nastaven ten "zvonek" přetlakového ventilu. Pak dojde k vyvaření a hrnec časově nevypne. Nutno vždy dobře zkontrolovat. Hrnec vypíná časem pouze při dosažení tlaku. Ale měl by vypnout bezpečnostní pojistkou, v přístrojové části, která je ale nevratná a musí se vyměnit. Opraví to zručný opravář ale je ji nutno sehnat (já je kupoval, pro jiné účely, na Aleexpressu).

hodnocení

To vercaa. Dají se v něm vařit guláše všeho druhu. Při otevřeném hrnci a zapnutí na jakýkoliv čas se dá tuk, cibulka a po zčervenání se rozpustí paprika. Pak se přidá maso a voda jako na běžný guláš. Nasadí se poklice, zkontroluje "zvonek" přetlakového ventilu aby byl uzavřený, nastaví se čas vaření (vepřový méně, hovězí déle). Pro nastavování časů pro různé potraviny si stáhněte mnou uveřejnenou tabulku. Jde o časy zjištěné na základě zkušeností, případně si je mírně upravte.

 

damat*
hodnocení

0x
Mam elektricky papinak a je to bomba nahreje se natlakuje vypne nic neuchazi za nastavenou dobu se vypne a prejde na ohrivani pokud stim nic neudelam za 4 hodiny se vypne uplne, funguje i jako pomaly hrnec a to je luxus nic podlivat nic nemichat, gulasek z toho jak vino, treba kysele zeli 20 minut a je akorat bez podlevani, michani, kdyby odesel beru opet elektricky papinak
janam*
Mám ho nový, zda se to být super, akorát ty přednastavené časy nesedí. Guláš jsem musela nastavovat 2x čas, ale snad to vychytám. Neví někdo, jestli je někde k mání aspoň jednoduchá kuchařka?Také by mě zajímalo, jestli se v tom skutečně dá udělat třeba buchta. Je tam nastaveni na koláč, ale nemám odvahu.

 

dagmar*
hodnocení

0x

Koupila jsem si elektrický tlakový hrnec First Austria a zatím jsem v něm pekla koláč s ovocem, mramorovou buchtu podle návodu 30 minut a je to výborné a boloňské těstoviny 3 minuty, mě se to zdálo málo, tak jsem přidala na 6 a vyndala jsem skoro z těstovin kaši, tak pozor na to , jen podle návodu a zatím mohu doporučit. Hledám kuchařku, recepty na tento hrnec, zatím jsem nic nenašla, zdraví Dagmar

 

hodnocení

0x

Tak já jsem si nakonec koupila hrnec Salente Ario. Má dvě poklice. Jednu na tlakové vaření a jednu co funguje jako horkovzdušná trouba. Je teda možné koupit jenom s jednou tou poklicí, vyjde to levněji, ale já už jsem to koupila komplet a nelituji. Posílám foto a právě se v něm vaří polévka, a je trochu upatlaný ;), ale jinak jsem s ním naprosto spokojená. Skoro vůbec už nepoužívám sporák a to mám indukci a mám ji ráda. Ale úplně si vystačím s tímto hrncem. Každý den je u mne v provozu. Vaření v něm je snadné a hlavně velmi úsporné. Když potřebuji něco napřed orestovat a pak vařit pod tlakem, tak napřed zapnu restování, míchám a stojím u toho. Ale to není dlouhé, pár minut, když vidím že to stačí, klidně ručně vypnu program restování tlačítkem, nečekám až doběhne nastavený čas, není to nutné, naleju vodu dochutím, přiklopím poklicí na tlakové vaření, a nastavím ručně nízký tlak a dobu vaření podle toho z čeho vařím. Od 15 do 30 minut. Krásně se v něm uvaří luštěniny a vůbec všechno. No a tu horkovzdušnou troubu používám ke grilování naložené všelijaké zeleniny, nebo všelijakého masa a vždycky jsem naprosto spokojená. Také nastavím ručně a za 30 minut mám krásně ugrilovanou směs zeleniny. Hrnec už mám 3 měsíce a jsem velmi spokojená.

hodnocení

Suzymon - náhodně jsem "zabloudil" na mou starou otázku a přečetl si Vaši aktuální zkušenost. Tak co, měl jsem pravdu?:-D

Ješte k těmto "chtrým" spotřebičům uvádím, že velký problém jej někdy jejich "přetechnizování" a složité a mnohdy nepřesné návody k používání. Konkrétně třeba u těchto hrnců, většiny výrobců, jsou přednastaveny, pro úpravu různých potravin, programy (tedy spíše časy) a ty většinou neodpovídají potřebným dobám dle skutečnosti. A mnoho hospodyněk pak odradí i ty složité návody a možnosti, přičemž u tohoto hrnce prakticky stačí, zjistit, nebo mít tabulku časů pro vaření jednotlivých produktů a pak, dle této tabulky, nastavit potřebný čas. Tedy jednoduše a bez nějakých složitých úvah o programech. Já říkám, že mnohdy jsou některá zařízení uváděna a tak "chytrá", až je z toho člověk hloupej a odradí jej to, tato zařízení, používat.

A tak Vám i všem ostaním, kteří dali na mou radu, přeji, aby Vám tento hrnec sloužil k plné spokojenosti i nadále. A v současné době, kdy se tak aktivně "propaguje" šetření el. energií, je tento hrnec, podle mne, jeden z velmi úsporných spotřebičů v domácnosti. A připočteme-li i jeho praktičnost, tak není nad něj.*palec2*

omg

A co teprve hrnce worwerk cookido - ten stoji snad 40 litru ale zase ma wifi

omg

Bohumile, měl jste pravdu. Já jsem tady přidala i foto, ale už se neukázaly. Ale to nevadí, podle značky si ten hrnec může každý najít. Já jsem s tím hrncem pořád spokojená a ovládání vypadá složitě, ale nakonec opravdu není. A to se neřídím pouze přednastavenými programy, a nastavuji si sama jak to potřebuji. U toho co mámdoma si mohu i vybrat, jestli vysoký tlak, nebo nízký a dobu v minutách. Akorát jsem v tom ještě nic nepekla, protože na to se mi to zdá malé. Alemožná tak bábovka pro dva lidi by nebyla špatná, ale to neriskuji, mám troubu a když už se s tím patlám, tak bych to nerada zkazila. Ale jinak fakt velice dobrý pomocník v kuchyni a opravdu úsporný. *palec*

 

lucynka18
hodnocení

0x
Dobrý den, koupila jsem v Albertu elektricky tlakovy hrnec swiss home 6663 a nebyl k tomu absolutne zadny navod, jak pouzivat… jakoze jo, jak zapnout a cistit ok. Ale ja klikla na maso a objevilo se P13, tak jsem si rikala co to je… slo tim hybat sipkama od P1-P33 tusim, tak si rikam co to do prcic je? 33 programu na maso a jak poznam jaky je jaky? Nechala jsem tam to 13 a pak jsem narazila na vas ,,clanek” a jestli to dobre chapu P je nevim co teda, ale cisla u toho jsou minuty? A ja zrovna zkousim koleno. No to se mi za 13 minut asi neudela co? A jde nejak v prubehu toho cas menit? Zkousela jsem sipky a nic… a ten ventil ktery se pomalu hybe sam tak v navodu je otocte, ale be jakym smerem nebo do jake polohy… fakt neprehledny a navod k nicemu. Byla na tom nejaka nalepka tak snad jsem to udelala dobre netusim. Poradite nekdo?
hodnocení

Jasně že poradím.:)

1. Ten klobouček nahoře se otáčí tak, že pokud se natočí proti ručce na uchopení, tak je přetlakový ventil otevřen. Pokud by jste jej takto nechala, hrnec se nenatlakuje a nebude odečítat nastavené minuty. Takže pokud spouštíte vaření v hrnci, vždy musí být otočena páčka na kloboučku mimo ručku! Při vaření jím nesmí unikat žádná pára (pokud je hrnec v pořádku). Je to pouze bezpečnostní uzávěr, ne jako u běžných papiňáků. Po ukončení vaření je jím možno hrnec rychleji odtlakovat, páru odpustit. Ovšem pozor na opaření! Pokud je potřeba urychlit otevření, lepší je vzít plátěnou utěrku, namočit ji ve studené vodě a položit na kov poklice. Po zahřátí utěrky opět propláchnout ve studené vodě a opakovat.

2. Ano, to P13 (Pxx) znamená počet minut, které bude hrnec vařit, ale až po nahřátí a natlakování ! Takže nezáleží, kolik je v hrnci obsah - množství potraviny, nebo vody, vždy veškerý obsah bude vařit pod tlakem po celou tuto nastavenou dobu. Což zajišťuje vždy potřebnou dobu vaření, bez ohledu na množství. Pouze se prodlouží doba rozehřátí, což nemá na vlastní vaření žádný vliv.

3. Ty minuty jdou, ve všech přednastavených programech, upravovat tlačítky + a -, takže je možné si nastavit libovolně potřebný čas. A vzhledem k tomu, že ty přednastavené programy většinou nejsou (podle mých zkušeností) relevantní, tak jsem vypracoval praktickou tabulku základních časů, odpovídajících dle mých zkušeností, pro vaření základních potravin a produktů. Pochopitelně si toto můžete upravovcat i dál, podle vlastních zkušeností. Z tohoto důvodu doporučuji nekoukat celkem na přednastavené rpogramy, ale vždy si stlačit kterýkoliv, který má přibližný čas podle tabulky a ten si pak přesně doupravit tlačítky + a - na čas potřebný dle tabulky.

4. Změna času je možná i během už probíhajícího vaření. Provede se stiskem tkačítka STOP, kdy se přeruší nastavený program a vaření se vypne a poté se navolí jiný čas, dle potřebné změny a po odblikání na displeji se spustí tento nový čas. Někdy ale dochází ke kratší prodlevě do zniovuzapnutí, což ale nemá na nic vliv. Další průběh času vaření bude dle nového nastavení.

5. Po ukončení vaření se hrnec přepne do přihřívání (na displeji se objěví "bb") a v tomto režimu drží několik hodin pokrm na teplotě cca 70 st.C. Pokud chcete hrnec vypnout úplně, je nutné stisknout tlačítko STOP.

6. V případě potřeby odložení startu vaření je potřeba navolit běžně potřebný čas vaření a ihned zadat tlačítkém čas odložení (po 30-ti minutách). Vaření pak začne po nastaveném čase odložení. Pokud chcete opět něco změnit, stiskem tlačítka STOP vše zrušíte a můžete nastavovat znova.

7. To konkrétní koleno doporučuji vařit tak 25 - 30 minut. Jde to pak dobře obrat od kosti. Já takto vařívám vepřovou hlavu. Jinak je základ v tom, že vepřové maso potřebuje kratší vaření a dušení, hovězí, skopové a zvěřina o něco delší. Rovněž pak má vliv na potřebnou délku varu, zda je maso v menších kouscích (kostky na guláš, plátky na dušení), nebo ve větším kusu. Ale na to určitě pčijete sama po poměrně krátké době používání.

8. Ještě upozorňuji, že se v tomto hrnci nesmí pod tlakem vařit těstoviny! Ty je možné vařit pouze bez poklice, nebo se silikonovou poklicí proti překypění a čas je nutné hlídat a hrnec ručně vypnout po potřebné době vaření. Prakticky jako v normálním hrnci. Čas nastavení pro zapnutí je možný použít libovolný, ale vypnutí je nutné vždy pouze ručně!

Vkládám mou tabulku časů vaření, i stručný návod konkrétně k tomu hrnci Swis Home, který jsem vypracoval pro použití v domácnostech našich dětí, jež je rovněž vlastní a používají. Pro porovnání přikládám i tabulku pro naše hrnce AVAIR (s mou úpravou). V podstatě mezi nimi nejsou nějaké podstanější rozdíly,

Myslím ,že by to snad mohlo stačit. *smich* Pokud by jste měla ještě nějaké dotazy, napište.;)


3.Malá tabulkla časů vaření SwissHome.doc31.74 kB
hodnocení

Nepodařilo se sice vložit vše, ovšem ta podstatná je OK. Zdravím a přeji hodně úspěchů a spokojenosti s užíváním tothoto hrnce, *palec2*

lucynka18
Ty blaaaaaho, moc dekuji za odpoved, odpovedel jste mi na vse potrebne a jak pisete, na zbytek si asi prijdu casem, preci jen jsem hrnec dnes pouzila poprve:) koupila jsem ho loni pred Vanoci a zapomnela na nej :D koleno nakonec byla potreba varit hodinu, jinak bylo stale tuhe… asi nejaky spatny kus :D
Urcite budeme zkouset dalsi veci a uvidime.
A kdyz tam chci varit bez te poklice, treba polevku nebo tak nebo zaklad na gulas… tak to normalne zapnu do elektriky vyberu program (nebo proste nastavim cas) a proste varim a az dovarim, zmacknu stop? Chapu to spravne… proste jako normalne, jen nedam poklicku?
Nebo pripadne kdyz udelam treba zaklad na gulas, vypnu, prileju vodu a pak priklopim a muzu dal varit uz pod tlakem? No budu zkouset a uvidime :D zatim diky a hezky vecer
hodnocení

Tak ještě doplňuji na základě Vašeho dotazu.

Pokud tedy chcete vařit bez poklice, tak zmáčknete jakýkoliv program, neboť jeho čas Vám hrnec pouze zapne a vypnutí pak stejně nezajistí a musíte hrnec vypnout ručně tlačítkem Vyp./Stop. A při vaření bez tlaku doporučuji použít, místo poklice od hrnce (ta nesmí být osazena), silikonovou pružnou poklici, uzpůsobenou proti překypění. Dá se rovněž koupit na netu, nebo na Aliexpressu.

Co se týká guláše a přípravy pod něj, tak si, hned na počátku, navolíte potřebné mminuty (vepřový cca 20 minut, hovězí 25 minut) a do hrnce si dáte na tuk cibulku, po zesklovatění, nebo potřebném usmažení na žádanou "barvu" rozpustíte papriku a pak přidáte nakrájené maso, sůl a další koření (majoránka, pepř, nové koření, bobkový list a pod. dle zvyku). Po promíchání a chvíli dušení pak již zalejete pouze potřebným množstvím vody a osadíte tlakovou poklici a uzavřete ventil na ní. No a pak už proběhne normálně tlakové vaření, tedy až se vše rozehřeje a natlakuje se hrnec, vaří se po nastavenou dobu, kterou jste zvolila hned na počátku při přípravě. Po ukončení vaření a automatickém vypnutí provedete odtlakování, pak opět zapnete na libovolný čas, zahustíte (mouka, struohaný chléb a pod.) , chvíli povaříte a vypnete tlačítkem Vyp./Stop. To zahuštění můžete provést kdykoliv, i třeba s odstupem času, kdy jste mimo. Po tuto dobu se obsah udržuje při teplotě těch cca 70 st.C (přihřívání).

Při "segedínu" vložíte ještě k masu potřebné množství zelí, promícháte a uzavřete poklicí "na tlak".

Co se týká polévek, ty je vaříte běžně pod tlakem. Pouze v případě použití třeba mražené, nebo předvařené zeleniny to chce pouze krátké časy, aby se zelenina nerozvařila. Ale třeba klasickou bramboračku (případně zeleninovku) - na kostky nakrájené brambory, na kolečka mrkev, cibuli, koření (pepř, bobkový list, nové koření) a pro zeleninovku příadně i další zeleninu, dám vše do hrnce a dám vařit na 3 minuty pod tlakem. Pak nechám vychladnout tak, aby šla sejmout poklice, udělám zásmažku z másla a mouky a po zapnutí hrnce, na libovolný čas, zavařím zásmažku a nechám chvíli povařit (už bez poklice). Pak vynout tlačítkěm Vyp./Stop. V případě masové polévky po vyvaření vývaru z masa se zeleninou (pod tlakem), po sejmutí tlakové poklice pouze zavaříte stejným způsobem jako zavářku, už bez poklice, třeba těstoviny, případně drobení, krupici a pod.

Velká výhoda je, že můžete přednastavit čas počátku vaření a po ukončení se jídlo i přihřívá. Takže my třeba jedeme dopoledne nakupovat, než vyjedeme, dáme do jednoho hrnce vařit přílohy (brambory, rýži) a do druhého na "základ" plátky masa na dušení. Odložíme na 11.00 hodin (vaření brambory 5 minut, maso 20-25 minut) a po příjezdu z nákupu je uvařeno a pouze zahustíme maso a můžeme jíst. A pokud se zdržíme, je to stále teplé a ihned možné rovněž jíst. *smich*

Ono chce to vyzkoušet a postupně už na vše, i možností dalšího využití, přijdete sama. ;)

okolik

Dobrý večer Bohumile a Suzymon,

ráda bych vám poděkovala za inspiraci s kterou jste mi pomohli realizovat budoucí dárek k narozeninám 21.3. Obdarovaná ráda vaří a peče.

Před dvěma dny večer jsem zadala objednávku a dnes vyzvedla kamaráda :)se jménem Salvente *palec*.

Upřímně, jsem zvědavá, jaké vzbudí nadšení. Jelikož mne k nákupu přimělo bezpečnostní rozhodnutí, v poslední době čím

dál častější připálení z důvodu opomenutí přípravy pokrmů.

Určitě vytisknu časy přípravy.

Varu zdar!:-D

rider

A to funguje jak, otevřu hrnec naleju vodu a brambory a zapnu 4 min.? Vždyť ta voda se musí nějakou dobu dostávat do varů ne? Nebo čas začne odpočítávat až po té co se voda dostane do varu?

Elektrický  tlakový hrnec -  vaše zkušenosti? #4

Ano, čas se začne odpočítávat a začne běžet od chvíle, kdy je hrnec natlakován na potřebnou teplotu. A ta doba se samozřejmě různí. Já jsem s hrncem pořád naprosto spokojená, a opravdu výrazně ušetří hodně času a i energie. Ještě se mi nic nepodařilo zkazit. Používám skoro každý den. :)

hodnocení

Co se týká těch přednastavených "programů", tak to je celkem nanic. A to zobrazení Pxx znamená, že to xx jde o čas vaření pod tlakem. Pak je možné těmi tlačítky +/- upravovat v daném programu v určitém rozsahu libovolně tento čas, třeba dle mnou uvedené tabulky.

A jak píše Suzymon. Jde o čas, kdy hrnec vaří už "pod tlakem", tedy po rozehřátí.

Čas uvedený v tabulce je čas, který běží až po natlakování (tedy po ohřátí obsahu až na teplotu kdy se vytvoří pára a potřebný tlak). Tento stav (odvozený od teploty, snímané termostatem pod plotnou hrnce), odstartuje teprve odpočítávání času. Pak, po uběhnutí tohoto nastaveného času se hrnec vypne a přepne na přihřívání při cca 70 st.C, na delší dobu, nebo dokud jej nevypnete tlačítkem. Pochopitelně doba rozehřátí se odvíjí od množství a druhu vložených potravin a množství vody. Ale obsah se pak už vždy uvaří za daný čas, bez ohledu na jeho množství. Pokud se na hrnec nedá poklice, pak funguje normálně jako běžný hrnec na plotně a je možné v něm připravovat základ pro masa, nebo i vařit. Ovšem nedojde k automatickému vypnutí, i když máte čas nastavený. Ten je možný nastavit libovolně. Což jsem si ale já, u našich hrnců, "vylepšil" tím, že jsem je doplnil tlačítkem, kterým nasimuluji sepnutí tím termostatem, jako při uzavřené poklici. Takže i při vaření bez poklice mohu "nastartovat" časování a po nastaveném čase se hrnec vypne sám i v tomto případě. Dost se divím, že to, u těchto hrnců, již není provedeno přímo ve výrobě. Aspoň jsem se s tím, u žádného, zatím nesetkal. A přitom je to rovnež velice praktické a má to dosti využití.

hodnocení

Suzymon- moc mně těší, že jste s hrncem tak spokojená. Já když jej kdysi koupil ten první (teď už máme celkem 4 - 2x doma, 1 x chata, 1 x mobilheim) a snažil se manželku přesvědčit o tom, jak je to výhodné a praktické, tak jsem měl z počátku velké problémy. :-D Ale po určitém čase si už na to rověž zvykla a dnes už bez něj "nedá ránu". *smich*

Ono dělá hodně to, že to mají některé hospodyňky zbytečně moc "složitý", s těmi přednastavenými programy, které to mnohým komplikují a pokud nepochopí systém, tak je to pro ně moc složité. Ono by úplně stačilo, kdyby tam byla pouze dvě tlačítka + a - a těmi se dal nastavovat průběžně ten čas. Třeba jako je to u indukčního sporáku, který má možnost nastavování času vaření. Takže by stačila pouze čtyři tlačítka. + a - na čas, tlačítko času odložení a tlačítko Stop. No a případně, kdyby tam bylo to tačítko pro start časování bez poklice (mé vylepšení), které žádný nemá. A pokud by k tomu byla taková relevantní tabulka s potřebnými časy, jakou jsem si vypracoval já, tak by to úplně stačilo a bylo by to podstatně jednodušší pro pochopení.

K tomu ještě jako "perlička" co se týká zakoupení těch co máme my. Většinu z nich jsem nakoupil na net-bazarech, kdy si to někdo koupil a asi si s tím nějak "nerozumněl" a tak to pak levně prodával. Takže jsem je kupoval za cenu 500 - 800 Kč maximálně a vždy skoro nové. A za tuto cenu se nedostane ani obyčejný papiňák. ;)

Zdravím Bohumile, dobrý nápad kouknout na bazar. Můj syn si ho totiž chce také pořídit, viděl ho u mne v provozu a moc se mu zamlouval. Já mám teda ten i s tou poklicí na horkovzduch a on chce samozřejmě ten samý. Tak jsem na bazoš koukala, ale zatím tam nikdo nenabízí, ale budu sledovat. Jinak já jsem moc spokojená, jak už jsem psala a také ho používám intuitivně, málokdy využívám nastavené programy. Většinou si čas upravuji sama. Je to strašně snadné a rychlé vaření. A jídlo je moc dobré a maso nemá chybu. :)

hodnocení

Suzymon- ještě drobnost. Nevím jaký jste si koupila ten Váš hrnec, který má poklici na horkovzduch. Já mám zatím zkušnosti s hrnci Avair Ida (ty původně, ale u nich jsem vyměňoval ovládání, neměly možnost plynulého nastavování času), Avair 6 ella, SwissHome a SilverCrest. A ten SilverCrest má rovněž navíc i možnost toho "pomalého vaření", ale přiznám se, toto jsem zatím nikdy nevyužil. Ono je jich nyní mnohem víc, ale zdá se mi, že jsou mnohdy až moc zbytečně složité.

Na těch bazarech se nejčastěji objěvují právě ty SwissHome a SilverCrest. Ono, podle mne, čím jednodušší je jejich ovládání, což bývá zejména u těchto levnějších, tím je to pro mnohé uživatele i z počátku, také daleko jednodušší a neodrazuje je to zbytečnou složitostí. No a důležité vždy je, aby pro první zkušenosti byly opravdu vhodně nastavené předprogramované časy (které u většiny tedy relevantní nejsou) a to pak mnohé odradí. Pokud mají dobrý podklad správných časů, pak je počáteční neúspěch, volbou předprogeramovaných špatných časů, neodradí a už velice snadno získají i další zkušenosti a získají větší důvěru a nakonec si vaření v těchto hrncích oblíbí.

Tímto už asi, na tomto "linku" končím. Případným zájecům jsme doufám poskytli oba dost informací. Zdraví Bohumil.:)

Bohumile, už jsem to tady psala, ale asi jste to nečetl. Je to Salente Ario, tady se na něj můžete podívat. Má dvě poklice, byl právě dost drahý, ale nelituji. Využívám obě poklice. Jedna pracuje jako horkovzdušná trouba a druhá je ta tlaková, co znáte. Kouknu na ty co uvádíte Vy. Hezký den.

 

okolik

Suzymon, prosím napadla mne taková vtíravá myšlenka:-D. Někde jste se zmínila, že si pečete chléb, tak jsem se chci ujistit a dost možná zaujme i někoho dalšího. Pečete chléb v hrnci a jakou máte s ním zkušenost?

Děkuji a přeji konečně sluníčkové dny*slunce*.

Dobrý den okolíku. Napřed jsem pekla v domácí pekárně. pak jsem přešla na kváskový chléb a ten jsem pekla v troubě, protože to je jiné těsto. Ale nepekla jsem v hrnci, nechala jsem kynout v ošatce a pak pekla na plechu. V zimě mi "chcípnul" kvásek a tak jsem se zase vrátila k té pekárně. A abych pravdu řekla, už u ní asi zůstanu. Je to mnohem méně práce a chleba mám z ní výborný. Tak obrovský rozdíl to zase není. Směsi si dělám sama, a peču jeden chleba každý týden, tak se mi s tím nechce zase crcat. Tak jestli máte pekárnu, tak ráda poradím tu směs. :)

okolik

Dobrý den Suzymon,

děkuji takovou rychlost jsem ani nečekala. Pekárnu mám a mohu vás poprosit o recept.

Děkuji

hodnocení

For okolik a suzymon. Tak se musím, se svými "chytrostmi"přidat. V těch hrncích se chlaba péct asi nedá, alespoň jsem se o to nepokoušel. Ale rovněž peču chlaba v domácích pekárnách (mám jich víc- zachráněné a opravené z elektrokontejnerů- doma, chata, mobilheim, větší i menší). A souhlasím se suzymon, pokud jde o to, upéct jej co nejjednodušeji, tak jednoznačně v pekárně. Rovněž jsem zkoušel jenom namíchat těsto v pekárně a pak péct v troubě, ale je s tím zase práce navíc. Nyní nepeču chleba v pekárně pravidelně, neboť jsme si oblíbili chleba u nás z Penny, pod názvem Podhorák. Vyhovuje nám chuťově i konzistencí a když jej koupíme (jsem dva s manželkou), tak jej rozkrájím na kráječi na krajíce a tu střední část, vždy tak 6-8 krajíců dám do igeliťáku a dám do mražáku. Zbytek nám, při koupi v pátek, vydrží do cca pondělí-úterý a pak vytáhnu z mražáku postupně ty zmražené krajíce a ty nám pak vydrží zase do dalšího pátku, kdy nakupujeme na týden a jsou jak čerstvé. No a když už třeba ve středu náhodou pochybí (třeba větší spoteba i na oběd ke guláši, nebo k čočce a pod.) , upeču malý v té pekárně. No a moje zkušenost s recepty. Nejlepší jsou ty nejjednodušší (voda, 2/3 mouka hladká pšeničná, 1/3 mouka žitná, sušené kvasnice, sůl a kmín). Mnoho různých receptů jsou na webu Pinterest. Ještě drobná poznámka - nedoporučuji sušený kvásek dr.Oetker, vždy mi výsledek "zprasil". A celý proces nechám na pekárně, občas třeba i v noci. A když už je o tom diskuze, tak v té pekárně občas upeču také, já tomu říkám "mazánek". Je to těsto jako na běžnou vánočku (kuchařka Brabec), nebo velikonoční mazanec a je to rovněž velice jednoduché a docela dobré a opravdu málo práce. Pouze to má tvar klasického "komisárku". *smich*

email.seznam.cz/...

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]