Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Regulace tlaku v zahradní hadici

Od: vasekz* odpovědí: 5 změna:

U ponorného čerpadla při uzavření pistole na hadici tato občas z čerpadla vypadne díky zvýšenému tlaku.

Existuje nějaký regulátor, aby se tomu zabránilo?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

rv*
hodnocení

2x

Pokud se jedná jen o krátkodobé vypnutí pistole a pak se stejně jde vypnout čerpadlo, tak bych dal do okruhu za čerpadlo přetlakový ventil (na vhodný tlak), kterým by se voda vracela (do nádrže). A ta chvilka zbytečného běhu čerpadla by mě nevadila.

vasekz*
hodnocení

V nádrži už hadici lépe přidělat nejde. Jde o čerpadlo typu Malyš - uchyceno na kónickém výstupu a zasvorkováno. Proto jsem uvažoval o přetlakovém ventilu. Nevím ale kde ho sehnat a jak instalovat. Divím se, že výrobci ponorných čerpadel s touto součástí nepočítají.

rv*

Vybral bych něco levného, jako kotelny-topeni.cz/.... A připojuje se to na T kus za čerpadlo, kde se to při přetlaku 2.5 baru otevře. Takový tlak se mi zdá na hadici přiměřený.

host
hodnocení

2x

Zajímavé je, že jak se zdá, že vám nevyletí z hadice rozprašovací pistole, ale hadice z čerpadla. Asi je rozprašovací pistole lépe přidělaná. Možná by stačilo hadici u čerpadla pevněji sevřít, například hadicovou sponou, která se dá dost utáhnout. Ztrátou tlaku v celé délce hadice a poddajností materiálu hadice a její mírnou roztažností se na konci hadice u rozprašovače tlak sníží, ale přesto u některých hadic plastová spojka při plném natlakování čerpadla rozprašovače vyletí z hadice ven, což už je vlastnost zoubků spojky a hadice přitom v koncovce dobře drží.

Odkaz na hadicové spony není reklama, pouze ilustrace, jak spona vypadá a jaké rozměry jsou k mání.

hodnocení

0x

Také mi spíše vylítne to sprchovadlo, ale hadice nikdy. Ty mám zasvorkované. Nebo nechte vodu téci, položte do záhonku a jděte napřed zavřít kohoutek. Já mám jednu tu smršťovací hadici a u ní to zase dělám obráceně. Napřed otevřu sprchovadlo a pak jdu otevřít vodu, protože nechci, aby mi hadice praskla tlakem vody, což se mi jednou stalo a vylítlo mi to úplně z té objímky a bylo po hadici.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]