Nejste přihlášen/a.
Je možné, aby Česká správa sociálního zabezpečení umožnila exekuci celého důchodu?
Na adrese trvalého bydliště se nezdržuji (neměl jsem na nájem), pošta je zřejmě vracena jako nedoručitelná. Nemám žádný podklad, na základě kterého mi byl celý důchod odebrán. Dluh z půjčky nejsem schopen z důchodu 5190 Kč splácet, nemám možnost sehnat brigádu. Je možné, že mne stát v 67 letech nechá zcela bez prostředků? Prosím poraďte, co mám dělat, kam se obrátit o pomoc.
Obraťte se na Českou správu sociálního zabezpečení a požádejte o informaci o své exekuci. Možná, že Vás odkáží na exekuční oddělení příslušního soudu. Jinak zde jsou otázky a odpovědi týkající se Vašeho problému. Podle mého názoru by Vám měla zůstat základní (nezabavitelná) částka. Ale přesnou informaci Vám jistě sdělí na ČSSZ. Problém u Vás byl v tom, že jste se nezdržoval na adrese trvalého a ani neoznámil změnu adresy.
Proč jsem neobdržel výplatu důchodu?Je více důvodů, např. zánik nároku na důchod, byl vydán exekuční příkaz, dochází ke změně ve výplatě důchodu a výplata důchodu je realizována mimo stanovenou splatnost důchodu, atd.
Kolik z exekuce, kterou mám na důchod, mi zbývá uhradit?Na tento dotaz nelze odpovědět obecně. Dlužník je informován orgánem vydávajícím exekuční titul o výši pohledávky a ČSSZ Praha písemně informuje dlužníka o zahájení provádění srážek z důchodu a o výši prováděných srážek. Ze zákona nevyplývá povinnost ČSSZ průběžně sdělovat kolik již bylo uhrazeno a jaká částka zbývá k úhradě dluhu.
Proč jsem neobdržel rozhodnutí o úpravě důchodu ve vztahu k exekuci?ČSSZ Praha nevydává rozhodnutí, ale informuje dlužníka písemně tzv. Oznámením o provádění srážek o tom, že z jeho důchodu jsou zahájeny srážky z důchodu na základě vydaného exekučního titulu a o výši srážek. Nejčastějším důvodem, proč klient oznámení neobdrží je jeho nedoručitelnost (např. při změně adresy, kterou klient ČSSZ včas neoznámil).
Jak dlouho budu mít exekuci na důchod?Exekuční srážky se provádějí do úplné úhrady pohledávky včetně příslušenství (např. úroky, úroky z prodlení, náklady exekuce, náklady předchozího řízení, atd.).
Proč mám exekuci na důchod, když nic nedlužím?Exekuční srážky ČSSZ Praha provádí pouze na základě doručení exekučního titulu od orgánu, který má oprávnění je vydávat. Podle občanského soudního řádu (zákon č. 99/1963 Sb.) je ČSSZ povinna provést srážky z důchodu ihned poté, co jí bude doručeno usnesení o nařízení výkonu rozhodnutí.
Zo je poněkud omyl - stát mě nechá zcela bez prostředků...
Stát Vás nenechává bez prostředků, to by se stalo, pokud by Vám přestal vyplácet důchod. Ten ale je vyplácen stále, jen je díky exekuci "konfiskován" pro věřitele...
Prvotně je důležité zjistit, proč byla exekuce nařízena. Ovšem pokud následně zjistíte, že je oprávněná (dluh existoval a Vy jste ho neuhradil), je šance na její zrušení minimální...
Pokud žije sám, musí mu zůstat životní minimum. Ale musí se starat. Tzn. zajistit si doručovací adresu na některém OÚ a poštu si vyzvedávat. Dále zjistit kdo vydal exekuční příkaz a podat námitku proti rozsahu exekuce. S odpuštěním jsou to ku*vy, vím o případu, kdy vydali příkaz na mateřskou, protože prostě počítají s tím, že než se ozvete urvou až dvakrát to minimum a vypadají u věřitele pěkně. A sociálce je rozsah exekuce ukradený, ten si musíte vyřvat s exekutorem nebo soudem, to nevím přesně.
Musím souhlasit, že s podprůměrným důchodem má osamělý důchodce velký problém udržet nájemní bydlení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.