Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Patky pro přístřešek, špatná velikost

Od: tomas13 odpovědí: 13 změna:
Zdravím, kupuju dům a chtěl bych dělat pergolu (tedy spíše zastřešene posezení). Od původního majitele mám již za zabetonovaný patky. Jenže patka má šířku pro tram 13,5 cm. Já mám k použití trámy široké 12 cm. Takže buď:
1) pouziju stávající pátku a těch 1,5 cm docpu nejakym kusem dřeva
2)uriznu a vyvrtám novou díru a chemickou kotvou prodělám novou pátku obr.1
3)uriznu a pridelam do betonu na hmoždinky jinou patku obr. 2
Osobně jsem pro variantu 3.
Jaký je váš názor?
Ještě podotknu, že se jedná jen o 3 patky pro přední část. Dekuji

Patky pro přístřešek, špatná velikost
Patky pro přístřešek, špatná velikost #2

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

7x

Dobrý den, já bych volil variantu č. 1 - zdá se být nejjednodušší a docela elegantní. Použít můžete např. kus desky Cetris a máte volbu 15 mm nebo 2 x 7,5 mm (také by šla použít např. voděodolná překližka). Zdravím!

tomas13
hodnocení

Trámy mám smrkový, doma mám pár bukových prkynek, tak bych je tam dal.

fero*
hodnocení

4x

Dobrý den,zvolte variantu č.1,na stojku v místě patky přilepte montáž.lepidlem dřvěnou podložku(zesílení),kterou

můžete na horní hraně seříznout pod úhlem 45°,aby to dělalo dojem zesílené patky stojky.Doporučuji stáhnou stojky

v patkách vratovými šrouby průměr 10 mm.Stažení vrutem je nedostatečné.Vrut průměr 5 mm můžete přidat ke

šroubu,aby se zajistila stojka proti posunu(pootočení)při montáži.

hodnocení

2x

Přidám možnost č. 4. Patku upravit tak, aby měla rozměr pro 12cm trám, viz obr.

doplněno 04.01.19 10:39:

"Nějaké ohýbání když to je v betonu si nedokážu představit."

Já ano. Chce to jen odpovídající nářadí, fortel a důvtip.

Patky pro přístřešek, špatná velikost #3
tomas13
hodnocení

4mm šířka materiálu, jak bych to měl udělat? Nějaké ohýbání když to je v betonu si nedokážu představit.

tomaslad*
hodnocení

2x

V žádném případě bych do těchto prefbrikovaných patek, kde se zabetonovává jedem centrální trn, nešel. Nemá to tuhost a pak se celá konstrukce klepe ja sulc a vibruje. Já s úpěchem používám tyto home-made patky 24*24 cm, hezky zalité 9 ks roxorů do 60 cm hloubky - betonové základy a je to navždy a tuhé

Patky pro přístřešek, špatná velikost #4
Patky pro přístřešek, špatná velikost #5

helinan
hodnocení

1x
Nešlo by to jenom přišroubovat šroubovici tak že by se do fuky daly matky, případně ještě podložka a stahlose to zevnitř k trámů a zvenčí k patce?

rv*
hodnocení

0x

Volím variantu 0:

Normálně uchytím vruty stávající trám do stávajících patek. Nějakou mezeru (která stejně při šroubování zmizí) neřeším.

tomas13
hodnocení

Patka je z 4mm materiálu, to určitě nepřitahnu a nezmizí.

mopet*
hodnocení

0x
Já bych uřezal jednu stranu patky a privařil na požadovaný rozměr. Obrousil, natřel ,hotovo.

krtek66
hodnocení

0x

A co vám brání si nechat nazohýbat/navařit plech podle potřebné velikosti navrtat díry podle potřeby a přikotvit to na hmoždinku s vrutem/šroubem

hodnocení

0x

Nejjednodušší je varianta 1, estetika tím trochu utrpí, ale zvyknout se dá na všechno.

Nějaký ohýbání, nebo převařování, tam je nebezpečí že půjde zinek ko kopru.

Kdybych to chtěl mít opravdu hezký, tak koupím tři nový trámky, zase tak moc peněz navíc to nebude.

hodnocení

0x

Taky bych volil 1, je to nejjednodušší a bez komplikací. Spíš tak pro zajímavost (když už se tu předháníme, kdo co vymyslí *smich*) mě napadá ještě jedno řešení, a to jednu z bočnic spolu s cca 2 cm základny uříznout a trámek pak do patky umístit jen letmo středovým šroubem M10, nebo M12 (popř. závitová tyč) s velkplošnou podložkou na straně uříznuté bočnice. Ten pořádný centrální šroub bych použil i ve varinatě 1, ať to pořádně drží.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]