Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřeboval bych poradit jaký mám koupit spolehlivý vlhokoměr do místnosti.
Přistěhovali jsme se do baráčku, dopíme tepelným čerpadlem, máme trojskla okna, a v místnosti je hodně teplo. V noci se špatně spí, nejspíše je malá vlhkost vzduchu...řekněme že to je suchý vzduch...
Jaký by jste poradili vlhoměr? popřípadě...jak snížit malou vlhkost? Děkuji Pavel
Máme 4 ks v RD a to od Vietnamců za 150,- Kč/ kus, je podobný tomuto
Měly minimální rozdíly mezi sebou, zadním šroubkem jsme je seřídily na průměr. Určitě to není přesné, ale orientačně dostačující. Zvláště jsou li doma jen chlapi a ručička vlkoměru začne nakukovat do červeného pole, usoudí, že musí vyvětrat
Já jsem si přála analogový, dobře čitelný, abych viděla, kdykoliv projdu. Jeden rok jsem dostala pod stromek jeden z těchhle. Analogové vlhkoměry. Když se jedná o domek, pak bych koupila několik levnějších, aby se dal pověsit. A pak neměla pochyby o tom, jak vlhko je v ložnici nebo u dětí.
Nebo tento pro terárium nebo i do bytu s pěkně přehlednou barevnou stupnicí, přesná čísla vás moc nezajímají, jen jestl je vlhkosti hodně nebo málo, nebo normálně, jestli se zvětšila nebo zmenšila V bytě stačí uvařit, vyvětrat, nebo vyžehlit, atd. a vlhkost se mění.
Nejspolehlivější je analogový (vlasový) , aby mě vzadu štelovací šroubek na seřízení . A seřízení je uplně jednoduché . Zabalíte do mokrého hadru na cca hodinu a měl by ukazovat 95 až 100% . Případně seřídit.
Vlhkost by se měla pohybovat od 40 do 60% .
Pokud jde o kalibraci mechanického vlhkoměru - na malou mističku (víčko od sklenice nebo tak něco) nasypte hromádku kuchyňské soli a přilejte trochu vody. Ne mnoho, musí zůstat i nerozpuštěná sůl. Zavřete ji spolu s vlhkoměrem třeba do krabičky na potraviny nebo něčeho podobného vzduchotěsného. Asi na hodinu. Při pokojové telotě by měl vlhkoměr ukazovat 75%.
Tím se ověří přesnost měření v okolí požadované hodnoty. Případně šroubkem seřídí.
Jako malý kluk jsem si všimnul,že fotografie na nočním stolku se během dne různě ohýbá.Tak jsem k ní udělal stojánek a stupnici.Konec fotografie mi na stupnici ukazoval vlhkost vzduchu.když svítilo sluníčko a bylo jasno,Ukazoval na spodní rysku stupnice,když jsem přistavil hrnek s vroucí vodou,ukázal úplně nahoru jak se fotografie narovnala.Pak jsem mohl odhadovat vlhkost vzduchu.Jen bych takový přístroj musel nakalibrovat.Stejně jsem později vymyslel vlhkoměr s vlasem.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.