Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vodovodní přípojka - věcné břemeno

Od: janabedna odpovědí: 12 změna:
Dobrý den, náš soused by se chtěl napojit na hlavní vodovodní větev která vede přes náš pozemek. Už jsme souhlasili s tím, že mu to umožníme a on nám navrhnul že místo věcného břemena bychom mohli uzavřít smlouvu ve které by se definovala přesná část pozemku na kterou bychom jim umožnili přístup. Máte někdo zkušenosti s takovou smlouvou? Musí se vkládat na katastr? Sníżila by hodnotu našeho pozemku? Děkuji předem za vaše názory.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

voda
hodnocení

4x

Břemenem nebo smlouvou se vám pozemek vždy znehodnotí. Nedovedu si představit smlouvu o užívání část zahrady. Proč by jí soused měl užívat? Jednou se napojí na vod. řad a nemá tam více co dělat. Vodoměr bude mít u domu nebo v domě. Porucha je málo pravděpodobná, pokud nastane, tak mu přístup umožníte, aby závadu odstranil.

Není lepší zpoplatněné věcné břemeno než nějaké pofiderní smlouvy?

asd1
hodnocení

4x

Nevymýšlel bych smlouvy a nechal věcné břemeno vedení přípojky přes pozemek. "Pendrek" vydrží "furt", tak není důvod v nejbližších X letech tam kopat.. Jen si dobře rozmyslete, jestli v místech přípojky nebudete chtít v budoucnu stavět, příp. můžete udělat kolektor z KG trubky (pak při výměně přípojky není nutné kopat, ale jen se protáhne nová trubka). A zpoplatnit přístup k vodě bych se styděl, když už tak jen náklady spojené s břemenem (to bych zase bral jako samozřejmost...

tentato
hodnocení

0x

Nejdříve si zjistěte u dodavatele H2O anebo u správce sítě /nevím, jak to tam máte zařízené/, kde bude vodoměr. Není pravda, že vodoměr bude mít soused v domě, nebo před domem.

Majitel vovovodní sítě namontuje vodoměr pouze v určité vzdálenosti od hranice vašeho pozemku. Nepotáhne svoje kabely /trubky/ půl kilometru po Vašem pozemku k domu souseda.

Do vodoměru to je jejich majetek a odpovídají za únik vody. A od vodoměru ke kohoutkům je to majitele nemovitosti a zde si zase při úniku vody zaplatí ten dotyčný.

Řeší se to tak, že na vašem pozemku vybuduje šachta s vodoměrem pro souseda. Šachta s vodoměrem nesmí promrznout.

Kde máte vodoměr Vy?

doplněno 02.01.19 23:28:

Podívejte se na mapu, kde je Váš soused, kde je hlavní řád a jestli není někde bližší možnost připojení.

Možná máte velký pozemek, ale jak píše někdo nade mnou, co když budete chtít někdy stavět, nebo pozemek prodat a právě tam, kde povede přípojka. Pozemek bude prodejný za nižší cenu.

Nebudete budovat nyní v kurzu bazén?

Vodovodní šachta musí být pravidelně kontrolována a správně by měla být přístupna pro odečty vodoměrů. Co když si ji majitel zamkne? Pozor na únik vody, aby se Vám zase nedostala uniklá voda do Vašeho objektu atd. Jsou možné různé problémy. Jestli Vy vycházíte se sousedy přátelsky, mnohdy se druhá generace, nebo noví majitelé nepohodnou a nastanou sváry.

Záleží na požadavcích dodavatele vody. V jeho majetku je část rozvodů po hlavní uzávět vody a pak vodoměr, vodovodní přípojka samotná je v majetku odběratele.

Nevím jak jinde, ale pokud jsem v Pardubicích jednal s vodovody, jejich byl jen páteřní řád a odbočky k domu jsou ve vlastnictví vlastníka nemovitosti. Takto na několika nemovitostech.

voda

tentato - matete tazatele. Již dávno byly jednotlivé přípojky automaticky převedeny na majitele objektů, takže jakoukoliv opravu přípojky až po hlavní řad si opravuje a udržuje majitel domu. Mám novostavbu a vodoměr je osazen v domě, tak to i VaK schválil.

voda, děkuji za souhlas, tentato velmi mate, klame.

vakpce.cz/...

Vlastníkem přípojky je vlastník nemovitosti.

Je jedno, zdali je přípojka 10nebo 100metrů, vždy bude vlastníka pozemku.

tentato

Tak to jsou nové informace, zřejmě změna v legislativě.

Odečítala jsem vodoměry a bylo mě to tak řečeno. Do vodoměru to je VaKu a od vodoměru majitele nemovitosti.

Myslím ale, že je to špatně, byť je přípojka majitele, tak nemůže manipulovat s vodoměrem, je tam blomba a musí čekat na pracovníka vodárny.

Je to tedy moje, ale obhospodařovat to nemohu. Pochopila jsem to dobře?.

Pokud na těch stech metrech na pozemku majitele vznikne únik vody, a vodoměr bude v domě. kdo bude platit únik, když nelze ani zjistit, koli vody uniklo? Přípojka je v majetku pana domácího, ale za únik by neodpovídal? To mě celkem rozum nebere.

tentato

cevak.cz/...

Dle mého názoru je to přehození všech nákladů na majitele přípojky.

Máš nemovitost, chceš vodu /kanalizaci/ tak plať.

Příšerná doba.

tentato, již tedy víte, že dáváte špatné rady. Legislativně je toto již mnoho let, dokonce i ve Vašem odkazu jsou uvedeny odkazy na předpisy.

Je nemyslitelné, aby vodovody platili každému přípojku, třeba i 100metrů, jak sama uvádíte. To si zaplatí ten, co to chce. Případné ztráty v potrubí jdou za vodárnou, páč se odběr měří až u domu. Ne vždy, ale většinou u paty domu. Proč by měl vlastník manipulovat s měřidlem? Je to stejné jako u plynu, elektriky. Tam jsou přípojky taky majetkem vlastníka nemovitosti.

"Je to tedy moje, ale obhospodařovat to nemohu. Pochopila jsem to dobře"***špatně jste to pochopila.

Přípojka je Vaše, ale měřidlo nikoliv. Ale to přeci víte. Příšernou dobu myslíte, když vznikal tento předpis, nebo kterou dobu myslíte?

tentato

Ten odkaz jsem tam dala na potvrzení, že to je tak, jak píšete, že s Vámi souhlasím.

voda

tentato/Pohanko. Není žádná nová změna v legislativě, jen vaše informace jsou z minulého století. Již se to zde probíralo vícekrát.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma vodovodní přípojka

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]