Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Našlapy schodu

Od: gubaxan® odpovědí: 7 změna:

Zdravim.
Mam schody z betonu - konstrukce. A nyni přemyšlim o našlapech. Masiv je určitě hezky, ale cenově mi nevyhovuje,takže přemyšlim o jinem řešeni. Nejlepší by bylo to udělat ze stejneho pevneho laminatu jak mam na podlaze - bylo by to stejne barvy, což nevidim jako problem, ale potřebuji tam vymyslet timpadem nějaky spojovaci roh a aby se mi tam vešla lišta s podsvicenim. Nevite někdo o nějake firmě kdo se tim zabyva? Nebo co vymyslet?
Našel jsem v hornbachu desky na vyrobu, tam by mi mohli vyrobit přimo na miru kusy dsp s nějakym dekorem dřeva, ale jsou rovne, neni to ono ,ale zatim nejlepší řešeni. Asi nejlepší z toho by byla deska na kuchynskou linku,ta je ohla na konci a dekoru je hodně.
Diky

Našlapy schodu
Našlapy schodu #2

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Ač se zdá, že je otázka jednoduchá, odpověď už zdaleka tak jednoduchá není.

Schody dělám nejméně jedny do měsíce, spíš dvoje. Samozřejmě jedině z masívu. Není pravda, že jedině z tvrdýho. Hlavní schodiště jsou většinou dubový, schody na půdu většinou samonosný smrkový. Při běžným používání to vydrží stejně. Samozřejmě, když po tom někdo bude chodit v přezkáčích (i to jsem viděl) tak nevydrží nic.

Ale k otázce.

Udělat to z podlahových lamel by šlo, ale co s tou přední hranou, že? Ta se niřím smysluplně neschová, tak aby to vydrželo. Navíc pro LED osvětlení se zespodu frézuje drážka 17x7 mm pro hliníkový profil, do kterého přijde samotný LED pásek. A to by tam už nezbylo nic.

Z lamina to je to samý, jako u podlahovky. Nejde smysluplně udělat přední hrana.

Kuchyňská pracovní deska by třeba fungovala, ovšem i tady se najde nějaké ale. Jako hlavní problém, když ti jde o cenu je velký odpad. Deska má rozměry 410 x 60 cm a stupeˇbývá široký kolem 30 cm, tedy na šířku polovinu desky vyhodíš, něco vyhodíš i na dělku. Tedy více než 50 % odpadu. To je stejný jako u tvrdýho řeziva. Navíc si netroufnu odhadnout životnost kuchyňský pracovní desky jako nášlapy na schodišti.

Velký procento odpadu by šlo elegantně vyřešit použitím parapetních desek, Dělají se v různých šířkách, tedy by zdaleka nebyl takový odpad. Ale ani tady si netroufnu odhadnout životnost na schodišti.

Tím jsme vyčerpali nabídku umělých materiálů.

Zbývá jen už nasív. Pokud jsi obhlížel ceny v hobby nega bau krámech, nedivím se, že tě cena dostala do kolen. V různých dřevoskladech, nebo v malých truhlárnách by byla cena někde úplně jinde.

Kdyby jsi se nakonec rozhodl pro masív, doporučuji místo laků používat nějaký tvrdý olejovosk. To je o několik koňských délek před laky.

No a poslední věc, počítal jsi při betonování schodiště s nějakým obložením? Máš tedy první schod vybetonovaný o sílu obložení méně? Když pak vybetonuješ všechny ostatní na správnou výšku, zbude ti poslední stupeň vyšší a tohle se všechno srovná obložením.

Tedy je rozdíl, a podstatný rozdíl, jestli by jsi chtěl obkládat schody podlahovou lamelou, silnou nějakých 7 mm a dřevěným stupněm silným 4 cm.

hodnocení

Dobře, to souhlasim... Dekor se musi vybirat už podle druhu dřeva , že ano? Ja budu shanět něco od tmaveho dubu, co tak vyjde z masivu jeden schod (chci to nejak srovnat , když dělate schody, tak ceny vite. Pouze za material) schod 110x30

Dekor je už dán dřevinou. Te smrku nikdy dub neuděláš. Barvou třeba jo, namoříš, nalakuješ a laik to většinou ani nepozná.

Dub je tmavší než třeba smrk, ale moc tmavý není.

Jinak cena materiálu na jeden stupeň, jaký dřevo?

Třeba smrk, dejme tomu za osm, devět tisíc kubík. 1,1x0,3x0,05x0,3x8000=39,6. Tedy samotný dřevo je za čtyřicet korun, ale to na to ještě nikdo nesáhnul. A práce bude mnohonásobně dražší než materiál.

Dub nás podobným výpočtem dostane na cenu 1,1x0,3x0,05x0,5x25000=206,25. Stejný stupeň z dubu vyjde jen za materiálu na dvě stě korun. A zase na to ještě nikdo ani nesáhl a ač se to nezdá, stejný stupeň ale jiná dřevina a více práce.

hodnocení

Vybral bych dub - odstin něco jako na obrazku. Na kolik tak vyjde 1 rovny schod uplně hotovy k lepeni?

Našlapy schodu #3

Tohle je mořený. To není přírodní dub. A kolik stojí hotovej stupeň se nedá říci. Tři truhlárny, tři ceny.

hodnocení

0x

Na schody z lamina zapomeň (pokud je nechceš mít jen na okrasu). Schody se dělají z tvrdého masívu (buk, dub a pod.) a pak natírat nějakým kvalitním lakem, k tomu účelu určeném.

doplněno 02.01.19 13:18:

Samozřejmě jsem nepopisoval nějaké technické schodiště, ale schody v bytě.

shinok
hodnocení

0x

Také zrovna řeším schody, mám taky betonové s tím, že měly být dřevěné nášlapy, ale půjdu mnohem levnější cestou celé schody obložím dlažbou s dekorem dřeva ,, na hrany schodů se dají pořídit lišty a vypadá to pěkně ... ledky na boku na zdi jako na prvnim obrazku ...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]